Praca w UK dla niedoslyszacych..

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MalePostNapisane by kurier1111 » 1 Jan 2013, 18:13 Praca w UK dla niedoslyszacych..

Witam.. czy ktos ma jakies informacje jak w temacie ? Mam znajomego,w tym czasie akurat mieszka w Polsce,ale tam jak sami wiecie pracy zbyt bardzo nie ma,w dodatku on jest niedoslyszacy,wiec ma wiekszy problem.. Tu mam nadzieje,ze jest narod troszke bardziej przychylny na takie przypadki.Niestety taki jego los,to zadne wg. mnie uposledzenie,znam go od lat i jest normalnym facetem,tylko gorzej slyszy od nas,nic wiecej..Bardziej uposledzeni jestemy my ktorzy nie zauwazaja takich problemow..a to jest bardzo przykre dla takich osob jak Wojtas.. Jesli ktos wie cos na ten temat,bede ogromnie wdzieczny za kazdakolwiek informacje,obiecalem mu kazda pomoc.. wiec z gory wielkie dzieki ziomki i ziomalki za info.. Pozdrawiam :)
kurier1111
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

FemalePostNapisane by bawa31 » 1 Jan 2013, 19:10 Re: Praca w UK dla niedoslyszacych..

kurier1111, nie wiem niestety nic o pracy dla twojego znajomego ale wiem, że w lokalnym Job Centre powinieneś znaleźć pomoc w tym względzie. Spróbuj umówić się z Disability Employment Advisers i zapytać o możliwości zatrudnienia dla osoby niedosłyszącej. Mam nadzieję, że twój znajomy poukłada sobie życie z twoją pomocą. Zamieszczam dla ciebie link poniżej, który może być pomocny i życzę powodzenia :)

https://www.gov.uk/looking-for-work-if-youre-disabled

bawa31
Stały Bywalec

Reputation point: 35
Pokojowy
4

MalePostNapisane by macius123 » 1 Jan 2013, 21:25 Re: Praca w UK dla niedoslyszacych..

HEJ
Moj znajomy tez ma lekka wade sluchu nikt nie robil problemu, mial okazje pracowac przez agencje i to nie jedna nikt mu problemow z tego wzgledu nie robił obecnie pracuje pod zakladem juz2 lata i jest wszystko ok.:)))
Wiec mozesz spokojnie sciagnac znajomego,a co do uposledzonych to masz racje bo co niektorzy mysla ze jak ma wade to juz jest chory psychicznie itp. Zycze powodzenia

macius123
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 2 Jan 2013, 10:15 Re: Praca w UK dla niedoslyszacych..

Witaj,

Sugeruje poszukac pracy w firmach i organizacjach legitymujacych sie nazwa
Equal Opportunities Employment (Zatrudnienie Rownych Szans).

Niedawno sporo napisalam na ten temat w watku o zblizonej tematyce, znajdziesz tam tez informacje o odpowiednikach polskich grup niepelnosprawnosci i rent :
viewtopic.php?f=10&t=11937&p=117421#p117421

Trzymam kciuki za realizacje planow Twojego kolegi.

ktosienka
Stały Bywalec

Reputation point: 65
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by gaga » 5 Jan 2013, 22:10 Re: Praca w UK dla niedoslyszacych..

hej.
moja siostra jest niedoslyszaca (z bardzo duzym ubytkiem sluchu) i szukala pracy w Birmingham ok 3 miesiecy (bylo to ok 4 lata temu).W Birmingham z tego co wiem bylo wtedy tylko 2 poslsie nieslyszace osoby.
zarejestrowala sie w klubie dla nieslyszacych http://www.bid.org.uk/
klub miesci sie pod adresem:
bid services
The Deaf Cultural Centre
Ladywood Road
Birmingham
B16 8SZ
Tam pomagali jej znalezc prace oczywiscie poprzez job centre.jak wspomnialam wczesniej, znalazla prace po ok 3 miesiacach gdyz nikt nie chcial dac jej zatrudnienia z tego wzgledu ze nie znala j anglieskiego w mowie i pismie (nawet w niektorych fabrykach nie chcieli jej zatrudnic gdzie wiekszosc pracownikow to Polacy ktorzy mogli pomoc jej w komunikacji gdyz ona czyta z ruchu warg i normalnie mowi).dostala prace w hotelu a waruniem zatrudnienia bylo to ze musiala uslyszec alarm przeciwpozarowy ( z aparatem sluchowym takie dzwieki slyszy).
Nie wiem czy Twoj znajomy mowi czy tez posluguje sie jezykiem migowym.jesli migowym to musi byc przygotowany na to ze BSL (British sign language) rozni sie od polskiego jezyka migowego i moga jego nie rozmumiec.ale z Twoja pomoca napewno jakos sobie poradzi.
Moja siostra pracowala w hotelu 3 lata, w miedzy czasie zrobila kurs z BSLi ruszyla dalej w swiat:)
jesli bedziesz chcial to podam ci adres jeszcze innej organizacji. mozna rowniez zalatwic dla nieslyszacych z zaswiadczeniem o niepelnosprawnosci zasilek pielegnacyjny zwany tutaj DLA(Disability Living Allowance .https://www.gov.uk/dla-disability-livin ... t/overview
Jesli bedzie pracowal jakas okreslona liczbe godzin (a nie pamietam ile to bylo)to bedzie przyslugiwal jemu Working Tax Credit.
mam nadzieje, ze moja wypowiedz choc troszeczke pomogla.
powodzenia

gaga
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by kurier1111 » 14 Jan 2013, 11:30 Re: Praca w UK dla niedoslyszacych..

witam i dziekuje wszystkim za okazana mojemu kumplowi pomoc.. juz zabieramy sie do pracy,mam nadzieje,ze wszystko pojdzie ok i wreszcie Wojtas dostanie jakas prace.Jeszcze raz dzieki.Pozdrawiam ;)
kurier1111
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

Return to PRACA