Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Napisane by Aleksander1 » 22 Jan 2009, 10:24 Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Prosze o opinie na ten temat. Ja osobiscie uwazam ze taki zwiazek, samodzielny lub nie, ale moglby pomoc Polakom. Zwlaszcza ze olbrzymia wiekszosc z nas nie zdaje sobie sprawy ze swoich praw i obowiazkow jako pracownikow (takze jako podatnikow UK). Taka konsolidacja pomoglaby w postrzeganiu nas i traktowaniu, ktore uwazam jest gorsze niz n.p. Pakistanczykow (ktorych traktuje sie lepiej ze wzgledu na lek przed posadzeniem o dyskryminacje).
Wasze opinie bardzo mi pomoga z gory dziekuje.
-
- Aleksander1
- Początkujący
- Reputation point: 0
Napisane by marcin.p » 22 Jan 2009, 15:06 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Pozatym nie móglbys stwozyc zwiazku zawodowego tylko dla polaków, byla by to dyskryminacja lokalnych i tu masz drugi powód do spalenia na stosie.
U mnie w firmie co roku w sezonie pracuje ponad 300 chlopaków z polski ( branza energetyczna) Nie wyobrazam sobie by pracowali bez czlonkowstwa w zwiazku zawodowym.
Wiekszosc angielskich zwiazków ma obowiazek stanac w obronie twoich praw gdy jestes ich czlonkiem. Ponadto ponad 80% zwiazków ma ulotki w jezyku polskim i kogos w centrali biegle wladajacego tym jezykiem.
Jesli chodzi o mnie to mozesz sobie zalozyc organizacje pozazadowa pomagajaca emigrantom , ale jezelichesz na to kaske od panstwa to nie mozesz ograniczyc dzialalnosci tylko do jednej narodowosci , to jest dyskryminacja i cie spala na stosie.
Reasumujac : Czy wstapilbym do polskiego zwiazku zawodowego????
NIE !!!! Poniewaz taka organizacja nie ma racji bytu i nie przetrwala by nawet tygodnia.
Mimowszystko powodzenia , najwazniejsze pozytywne myslenie :)
Napisane by Aleksander1 » 22 Jan 2009, 15:45 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
To jest wlasnie tak. My Polacy bedziemy psioczyc jak jest niedobrze, ale nikt nie zamierza sie wychylic i czegos sprobowac.
Rozmawialem z jednym z najwiekszych autorytetow w zakresie prawa pracy, w Anglii na ten temat i jest on otwarty na rozmowe ze mna. Ale.... obawiam sie jednego ze jak przyjdzie co do czego, to nie bedzie komu wstepowac do takiego zwiazku.
Dziekuje Ci za odpowiedz, bo czegos sie dowiedzialem.
Nie wiem czy wszyscy maja takie doswiadczenia, ale mam wrazenie ze na angielskiej emigracjii najlepiej martwic sie tylko o siebie i glowy nie zawracac innymi, bo to i tak przechodzi to bez echa.
Pozdrawiam
-
- Aleksander1
- Początkujący
Napisane by marcin.p » 23 Jan 2009, 07:58 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
ja cie nei zniechecam, po prostu latwiej wstapic do lokalnego zwiazku zawodowego. Zalatwi to wiekszosc problemów , a zwiazek jako ze ma umocniona pozycje na rynku ma wieksza sile przebicia.
Napisane by Aleksander1 » 23 Jan 2009, 08:57 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Wiem ze ta traci troche idealizmem, ale jest do zrobienia, nawet pod skrzydlami innego zwiazku. Ale do tego trzeba by chyba innej naszej mentalnosci. Zobacz ze tylko ty sie zainteresowales tematem. A z drugiej strony zobacz ile na forum jest trywialnych pytan, ktore swiadcza ze te osoby nie wiedza o podstawowych rzeczach. Gdybym ja mial takie trudnosci w pracy wstapilbym do zwiazku. No ale nie ma co deliberowac.
Pozdrawiam
-
- Aleksander1
- Początkujący
Sadze ze twoja idea jest dobra, kazdy bowiem moze zalozyc zwiazek zawodowy. Tylko pytanie jest czy taki zwiazek bedzie wystarczajaco silny zeby reprezentowac interesy Polakow w miejscu pracy. Sadze ze latwiej byloby wykorzystac istniejaca baze zwiazkow zawodowych takich jak GMB UNITE czy UNISON oraz Polakow tam pracujacych. Ja sam jestem pracownikiem UNISON i wierz mi ze ten zwiazek zawodowy bardzo chce wspierac Polakow tylko czesto jest nam trudno do nich dotrzec. Takie same problemy maja moi koledzy z GMB i UNITE.
