PROBLEM ZE ZWOLNIENIEM LEKARSKIM

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MalePostNapisane by debos11 » 28 Jan 2009, 22:51 PROBLEM ZE ZWOLNIENIEM LEKARSKIM

MOZE MI KTOS UDZIELIC PORADY JEZELI MAM ZWOLNIENIE LEKARSKIE NA TYDZIEN A W SZPITALU BYLEM DWA DNI CZY PRACODAWCA POWINIEN MI ZAPLACIC ZA CALE TE ZWOLNIENIE CHOROBOWE CZY TYLKO ZA TE DWA DNI KTORE BYLEM W SZPITALU OCZYWISCIE PRZEZ CALY TEN OKRES NIE PRACOWALEM.DZIEKI

debos11
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by marcin.p » 29 Jan 2009, 08:32 Re: PROBLEM ZE ZWOLNIENIEM LEKARSKIM

zalezy od kontraktu na jakim pracujesz.

Wiekszosc firm ma pierwsze 3 dni nieplatne i mozesz je sam usprawiedliwic bez zadnego zwolnienia. Potem wchodzi sick pay które jest w wysokosci kilkudziesieciu funtów tygodniowo. Tak bylo u mnie w bylej firmie. W dobrych firmach masz platne za kazdy dzien nieobecnosci , jezeli jest usprawiedliwiony . JA bylem na zwolnieniu prawie miesiac i pensje otrzymywalem jak zawsze. WIec wszystko zalezy od umowy jaka masz podpisana z pracodawca .

marcin.p
Zadomowiony

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by sharemka » 30 Jan 2009, 20:18 Re: PROBLEM ZE ZWOLNIENIEM LEKARSKIM

Witam,
jezeli masz zwolnienie lekarskie na caly tydzien, to pracodawca powinien zaplacic Ci za tyle dni ile srednio pracujesz w tygodniu, a nie tylko za 2 dni spedzone w szpitalu.
Ja obecnie jestem 3 tydzien w domu na zwolnieniu lekarskim mimo, ze w szpitalu bylam tylko 1 dzien ale takie mam zlecenie od lekarza, a pracodowca poinformowal mnie ze sick notes i will have a pay. Mysle ze moze nie pelne 7 dni w tygodniu tylko 5 bo tyle srednio pracuje i nie za pelne 9 godzin pracy ale za 6,5 godziny bo taká mamy politke w firmie.
Zakladam równiez ze dostarczyles pracodawcy zwonienie lekarskie, bo to podstawa Twojej zaplaty za sick...
sharemka
Rozeznany

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by agg » 31 Jan 2009, 13:00 Re: PROBLEM ZE ZWOLNIENIEM LEKARSKIM

Pierwsze 3 dni zwolnienia sa nieplatne. Pozniej to zalezy od kontraktu. Najczesciej jest to SSP (statuory sick pay) w wysokosci ok 75 na tydz, lub CSP (company sick pay) to juz ustala firma. Na pewno jednak masz platne cale zwolnienie a nie tylko pobyt w szpitalu. Jesli masz doctor's statement to nie powinno byc problemu.
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

Return to PRACA