szukam pracy

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 24 Mar 2013, 04:57 Re: szukam pracy

lukasz1980 wrote:Ludzie zawsze jest tak ze jak zaczynasz nowa prace albo to jest twoja 1 praca dostajesz tax bw i jest to 22% z wyplaty dopiero jak ci zmienia tax masz wtedy mniejszy (...)

1. kod BR, nie BW
2, Nigdy pracując w Anglii nie miałem BRki. Nawet u 1go pracodawcy, po 1szym tygodniu. A więc nie jest zawsze tak jak napisałeś
3. stopa procentowa podatku nie ma nic wspólnego z posiadanym kodem podatkowym i ZAWSZE to jest dla osób fizycznych tyle samo. Czy to 19, czy 20, 21 czy 22% na 1szym progu podatkowym Zależy ile na dany rok ustalą.
4. kod BR oznacza, że od przychodu nie sa odliczane ulgi podatkowe - tzw. koszty uzyskania przychodu. Koszty te możesz odliczyc od JEDNEGO źródła przychodu w danym czasie. Dostajesz BRkę, bo Revenue nie posiada informacji czy w danym momencie jest to Twoja jedyna praca, czy też kolejne źródło przychodu. Więc z góry zakłada drugi wariant.
5. Nie ma czegoś takiego jak "mniejszy podatek". Wymiar podatku cały czas jest taki sam (chyba, że wpadasz w 2gi próg, czego wszystkim życzę :P). Jedynie przy tej samej kwocie dochodu będziesz mieć mniejszą kwotę podatku do zapłacenia, bo pomniejszoną o koszty jego uzyskania.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by lukasz1980 » 24 Mar 2013, 10:39 Re: szukam pracy

Ten tax to jest BW a mowi sie BR i jezeli nie masz p45 to masz taki tax przy pierwszej pracy,a nie porownujmy taxu 0T DO 810L bo jak zaczalem pracowac na kontrakcie w geopost to zabierali mi samego pdatku prawie trzy razy wiecej niz teraz kiedy mam 810L, a teraz jeszcze inny bedzie od kwietnia prawie 10000 tys wolne od podatku.Pozdrawiam

lukasz1980
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Rodzynek227 » 24 Mar 2013, 12:36 Re: szukam pracy

Witam serdecznie. Jestem nowa na forum i Birmingham jestem zaledwie od 3 tyg. Poszukuję pracy i w związku z tym mam pytanie? Gdzie najlepiej się udać, do których agencji?

Rodzynek227
Początkujący

Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 24 Mar 2013, 16:43 Re: szukam pracy

Nie prawda jesli idziesz do nowej pracy czy do pierwszej pracy pracodawce prosisz o p46 i jesli go zle wypelnisz to pozniej masz jakies kody BR OT itd... A tego musisz dopilnowac sam bo pracodawca nie bedzie Cie prosil zebys wypelnil p46. Ja jesli zmieniam prace to od ierwszych minut scigam menadzera zeby mi dal P46. Nigdy nie daje pracodawcy p45 i jakos nigdy nie mialem kodu BR ani OT.

Guest

0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 24 Mar 2013, 17:25 Re: szukam pracy

Jeszcze raz.
To, że Ci odciągają mniej TAXu nie znaczy że masz mniej podatku. Wymiar podatku jest taki sam - TE SAME PROCENTY. Kwestia czy odliczają Ci zwolnienia, czy nie.

lukasz1980 wrote:(...) jezeli nie masz p45 to masz taki tax przy pierwszej pracy,(...)

Jak napisałem - nigdy nie miałem. Pomimo nieposiadania przeze mnie P45 (bo niby skąd przy 1szej pracy). A jak nie masz P45 to wypełniasz P46. A jak napisał xxxx, jak tam coś zwalisz, to masz BRke.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by Młody » 24 Mar 2013, 20:33 Re: szukam pracy

Ja jak zaczęłem pierwszą pracę to miałem BR bo tak pisało, a na zakończenie dostałem P45 którą kopię dajesz dla następnego pracodawcy.