Wewnatrz UNISON jest rowniez mozliwosc zorganizowania odrebnej grupu. Taka np mogalbybyc grupa Polakow ktorzy nawzajem by sobie pomogali wspolpracowali.
Co zas do tego co pisza o nas dziennikarze Brytyjscy to raczej bym sie tym nie przejmowal. Wreszczie przynajmniej nas zauwazyli;-) W ostatnich latach jestesmy najwieksza grupa imigrantow a to ze prasa o nas pisze nawet w negatywnym sensie swiadczy o tym ze brytyjszycy zaczynaja sie z nami liczyc i postrzegac nas jako znaczaca grupe.
Jesli masz jakies pytania odnosnie spraw zwiazkow napisz daj mi znac a chetnie odpowiem. moj meil to a.rogalewski@unison.co.uk
-
- adam rogalewski
- Przyczajony
Napisane by szaraczek » 23 Jan 2009, 10:58 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Tą myśl opieram na własnych doświadczeniach( i Polaków pracujących razem ze mną) Bo oczywiście to prawda,że Anglicy boją się Pakistańczyków, a Ci wykorzystują to do granic. Ale co z Polakami których bezpośrednim przełożonym jest właśnie Pakistańczyk?????I swoich traktuje jak rodzinę,anglików jak przyjaciół- za to Polaków jak śmieci? Na tą chwilę właśnie ktoś taki nam by się przydał,ponieważ przełożeni naszego przełożonego stwierdzili, że nie mogą interweniować,bo mogą zostać posądzeni właśnie o rasizm. Mimo iż w naszej fabryce bardzo dużymi literami napisane jest: POWIEDZ STOP RASIZMOWI-dotyczy to chyba tylko w pierwszej kolejności Pakistańczyków,później Murzynów następnie Anglików i na szarym końcu Innych białych....Dlatego Aleksandrze przeanalizuj wszystko dokładnie,zasięgnij informacji,a gwarantuję Tobie,że znajdzie się rzesza ludzi,która do Ciebie dołączy.Mam nadzieję,ze to się uda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Powodzenia.
-
- szaraczek
- Początkujący
Napisane by Luiza » 23 Jan 2009, 11:57 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputation point: 71
Napisane by Aleksander1 » 23 Jan 2009, 12:02 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Natomiast co do prasy to mam odmienne zdanie. klamia w oczywistych sprawach. To trafia do okreslonego typu ludzi, ktorych jest mnostwo w Anglii. Podsyca niezbyt mile nastroje. I to nie jest dobre. Ukierunkowuje negatywne nastroje. I nie ma rownowazacych glosow. zawsze sa szmatlawce ktore napisza cos pod tania publiczke, ale gdzies powinny byc glosy bardziej inteligentne, a nie ma.
Reasumujac mysle ze na pewno brakuje jakiejs organizacji ktora zajmowalaby sie indywidualnymi sprawami Polakow. Przepraszam jest w Londynie jakies Stowarzyszenie. Ale ono chyba zajmuje sie reprezentacja ogolnie przyjetego polskiego stanowiska w oficjalnych sprawach.
-
- Aleksander1
- Początkujący
Napisane by xvioletx » 24 Jan 2009, 14:06 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Jeżeli nie może po prosty warto by było na początek znaleźć takie miejsca, gdzie byłaby pewność odpowiedniej ilości członków?
Wybaczcie jeśli to głupiutkie, ja ciągle jestem idealistką ;)
-
- xvioletx
- Stały Bywalec
- Reputation point: 11
Napisane by Thomas » 24 Jan 2009, 16:41 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
-
- Thomas
- Zaangażowany
- Reputation point: 67
Napisane by asia77 » 25 Jan 2009, 11:08 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
-
- asia77
- Rozeznany
- Reputation point: 2
Napisane by Aleksander1 » 26 Jan 2009, 08:53 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Nie wiem jeszcze jak to jest dokladnie z wymogami. Ale to ze musi byc polowa firmy w zwiazku to.....chyba nie tak. Tzn. ze jezeli tylko ja z firmy chce nalezec do zwiazku to nie moge bo reszta nie nalezy? Nie wiem czy wogole kierownictwo ma cokolwiek do akceptacji zwiazku. Jezeli zwiazek spelnia wymogi zeby byc zarajestrowanym, to pracodawca moze tylko przyjac do wiadomosci ze sa czlonkowie nowego zwiazku w firmie. Ale racja, trzeba to sprawdzic.
