operator cnc
Napisane by Guest » 19 Jun 2011, 11:42 Re: operator cnc
-
- Guest
Napisane by xerdox » 30 Aug 2011, 03:21 Re: operator cnc
-
- xerdox
- Rozeznany
- Reputation point: 5
Napisane by Ossey » 3 Oct 2011, 12:25 Re: operator cnc
Mieszkam w b-ham od kilku ładnych lat i uprzednio chciałem zostać weterynarzem, ale moja dziewczyna zaszła w ciąże i najzwyczajniej w świecie muszę wziąć sie za coś konkretnego - upatrzyłem sobie w tym celu CNC z racji tego, że jest to dość dochodowe i przyjemne zajęcie...
Aktualnie pracowałem dla agencji w małej firmie gdzie miałem styczność z tymi maszynami, ale niestety rotacja i praca w tej firmie średnio 3 dni w tygodniu, kolejne 2 w piekarni, a jeden w magazynie mi się nie widzi...
Potrzebuje informacji jak i gdzie uderzyć by zdobyć odpowiednie kwalifikacje oraz STAŁĄ PRACE bez rotacji, może być za małą stawke, chodzi mi na początku o doświadczenie i kwalifikacje...
Bardzo prosze Was o rady i ewentualne kontakty do firm czy na kursy - oczywiście odwdzięczę sie za pomoc!!
Prosze o kontakt PW :).
-
- Ossey
- Raczkujący
- Reputation point: 1
Napisane by Guest » 3 Oct 2011, 22:10 Re: operator cnc
-
- Guest
Napisane by Ossey » 4 Oct 2011, 17:54 Re: operator cnc
-
- Ossey
- Raczkujący
Napisane by Guest » 4 Oct 2011, 21:18 Re: operator cnc
-
- Guest
Napisane by Ossey » 5 Oct 2011, 11:10 Re: operator cnc
Racja, to jak noc poślubna bez kobiety ;)...
No nic, pozostaje mi szukać po szkołach kursów jakichś, bo nie wiem jak inaczej to ugryźć ?
-
- Ossey
- Raczkujący
Napisane by solak » 15 Oct 2011, 15:36 Re: operator cnc
-
- solak
- Raczkujący
- Reputation point: -5
Napisane by paczo » 2 Jan 2012, 14:05 Re: operator cnc
Dopiero planuję wyjechac do uk w celu podjecia pracy jako operator cnc.
Przez rok pracowałem jako operator na linii produkcyjnej (produkcja tłoków do silników), zarówno jako "podajnik" jak i na linii w pełni zaumtomatyzowanej(roboty kuka i toshiba). Głównie obróbka wstępna/zgrubna.
Z programowaniem nie mam wiele wspólnego.
Pracowałem głownie na maszynach opartych o FANUC (czasem sinumerik).
Dawałem korekty, wymieniałem narzędzia, "ustawiałem" maszyne przy zmianie kokili ( http://portalwiedzy.onet.pl/61376,,,,kokila,haslo.html ).
Wyraz ustawiałem specjalnie napisałem w cudzysłowie bo podejrzewam, że to moje ustawianie nie wiele ma wspolnego z ogolnym pojeciem ustawiania i pracy jaka ma ustawiacz (operator oraz programista w jednym jak czesto mozna znalezc w ogloszeniach). Polegało to głownie na podłożeniu blaszki, przesunieciu detalu aby owal był symetryczny.
Pozatym oczywiscie pomiarówka.
Obecnie pracuje w tej samej firmie jako operator urzadzen obróbki powierzchniowej/chemicznej. Obsługuję 5 "maszyn" (myjka,2 roboty-kuka i toshiba, atma do sitodruku, piec do wygrzewania).
W związku z tym co powyżej napisałem czy mam szansę na w miare dobrze płatną pracę w uk jako operator cnc? Tutaj zarabiam jako tako (~2tyspln) jak na to, że mieszkam z rodzicami ale w przyszlym roku zmieniam stan cywilny no i wypadaloby miec gdzie mieszkac a kredyt na 40 lat mi sie nie usmiecha więc dlatego chcę wyjechac na pare lat razem z moją drugą połówką.
Od 2ch tygodni przeglądam strony z ogłoszeniami i szału nie ma. Może macie jakieś informacje ze swoich zakładów pracy, w których nie ma koniecznosci posiadania wiedzy z zakresu programowania i ustawiania (chociaz jestem bardzo chetny do nauki tych rzeczy), że w okolicach marca/kwietnia bedą prowadzic rekrutacje? Stawka jaka mnie interesuje to od 8-9f/h w góre.
Głównie zależy mi na (nie oszukujmy sie) kasie i zdobyciu doswiadczenia, tak zebym po powrocie do polski mogl zrobic podyplomówke z programowania cnc (ogolnie wspierania procesów produkcji) i godnie zyć.
Pozdrawiam.