Młody
Raczkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by iwko » 25 Mar 2013, 11:19 Re: szukam pracy

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów !! Chciałbym się zorientować czy macie jakieś namiary na agencje pracy? Jesli nie na nagencji to czy wie ktoś gdzie moge znaleźć jakakolwiek prace... Siedzę juz 2 miesiąc w poszukiwaniu i nic :( za pomoc z góry dziękuję

iwko
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by brunecik510 » 25 Mar 2013, 17:45 Re: szukam pracy

Witam, od tygodnia jestem z dziewczyną w Birmingham na terenie Oldbury. Mam pytanie gdzie najlepiej szukać pracy ? w jakiej agencji ? Zna ktoś z Was jakieś miejsce gdzie są przyjęcia do pracy ? pozdrawiam

brunecik510
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by kamila.zie » 25 Mar 2013, 19:37 Re: szukam pracy

ludzie, wpisujcie w google map: recruitment agencies Birmingham(bądź każde inne miasto) i macie nazwy, adresy, nr tel
kamila.zie
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by mostovoi » 25 Mar 2013, 20:43 Re: szukam pracy

ooo jak ktos szuka pracy to z przyjemnoscia przyłącze sie do poszukiwań :]

mostovoi
Początkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by artsun451 » 26 Mar 2013, 20:10 Re: szukam pracy

Mnie interesuje każda praca za NMW, czyli 6.2 p/h,ale okazuje się,że nawet o taką prace jest w chwili obecnej ciężko. Ponad 100 wysłanych CV, kilkadziesiąt rozmów telefonicznych z employment agency, czyli rejestracje typu: imię+numer telefonu i w efekcie tylko jedna prawdziwa rejestracja w agencji z wypełnianiem form i rozwiązywaniem testów. Reszta bez odzewu i jak nie ma pracy tak nie ma. Jeśli każą wysłać CV to znaczy ,że cię zbywają. Większość ofert z którymi się spotykam jest daleko na obrzeżach Birmingham i najczęściej wymagają własnego transportu ze względu na brak połączenia autobusowego w godzinach nocnych lub ze względu na odległe położenie. Wnioski są takie: Albo jeszcze nie nadszedł "sezon na prace" (może kwiecień, maj),albo jest naprawdę zle i można szukać pracy 3 tygodnie lub nawet 3 miesiące bez gwarancji powodzenia. :neutral:
artsun451
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Nemesis37 » 27 Mar 2013, 12:19 Re: szukam pracy

Uderz w stół a nożyce się odezwą !!!!

Jestem ciekawa czy wszystkie mądre osoby, KTÓRE/którzy się tutaj wypowiadają, jak przyjechali do UK to znali perfekcyjnie język angielski????????

Dajcie szanse dziewczynie i jej pomozcie, jesli wiecie gdzie jest jakis pracodawca. WAM tez kiedys ktos dal szanse i dostaliscie prace i zostaliscie w UK.

Dlaczego Polacy nie potrafia sobie pomagac?
Jak przyjezdzaja Hindusi czy Pakistanczycy, to ich spolecznosc im pomaga.
A nasza spolecznosc??? Moze trzeba to zaczac zmieniac, juz tyle lat mamy szanse tu pracowac

Nemesis37
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by OWA » 27 Mar 2013, 13:12 Re: szukam pracy

Wlasnie, naprawde jest taki martwy okres? Myslalam ze styczen jest martwy :<. Przylatuję w kwietniu i zastanawiam się, jak to będzie..

OWA
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by Adam-90 » 27 Mar 2013, 13:31 Re: szukam pracy

Tez przylatuje w kwietniu, slyszalem ze nie jest az tak zle wszystko zalezy od szczescia i znajomosci ang

Adam-90
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by OWA » 27 Mar 2013, 13:48 Re: szukam pracy

znajomość ang jest, szczęścia jeszcze nie uświadczyłam, czyli szanse tak 50:50 widzę :P.
Mam nadzieję, że będzie dobrze, życzę powodzenia również ;)

OWA
Początkujący

Neutralny
0

PreviousNext

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to PRACA