operator cnc

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

PostNapisane by Guest » 19 Jun 2011, 11:42 Re: operator cnc

http://job.bham.pl/details/job/1082/ mirekn moze zadzwon tam bo za te pieniadze to raczej nikogo z doswiatczeniem nie znajda

Guest

0

MalePostNapisane by xerdox » 30 Aug 2011, 03:21 Re: operator cnc

ja pracuje jako CNC operator na nocnych zmianach najpierw przez agencje po 3 miesiacach kontrakt. Jest o tyle dobrze ze pracuje w systemie 4 na 4 czyli 4 noce po 12 h i 4 dni wolne. Na kontrakcie mam 8.50 ale ja tylko sciagam i nakladam na maszyne plus serwis. Dla CNC operatorow jest jedna agencja w wolver ktora szuka wykwalifikowanych pracownikow bezposrednio pod kontrakty i zalatwiaja kursy sponsorowane przez UE wiecej na priv.

xerdox
Rozeznany

Reputation point: 5
Neutralny
0

MalePostNapisane by Ossey » 3 Oct 2011, 12:25 Re: operator cnc

Witam Wszystkich!
Mieszkam w b-ham od kilku ładnych lat i uprzednio chciałem zostać weterynarzem, ale moja dziewczyna zaszła w ciąże i najzwyczajniej w świecie muszę wziąć sie za coś konkretnego - upatrzyłem sobie w tym celu CNC z racji tego, że jest to dość dochodowe i przyjemne zajęcie...
Aktualnie pracowałem dla agencji w małej firmie gdzie miałem styczność z tymi maszynami, ale niestety rotacja i praca w tej firmie średnio 3 dni w tygodniu, kolejne 2 w piekarni, a jeden w magazynie mi się nie widzi...
Potrzebuje informacji jak i gdzie uderzyć by zdobyć odpowiednie kwalifikacje oraz STAŁĄ PRACE bez rotacji, może być za małą stawke, chodzi mi na początku o doświadczenie i kwalifikacje...
Bardzo prosze Was o rady i ewentualne kontakty do firm czy na kursy - oczywiście odwdzięczę sie za pomoc!!
Prosze o kontakt PW :).
Ossey
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 3 Oct 2011, 22:10 Re: operator cnc

ja kiedys prowadzilem szkolenia z zakresu obslugi i programowania maszyn, jesli jakies pytania to wal smialo. wdrazalem tez technologie obrobki na nowych maszynach w kilku firmach. nie wiem czy w anglii latwo bedzie tobie bez podstawowej znajomosci zlapac dobra stala robote. chyba, ze jako operator a z czasem sprobujesz awansowac jesli potrafisz sie uczyc zagladajac przez ramie ustawiaczowi lub programiscie. ludzie niechetnie w firmach ucza slabszych bo boja sie o stanowisko.

Guest

0

MalePostNapisane by Ossey » 4 Oct 2011, 17:54 Re: operator cnc

Prowadzisz może takie kursy i szkolenia jeszcze? Jeśli tak to za ile? Resztę pytań kieruje pod PW ;)....
Ossey
Raczkujący

Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 4 Oct 2011, 21:18 Re: operator cnc

co do szkolenia to jest tylko jedna przeszkoda... brak maszyny, chyba, ze masz takowa wiec nie ma problemu. sama nauka na sucho nie wiem czy duzo da bez praktyki.

Guest

0

MalePostNapisane by Ossey » 5 Oct 2011, 11:10 Re: operator cnc

Ehh...
Racja, to jak noc poślubna bez kobiety ;)...
No nic, pozostaje mi szukać po szkołach kursów jakichś, bo nie wiem jak inaczej to ugryźć ?
Ossey
Raczkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by solak » 15 Oct 2011, 15:36 Re: operator cnc

Szukaj w college, znajomy w Leicester robil. Z praca nie za ciekawie w moim regionie. Niby ofert duzo, ale jak trzeba znalezc to juz tak rozowo nie ma. Ostatnio stracilem swoja (global recesion) i mam nowa, ale szalu nie ma, 10 funa/h