-
- paczo
- Początkujący
Napisane by plazermen » 2 Jan 2012, 15:33 Re: operator cnc
- zatrudniamy świeżaków z (np. z agencji) agencji z minimalnym lub bez doświadczenia,
- starsi pracownicy szkolą ich przez kilka miesięcy,
- starszych (będących na wyższych stawkach) wywalamy, a młodzi (na startowych stawkach) zostają na ich miejsce.
Nie jest to miłe ani fajne w stosunku do starej wiernej załogi, ale jako osoba chcąca w tę branżę wskoczyć to na pewno w Anglii człowiek ma większe szanse niż w ojczyźnie
Można nawet przez agencję łapnąć coś ciekawego. Natomiast jak już mówiłem wyżej w Niemczech jest mega duże zapotrzebowanie na operatorów i programistów i oferowana jest pomoc w zakwaterowaniu i szkoleniaczęsto. W niektórych przypadkach wystarczy znajomość j. angielskiego. Także też na Twoim miejscu wziąłbym pod uwagę i taką opcję.
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputation point: 92
Napisane by paczo » 2 Jan 2012, 15:52 Re: operator cnc
Angielskim nie posługuję się "dobrze". tzn nie jest to na pewno fluent. Od mojego pobytu w irl w 2007r (gdzie nawiasem mowiac w malej firmie sluzylem za posrednika miedzy irlandczykami a polakami) nie uzywam tego jezyka w praktyce. tzn nadal staram sie sporo czytac po angielsku, ogladam filmy z ktorych wiele rzeczy rozumiem ale mam spore braki w rozmowie. No i brytyjski angielski to troche inna sprawa niz ten irlandzki (mam porownanie, bylem 3 tyg w GB zanim pojechalem do irl).
Czyli plazermen sugerujesz, ze szanse mam ale czy oplaca się już aplikowac jezeli chciałbym wyjechac dopiero na wiosnę? Zaznaczyć to w mejlu (oczywiscie CV po angielsku też dołączam) czy może napisać sobie list motywacyjny i tam to napisać?( nie wiem jak tutejsi pracodawcy na to patrza). Czy może pracodawcy nie zawracają sobie glowy takimi malo doswiadczonymi kandydatami, którzy dopiero planują wyjechac?
Niemieckiego nie znam w ząb także tą perspektywe odrzucam, przynajmniej na razie.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
-
- paczo
- Początkujący
Napisane by plazermen » 2 Jan 2012, 16:45 Re: operator cnc
Powodzenia!
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputation point: 92
Napisane by tommpl2 » 10 Feb 2012, 20:12 Re: operator cnc
Pomozecie?? :cry: :cry: :cry:
Pracuję na maszynach CNC od 2003 roku.
Obsługiwane sterowania: SIEMENS, MAZATROL, MITSUBISHI, FANUC, HEIDENHAIN, PRONUM PL., DIALOG 11,
Maszyny:Mazak, Mitsubishi, Chiron, Sunnen, TZC, Deckel, Avia, Index G200,
Programy: AutoCad
Pracuję w firmie produkującej elementy (korpusy żeliwne oraz aluminiowe) turbo sprężarek dla BWTS, w tolerancjach 0.-0.009mm, Obsługuję tokarki jak i frezarki (centra obróbcze), posiadam wiedzę, która umożliwia mi poprawianie parametrów obróbki oraz pisanie na maszynach programów.
Od 3 miesięcy tj. od 01.10.2011, pracuje na dziale narzędziowni w tej samej firmie, naprawiając i produkując Formy do odlewów ciśnieniowych aluminium oraz matryce.
Maszyny Index Serwisowałem w tej samej firmie(regulacje, naprawy, przeglądy) jednocześnie będąc operatorem:)
Posiadam certyfikat obsługi i programowania maszyn pomiarowych 3D Mitutoyo,
Dyplomy ukończenia szkoleń w firmie Sandvik z zakresu doboru narzędzi skrawających oraz parametrów
Znajomość ISO
Uprawnienia: prawo jazdy kat. A, B, C, wózki widłowe, dźwigi samochodowe do 10t
Znajomość języków obcych: Słaby niemiecki, dostateczny angielski
Zostałem wyróżniony jako jeden z najlepszych pracowników roku naszej firmy
Z zawodu mechanik kierowca poj. sam.
Średnie wykształcenie w kierunku obróbki skrawaniem(technik)
-
- tommpl2
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by nygajp2 » 10 Feb 2012, 21:07 Re: operator cnc
-
- nygajp2
- Początkujący
Napisane by tommpl2 » 10 Feb 2012, 21:59 Re: operator cnc
-
- tommpl2
- Przyczajony
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
"Wirtualny" operator GSM który korzysta z nadajników ORANGE?
by artur778 in KOMPUTERY I ELEKTRONIKA - 1 Replies
17419 Views -
by artsun451
on 21 Apr 2013, 11:54
-
"Wirtualny" operator GSM który korzysta z nadajników ORANGE?
-
-
Operator CNC Wolontariat
by Dariusz83 in PRACA - 13 Replies
44102 Views -
by ludzik50
on 5 Feb 2014, 21:22
-
Operator CNC Wolontariat
-
-
Operator maszyn!!