[ Dodano: Pon Sty 26, 2009 08:54 ]
asia77,
Gdzies to chyba juz slyszalem.................... :-D
[ Dodano: Pon Sty 26, 2009 09:02 ]
asia77,
Asiu, skoro znasz swoje prawa. Moze pomyslalabys o tym z drugiej strony. Moze moglabys pomuc komus, skoro sama nie potrzebujesz pomocy. hmmm ?
-
- Aleksander1
- Początkujący
Napisane by marcin.p » 27 Jan 2009, 15:34 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Widzisz mialem kilku znajomych pracodawca bombal ich na godzianch, niejasna sytuacja ztrudnienia, preferencyjne traktowanie co poniektórych , brak jakichkolwiek zasad zatrudnienia... totalna jazda bez trzymanki. Od poczatku problemów zachecalem do wstapienia do zwiazku ,wyszukalem detale zwiazku który zajmowal sie ich rejonem i ich braza, zadzwonilem w ich imieniu do zwiazku i skontaktowalem ich z polskojezyczna osoba ....
I co
No cóz za czlonkowstwo w zwiazku trzeba placic ( okolo 5- 10 GBP miesiecznie) kolesie powiedzieli ze nie placa za nic i olali sprawe . Pracodawca ich expoloatowal przez kilka kolejnych miesiecy, wyzywal sie psychicznie i robil w balona na payslipach i co ????
Nie wstapili
Zwiazek móg to zalatwic jednym telefonem. Ale kolesie woleli odcierpiec swoje i nie musiec palcic 5 funa na zwiazek....
NO sory ale mentalnosci rodaków nie zmienisz. NIe che generalizowac ale osoba potrzebujaca pomocy zwiazku nie rozumie zasad na jakich zwiazek dziala i nie przekonasz go ze moze mu ten zwiazek pomóc. Osoba która zna swoje prawa i nie bedzie wykozystywana przez pracodawce i nei potrzebuje takowego stowazyszenia.
Pozatym nie zdazysz zalozyc zwiazku bo wiekszosc polaków i tak wyjedzie w przeciagu roku z powodu braku pracy i nastrojów antyemigranckich. Lokalne zwiazki zawodowe juz staja na glowie zeby sie pozbyc konkurencji .
Poczytaj sobie o bódowie Kingsnorth ... calkiem ciekawa lektóra ( nasi sa tam podwykonawca dla ALstom jaja jak berety ) JAk chcesz to tam podskocz zalóz polski zwiazek napewno sie im przyda. Obawiam sie jednak ze nie dasz rady przeciwstawic sie innym organizacjom tego typu . TO sa wieki powiazan i znajomosci
Napisane by Aleksander1 » 2 Feb 2009, 09:04 Re: Czy chcielibyscie nalezec do zwiazku zawodowego Polakow w UK
Hej.
Obawiam sie ze masz duzo racji. Sam spotykalem sie z podobnymi zachowaniami rodakow. Wola byc gnebieni i oszukiwani, byle nie wydac swiadomie paru funtow. Ale moze nie wszyscy.....
Zdaje sobie sprawe ze te uklady ktore juz sa sa zbyt mocne zeby z nimi konkurowac. Ale na poczatek dzialalnosc raczej moglaby sie skupic nie uzyskiwaniu nowych przywilejow dla zwiazkowcow, a raczej na egzekwowaniu juz istniejacych. A do tego ukladow chyba nie potrzeba. Wystarczy dobra kancelaria prawna, w indywidualnych przypadkach.
Sadzisz ze duzo Polakow wyjedzie, pewnie masz racje. Przy takich nastrojach wogole mnie to nie zaskoczy.
-
- Aleksander1
- Początkujący
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Szokujące wnioski ws. Polaków w UK
by Elizabeeth in HYDE PARK - 12 Replies