solak
Raczkujący

Reputation point: -5
Neutralny
0

MalePostNapisane by paczo » 2 Jan 2012, 14:05 Re: operator cnc

Witam.
Dopiero planuję wyjechac do uk w celu podjecia pracy jako operator cnc.
Przez rok pracowałem jako operator na linii produkcyjnej (produkcja tłoków do silników), zarówno jako "podajnik" jak i na linii w pełni zaumtomatyzowanej(roboty kuka i toshiba). Głównie obróbka wstępna/zgrubna.
Z programowaniem nie mam wiele wspólnego.
Pracowałem głownie na maszynach opartych o FANUC (czasem sinumerik).
Dawałem korekty, wymieniałem narzędzia, "ustawiałem" maszyne przy zmianie kokili ( http://portalwiedzy.onet.pl/61376,,,,kokila,haslo.html ).
Wyraz ustawiałem specjalnie napisałem w cudzysłowie bo podejrzewam, że to moje ustawianie nie wiele ma wspolnego z ogolnym pojeciem ustawiania i pracy jaka ma ustawiacz (operator oraz programista w jednym jak czesto mozna znalezc w ogloszeniach). Polegało to głownie na podłożeniu blaszki, przesunieciu detalu aby owal był symetryczny.
Pozatym oczywiscie pomiarówka.

Obecnie pracuje w tej samej firmie jako operator urzadzen obróbki powierzchniowej/chemicznej. Obsługuję 5 "maszyn" (myjka,2 roboty-kuka i toshiba, atma do sitodruku, piec do wygrzewania).

W związku z tym co powyżej napisałem czy mam szansę na w miare dobrze płatną pracę w uk jako operator cnc? Tutaj zarabiam jako tako (~2tyspln) jak na to, że mieszkam z rodzicami ale w przyszlym roku zmieniam stan cywilny no i wypadaloby miec gdzie mieszkac a kredyt na 40 lat mi sie nie usmiecha więc dlatego chcę wyjechac na pare lat razem z moją drugą połówką.

Od 2ch tygodni przeglądam strony z ogłoszeniami i szału nie ma. Może macie jakieś informacje ze swoich zakładów pracy, w których nie ma koniecznosci posiadania wiedzy z zakresu programowania i ustawiania (chociaz jestem bardzo chetny do nauki tych rzeczy), że w okolicach marca/kwietnia bedą prowadzic rekrutacje? Stawka jaka mnie interesuje to od 8-9f/h w góre.

Głównie zależy mi na (nie oszukujmy sie) kasie i zdobyciu doswiadczenia, tak zebym po powrocie do polski mogl zrobic podyplomówke z programowania cnc (ogolnie wspierania procesów produkcji) i godnie zyć.

Pozdrawiam.

paczo
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 2 Jan 2012, 15:33 Re: operator cnc

Atakuj po większych pracodawcach w Birmie z branż Ciebie interesujących. Jeśli znajdzie się jakaś firma chcąca przeszkolić pracownika to się wbijaj. Wygląda że masz niezłe podstawy. Jeśli dobrze posługujesz się angielskim to ja nie widzę większych przeszkód, tym bardziej że ostatnio zauważyłem że i w Anglii ten znany trend się pojawia na obniżanie kosztów działalności przedsiębiorstw, czyli:

- zatrudniamy świeżaków z (np. z agencji) agencji z minimalnym lub bez doświadczenia,
- starsi pracownicy szkolą ich przez kilka miesięcy,
- starszych (będących na wyższych stawkach) wywalamy, a młodzi (na startowych stawkach) zostają na ich miejsce.

Nie jest to miłe ani fajne w stosunku do starej wiernej załogi, ale jako osoba chcąca w tę branżę wskoczyć to na pewno w Anglii człowiek ma większe szanse niż w ojczyźnie

Można nawet przez agencję łapnąć coś ciekawego. Natomiast jak już mówiłem wyżej w Niemczech jest mega duże zapotrzebowanie na operatorów i programistów i oferowana jest pomoc w zakwaterowaniu i szkoleniaczęsto. W niektórych przypadkach wystarczy znajomość j. angielskiego. Także też na Twoim miejscu wziąłbym pod uwagę i taką opcję.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

MalePostNapisane by paczo » 2 Jan 2012, 15:52 Re: operator cnc

Witam.

Angielskim nie posługuję się "dobrze". tzn nie jest to na pewno fluent. Od mojego pobytu w irl w 2007r (gdzie nawiasem mowiac w malej firmie sluzylem za posrednika miedzy irlandczykami a polakami) nie uzywam tego jezyka w praktyce. tzn nadal staram sie sporo czytac po angielsku, ogladam filmy z ktorych wiele rzeczy rozumiem ale mam spore braki w rozmowie. No i brytyjski angielski to troche inna sprawa niz ten irlandzki (mam porownanie, bylem 3 tyg w GB zanim pojechalem do irl).

