operator cnc

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

PostNapisane by Guest » 10 Feb 2012, 22:47 Re: operator cnc

wiec nie rozumiem czego tu szukasz? jesli chcesz w tym zawodzie sie wybic to nie uda sie z lapanki, troche zebow musisz tu zjesc. masz w pl stana z tego opisu widze, ze dobra prace, rzucisz ja przyjedziesz na rok a co potem? myslisz, ze nagle bogaty sie zrobisz? bledne myslenie ludzi w pl. czy zycie jest drogie? z czym je porownujesz? bo ja tego nie zauwazylem.

Guest

0

MalePostNapisane by tommpl2 » 10 Feb 2012, 22:53 Re: operator cnc

A ty Draco dlaczego wyjechałeś? Myślałeś że nagle bogaty jesteś? Musisz być zgryźliwy. Napisałem że nie byłem w Anglii stąd moje pytanie o koszty wynajmu, wyżywienia itp takie to trudne? nie chcesz odpowiadać to się nie udzielaj sarkazmami.
tommpl2
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 11 Feb 2012, 08:08 Re: operator cnc

Czasy kiedy można sobie było wyjechać na rok-dwa, zarobić i wrócić bogatym dawno już i bezpowrotnie minęły. Ale zdaje się w mentalności ludziom nadal siedzą te piękne dni. No niestety dzisiaj już nachapownictwo nie ma tej skali co kiedyś za czasów PRL'u. Jeśli chcesz to możesz sobie fajnie żyć za granicą, a jeśli się nachapać to szykuj się na długie lata pracy z dala od domu.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

MalePostNapisane by tommpl2 » 11 Feb 2012, 08:20 Re: operator cnc

:? :? Hmm.... coś w tym jest, muszę naprawdę przemyśleć tę decyzję, albo praca i życie w kraju albo za granicą. Ciężko tu czegokolwiek się dorobić, a pracować za granicą i wysyłać kasę do domu to tak jak sobie wszystkiego odmawiać a żonie na wszystko pozwalac i nim się obejrzę będzie po rodzinie.
tommpl2
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Albiorix » 11 Feb 2012, 09:46 Re: operator cnc

albo krótkie ale nie w UK tylko w Emiratach albo średnie w Norwegii :) To nie jest tak że UK stało się biedniejsze, to Polska nadrobiła część przepaści.

Praca na platformie wiertniczej też podobno jest niezłą opcją dorobku w kilka lat - duże dodatki za ryzyko.
Albiorix
Stały Bywalec

Reputation point: 68
Poczciwy
0

MalePostNapisane by plazermen » 11 Feb 2012, 10:57 Re: operator cnc

tommpl2, bier dopłaty z unii, kup jaką 5-ośke za 500 tysi i zakładaj własną firmę. Z Twoim doświadczeniem spokojnie sobie poradzisz. Mam dwóch znajomych którzy po zdobyciu porządnego doświadczenia pokupowali maszyny i mają świetnie prosperujące firmy i ani myslą tułać się po świecie. Myślę że opcja warta zastanowienia się.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

PostNapisane by Guest » 11 Feb 2012, 14:22 Re: operator cnc

tommpl2, widzisz, ja napisałem to co pózniej potwierdzili inni, mnie skrytykowales a im przyznałes racje i zacząłes się zastanawiać czy warto wyjechac. Następnym razem zanim komuś cos odpowiesz to się zastanów. Dlaczego ja wyjechałem? Bo poswiecilem się dla kogoś, kto pózniej okazał się nie warta tego osoba, firma w pl nadal nie dała mi wypowiedzenia bo chcą abym do nich wrócił ale na tyle sobie tu ulozylem
życie, ze planuje tu pozostać i nie mam w planie jeść suchego chleba z nadzieja, ze za rok kupię wille i odłoże na resztę życia. To co zarobisz w rok tu to żona z powodzeniem wyda w pl i poprosi o wiecej. Więc jak dalsze pytania to wal śmiało.

Guest

0

MalePostNapisane by tommpl2 » 12 Feb 2012, 07:38 Re: operator cnc

:? Tak to już jest Draco, Ze wierzymy w to co chcemy i budzimy sie z tego obłudnego snu dopiero gdy kilku nami potrząśnie, jeśli mówi tak kilka osób to widocznie tak właśnie jest. Dostałem kilka ofert za 10-13,50GBP ale po odliczeniu podatku i opłaceniu chaty oraz wydatków na życie wiele pewnie nie zostanie.
:? Dopłaty z unii :? Własna firma? łatwo powiedzieć, ale to nie jest proste i tanie., nie stać mnie
tommpl2
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Albiorix » 12 Feb 2012, 07:55 Re: operator cnc

Przy pensji koło 25000 rocznie (13/h) zostanie Ci popodatku jakieś 1500 chyba po domku 800 (po pokoju 1200) po jedzeniu i rozrywce 500. To całkiem spoko w porównaniu z polskim standardem życia od pierwszego.do pierwszego. Acz po części jest tak dlatego.że ludziom się tu wyłącza tryb oszczędzania i.wysłania pieniędzy a nie kupowania.mieszkań na kredyt na 400 lat.
Albiorix
Stały Bywalec

