Agencja pracy

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MalePostNapisane by pawel333 » 10 Jun 2013, 21:28 Agencja pracy

witam, mam pytanko

agencja znalazla dla mnie prace w ang firmie, i zarabiam tylko 6.19 funta, koledzy ktorzy pracuja bez agencji moja stawke 7 funtow ponad troche niefajnie bo na tydzien wychodzi ze oddaje agencji okolo 50 funtow.jest jakies wytyczony okres czasu, ze pracownik musi byc dalej pod agencja aby juz im nie placic... po jakim czasie agencja pozwala dac kontarkt pracownikowi i juz byc tylko zaleznym od danej firmy. mam pewnie informacje odnosnie czasu, lecz to niepewnie wiec pisze tutaj z prozba, prosze o odpowiedz jesli ktos ma informacje.

pawel333
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Czarna123 » 10 Jun 2013, 21:41 Re: Agencja pracy

sluchaj to wszystko zalezy czy dana firma w jakiej pracujesz przez agencje bedzie chciala Ciebie jako swojego pracownika na "kontrakt",to jest chyba najwazniejsze!! bo to nie jest powiedziane ze pracujesz 3msc np.przez agencje a pozniej dostajesz kontrakt,moze byc tej firmie sie nie podobasz i Tobie agencja podziekuje,a to ze ludzie na kontrakt zarabiaja wiecej niz Ty to standard!1 wszedzie tak jest niestety... agencja przeciez musi zarobic a Ty dzieki nimi masz prace..powodzenia zycze :)

Czarna123
Rozeznany

Reputation point: 9
Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 10 Jun 2013, 21:48 Re: Agencja pracy

1. nie wiem jaka jest teraz minimalna krajowa, ale nie możesz zarabiać mniej.
2. agencja dostaje znacznie więcej, uwierz.
3. nie ma takiego okresu. Możesz dostać kontrakt po 1 miesiącu, po 3 a możesz zasuwać dla agencji 5-6 lat.
4. Jak wyżej napisano - jak jestes dobry w tym co robisz i powiesz, ze rezygnujesz z pracy to firma może Ci zaproponowac kontrakt, zeby Cię zatrzymać. Zaryzykujesz? :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 10 Jun 2013, 22:00 Re: Agencja pracy

nie ma okreslonego czasu przez ktory musisz pracowac przez agencje jezeli firmie sie spodobasz i chca ludzi na kontrakt to mogliby ci nawet dac kontrakt i nastepnego dnia .

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

MalePostNapisane by Darwas » 10 Jun 2013, 22:02 Re: Agencja pracy

Adam minimalna jest 6.19,a więc kolego to się składa na wiele spraw są agencje gdzie mogą sobie pracownika przejąć np. po 2 latach tak ten pracownik pracuje w danej firmie przez agencje tyle czasu nic wcześniej ale to przykład bo są agencje gdzie na przykład po okresie 12 tygodni czyli 3 miesiące firma może cię przejąć na kontrakt pod firmę i dostaniesz tyle co koledzy,Ale to wszystko jest zależne jaką umowę ma firma z agencją po jakim czasie mogą sobie pracownika przejąć.Ja pracowałem w takiej firmie ale to lata wstecz gdzie firmie zależało na pracowniku i firma aby on się nie zraził do zarobków wykupywała pracowników z agencji.
Darwas
Zadomowiony

Reputation point: 58
Poczciwy
0

MalePostNapisane by mahol » 10 Jun 2013, 23:06 Re: Agencja pracy

Pod agencją możesz pracować całe życie, nikt nie ma obowiązku dawać Ci kontraktu. Uwierz mi, że Ty kosztujesz firmę drożej niż pracownicy kontraktowi, agencja 70pensami pogardziłaby :)
Co do stawki jaką masz, agencja ma prawny obowiązek po 3 miesiącach zrównać Ci ją ze stawkami osób na kontrakcie, które wykonują tą samą pracę co Ty... przepis ten obowiązuje już chyba drugi rok... Czy każda agencja z tego się wywiązuje? Nie wiem... na pewno mają taki obowiązek. Przykładowo u nas w firmie ludzie z agencji dostają po 3 miechach naszą stawkę.
Pozdrawiam.
mahol
Stały Bywalec

Reputation point: 44
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 11 Jun 2013, 05:59 Re: Agencja pracy

minimalna stawka jest 6.28 albo 6.38 (po pazdzierniku 2012) a nie 6.19

i to nie Ty placisz agencji tylko firma w ktorej pracujesz

malenkagdz
Zaangażowany

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Czarna123 » 11 Jun 2013, 06:25 Re: Agencja pracy

6.19 najnizsza

Czarna123
Rozeznany

Reputation point: 9
Neutralny
0

MalePostNapisane by firma-arek » 11 Jun 2013, 06:31 Re: Agencja pracy

malenkagdz wrote:nie ma okreslonego czasu przez ktory musisz pracowac przez agencje jezeli firmie sie spodobasz i chca ludzi na kontrakt to mogliby ci nawet dac kontrakt i nastepnego dnia .