Czyli plazermen sugerujesz, ze szanse mam ale czy oplaca się już aplikowac jezeli chciałbym wyjechac dopiero na wiosnę? Zaznaczyć to w mejlu (oczywiscie CV po angielsku też dołączam) czy może napisać sobie list motywacyjny i tam to napisać?( nie wiem jak tutejsi pracodawcy na to patrza). Czy może pracodawcy nie zawracają sobie glowy takimi malo doswiadczonymi kandydatami, którzy dopiero planują wyjechac?

Niemieckiego nie znam w ząb także tą perspektywe odrzucam, przynajmniej na razie.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

paczo
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 2 Jan 2012, 16:45 Re: operator cnc

Aplikuj po przyjeździe. Nikt nie bierze na serio aplikacji wysyłanych na kilka miesięcy naprzód zza granicy. Tu pracodawcy w tej branży chyba nawet nie planują na tak długo do przodu zatrudnienia w kraju gdzie wystarczy telefon do agencji i nazajutrz stoi przed bramą nowy pracownik. Szanse masz jak najbardziej. Pracuj nad angielskim przed przyjazdem jeszcze, bo to dodatek do kwalifikacji jak najbardziej wymagany w Anglii :) Dziabnij tez słownictwo typowo branżowe bo to też wymóg.
Powodzenia!
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

MalePostNapisane by tommpl2 » 10 Feb 2012, 20:12 Re: operator cnc

:waga: witam serdecznie jak pewnie się domyslacie szukam roboty dobrze płatnej Jeszcze nie pracowałem w anglii
Pomozecie?? :cry: :cry: :cry:

Pracuję na maszynach CNC od 2003 roku.
Obsługiwane sterowania: SIEMENS, MAZATROL, MITSUBISHI, FANUC, HEIDENHAIN, PRONUM PL., DIALOG 11,
Maszyny:Mazak, Mitsubishi, Chiron, Sunnen, TZC, Deckel, Avia, Index G200,
Programy: AutoCad
Pracuję w firmie produkującej elementy (korpusy żeliwne oraz aluminiowe) turbo sprężarek dla BWTS, w tolerancjach 0.-0.009mm, Obsługuję tokarki jak i frezarki (centra obróbcze), posiadam wiedzę, która umożliwia mi poprawianie parametrów obróbki oraz pisanie na maszynach programów.
Od 3 miesięcy tj. od 01.10.2011, pracuje na dziale narzędziowni w tej samej firmie, naprawiając i produkując Formy do odlewów ciśnieniowych aluminium oraz matryce.
Maszyny Index Serwisowałem w tej samej firmie(regulacje, naprawy, przeglądy) jednocześnie będąc operatorem:)
Posiadam certyfikat obsługi i programowania maszyn pomiarowych 3D Mitutoyo,
Dyplomy ukończenia szkoleń w firmie Sandvik z zakresu doboru narzędzi skrawających oraz parametrów
Znajomość ISO
Uprawnienia: prawo jazdy kat. A, B, C, wózki widłowe, dźwigi samochodowe do 10t
Znajomość języków obcych: Słaby niemiecki, dostateczny angielski

Zostałem wyróżniony jako jeden z najlepszych pracowników roku naszej firmy

Z zawodu mechanik kierowca poj. sam.
Średnie wykształcenie w kierunku obróbki skrawaniem(technik)
tommpl2
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by nygajp2 » 10 Feb 2012, 21:07 Re: operator cnc

Kolega postaraj sie przetłumaczyc wszystkie papiery ktore stwierdzaja Twoje zdolnosci i uprawnienia. Kazdy drobny szczegół, umiejetności i kwalifikacje ktore uda Ci sie poświadczyc i wesprzec odpowiednim papierem to dodatkowy plus. Jezeli paktycznie masz na to wszystko licencje, kursy i referencje to bedziesz rozchwytywany posrob wlascicieli duzych firm. Akurat trafiles na dobry okres bo z tego co widze na ogloszeniach i ofertach pracy to szukaja wlasnie takich jak ty.

nygajp2
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by tommpl2 » 10 Feb 2012, 21:59 Re: operator cnc

mam papiery tylko te firmy rekrutujące :? mnie irytują. nie mam w Anglii bezpośredniego kontaktu z żadną firmą. Podobno życie jest drogie na tym landzie, mam rodzinę i nie chcę się na stałe przenosić.
tommpl2
Przyczajony

Neutralny
0

PreviousNext

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to PRACA