Reputation point: 68
Poczciwy
0

MalePostNapisane by tommpl2 » 12 Feb 2012, 09:43 Re: operator cnc

No bo w takim wypadku nie ma co wysyłać ::stop:: ::stop::
tommpl2
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Marcinuk » 19 Feb 2012, 12:54 Re: operator cnc

PRACA na CNC. w anglii jest zawsze na to zapotrzebowanie. Jako zwykly operator maszyny CNC zarobisz 6.5-7.5funta na godzine z tym, ze trudniej o prace jako zwykly operator. Inna sprawa jak umiesz ustawic maszne lub chodziaz powmieniac "wiertla" jak kolwiek to zwal :)

Jako Setter i operator - nie widze problemu ze znalezieniem pracy.

Marcinuk
Przyczajony

Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 19 Feb 2012, 15:45 Re: operator cnc

kolego, jestes na forum od niedawna, napisales 4 posty i z kazdego sie usmialem :) tu napisales, ze z praca jakos setter nie trudno a linijke wczesniej totalnie niefachowo nazwales wymiane narzedzi... ze tak zapytam... kim jestes z zawodu?

Guest

0

MalePostNapisane by Hunteros30 » 13 Mar 2012, 00:20 Re: operator cnc

tommpl2 wrote:No bo w takim wypadku nie ma co wysyłać ::stop:: ::stop::

Nie neguj od razu. W rejonie Birmingham można dorwać pracę jako operator CNC już za 12.50 15 F na godzinę. jeśli pokażesz że potrafisz dobrze pracować a nie tylko lecieć z szablonu tzn gotowych podsuwanych programów gdzie rola operatora kończy się na wciśnięciu kilku przycisków to możesz zarobić więcej. Ja w poprzedniej firmie miałem 12.50 na godzinę i starczy bez problemu od pierwszego do pierwszego gdzie tylko ja pracowałem. Na początek możesz wyjechać sam i odłożyć na wynajem mieszkania lub domu. ściągniesz rodzinę i docenisz spokój życia w UK. Ja tak zrobiłem i nie narzekam. w Polsce ciężko by mi było utrzymać rodzinę.
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputation point: 42
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by marhewka1 » 23 Apr 2012, 21:06 Re: operator cnc

Czesc.
Moj maz pracuje w Mazaku w worcester. Firma jest spoko wiec polecam link
http://www.mazak.eu/jkcm/Default.aspx?pg=171
Jesli dogadasz sie po angielsku na interview'u i masz jakies doswiadczenie to masz duze szanse na prace w tej firmie bo nadal szukaja. Pracujesz przez agencje ale pracy jest tyle ze nawet daja overtimey jak tylko chcesz. Na lini(assembling) placa 9/h a cnc operator 11/h. Problem jest w tym ze nie inwestuja w pracownika. Moj maz chcialby nabrac praktyki w programowaniu. Ma skonczone inzynieryjne studia w Polsce i 3 lata doswiadczenia jako cnc machinist ale w mazaku nie maja czasu albo nie chca szkolic w programowaniu bo boja sie ze im pracownicy odejda. Stad moje pytanie do Was drodzy Panowie ;o)
Znacie jakies firmy w West Midlands ktore zatrudniaja za min.10/h i przyuczaja do programowania. Albo moze znacie firmy gdzie zatrudniaja Mechanical Design Enginer or Mechanical Design Draughtsman nie koniecznie z doswiadczeniem w projektowaniu. Moj maz zna Catia, AutoCad ale nie ma jako takiego doswiadczenia, jedynie to co na studiach. Wszedzie chca jednak conajmniej 1-2 lata doswiadczenia w projectowaniu. Znacie firmy ktore przyjmuja ale nie koniecznie z doswiadczeniem?
Prosze o jakiekolwiek informacje. Bede bardzo wdzieczna;o)))

PS.Maz nie wie ze tu pisze na forum ale wiem ze marzy o tym zeby projektowac albo przynajmniej pracowac w ciekawej firmie gdzie nauczylby sie programowania bo w mazaku po pierwsze nie ma czasu na to a po drugie czesci kosztuja nie zadko po 100tys funtow a wiec tolerancje sa male i ewentualnych zniszczen materialu firma nie toleruje;o)
KISSES

marhewka1
Początkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by TheAirluke » 8 May 2012, 15:32 Re: operator cnc

witam serdecznie Wszystkich!

chcialbym sie dowiedziec jak stoi w tej chwili praca jako operator CNC w Bham ?
mam zawod operatora cnc (polski i europejski certyfikat na 88 % teori i 92 % praktyki)
od roku pracuje na stanowisku operatora CNC w Leszczyńskiej fabryce pomp
http://www.lfp.com.pl/
kasa nie jest tragiczna i praca tez jakos nie ma ciezko, pracuje na programie Simens na CTX.

dzieki i pozdrowienia z słonecznej w tej chwili Polski ;)!

TheAirluke
Przyczajony

Neutralny
0

PreviousNext

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to PRACA