Nie wiem czy to jest reguła, ale zazwyczaj agencje mają taki kontrakt z firmami, że pracownik może przejść do firmy dopiero po 12 tygodniach przepracowanych dla agencji.

malenkagdz wrote:minimalna stawka jest 6.28 albo 6.38 (po pazdzierniku 2012) a nie 6.19

Jak nie masz pojęcia, to przestań lepiej wypisywać bzdury, bo wprowadzasz ludzi w błąd.

firma-arek
Początkujący

Reputation point: 12
Neutralny
0

MalePostNapisane by anirad » 11 Jun 2013, 06:42 Re: Agencja pracy

Year 21 and over 18 to 20 Under 18 Apprentice*
2013 (from 1 October) £6.31 £5.03 £3.72 £2.68
2012 (current rate) £6.19 £4.98 £3.68 £2.65
2011 £6.08 £4.98 £3.68 £2.60
2010 £5.93 £4.92 £3.64 £2.50

A tak na marginesie to niektore agencje maja zastrzezenia w kontraktach z pracodawcami ze agencyjni nie beda przyjmowani na kontrakty przez 6 miesiecy po zakonczeniu pracy dla agencji, a jesli firma bardzo ich chce to musi zaplacic agencji odstepne ( dziala to na zasadzie headhunters agency) . Kupe lat temu moja firma musiala zaplacic 1500F za to ze przeszedlem na kontrakt.
anirad
Stały Bywalec

Reputation point: 76
Poczciwy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 11 Jun 2013, 11:07 Re: Agencja pracy

firma-arek wrote:Nie wiem czy to jest reguła, ale zazwyczaj (...)

Guzik pawda.
Nie wiem ile czasu jestes tutaj a wypowiadasz się w tonie wiedzącego...
Jeszcze raz - NIE MA czegoś takiego jak "zazwyczaj". Każda agencja ma swoje umowy i każda agencja może mieć zupełnie różne umowy z różnymi pracodawcami.
I wiem jedno - to firma rządzi agencją, nie agencja firmą. I albo przyklepują obojętnie co agencja da do podpisania, albo stawiają swoje warunki. A tych warunków - jak agencja chce wejść do firmy - nie przeskoczą.
A co do tego ile agencja bierze za pracownika, to lepiej poczytali byście sobie o koszcie pracy i wszystkim z tym związanym. Nie mają źle - to fakt, ale też i nie mają aż takich kokosów.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by lukasz1980 » 11 Jun 2013, 12:35 Re: Agencja pracy

6,19 to najnizsza krajowa,i t zalezy od firmy ile osob beda chcieli przyjac na kontrakt ,u mnie w firmie jest tak ze po 12 maja tyle samo co kontraktowi ale pracuja po 3 dni,czyli wychodzi to samo niz bys pracowal 5 dni w tygodniu za 6,19.I to od firmy zalezy ile agencji ma byc i jaka agencja ma u nich pracowac.U mnie w tamtym roku nie przedluzyli umowy ze staffline i zostala tylko jedna agencja ,ale teraz przyjeli nowa agencje.Sa tez kontrakrty z agencja gdzie robis dla fabryki ale agencja ci placi i wtedy masz taki sam shift jak kontraktowi tylko przez pierwsze 12 tyg zarabiasz 6,19 a po 15 tyg to od firmy zalezy kogo zostawic a kogo nie i wtedy music przeczekac 3 mce zeby znow pracowac przez agencje.

lukasz1980
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by stillinback » 11 Jun 2013, 13:36 Re: Agencja pracy

Moj chlopak przez agencje robil rok czasu nim otrzymal kontrakt.
stillinback
Rozeznany

Reputation point: 13
Neutralny
0

MalePostNapisane by firma-arek » 11 Jun 2013, 14:45 Re: Agencja pracy

AdamBoltryk wrote:
firma-arek wrote:Nie wiem czy to jest reguła, ale zazwyczaj (...)

Guzik pawda.
Nie wiem ile czasu jestes tutaj a wypowiadasz się w tonie wiedzącego...
Jeszcze raz - NIE MA czegoś takiego jak "zazwyczaj". Każda agencja ma swoje umowy i każda agencja może mieć zupełnie różne umowy z różnymi pracodawcami.
Pozdrawiam

Bardzo możliwe że są różne umowy , moja wypowiedz temu nie zaprzecza.
Napisałem zazwyczaj bo swego czasu zajmowałem się tymi sprawami i brałem udział w negocjacji w sumie 4 kontraktów z różnymi agencjami w kilku firmach, i w każdym z tym przypadków była taka opcja że pracownik może przejść na kontrakt dopiero po 12 tygodniach, inaczej firma musiała by płacić agencji ekstra kasę. Z tego co wtedy się orientowałem to był standard i większość kontraktów miała taki punkt.

AdamBoltryk ale widzę ze jesteś bardziej doświadczony w temacie i mam nadziej że nie opierasz swoich wypowiedzi na jakiś plotkach usłyszanych w pracy tylko na własnym doświadczeniu. Wiec może opiszesz ile podpisałeś takich kontraktów i jak to wyglądało u Ciebie, bo skoro twierdzisz że pisze guzik prawdę to na pewno masz jakieś doświadczenie zawodowe w tej kwestii i argumenty przeciwko mojej wypowiedzi.

Chętnie się dowiem czegoś od osoby siedzącej tu najdłużej i najbardziej wiedzącej :D

AdamBoltryk wrote:I wiem jedno - to firma rządzi agencją, nie agencja firmą. I albo przyklepują obojętnie co agencja da do podpisania, albo stawiają swoje warunki. A tych warunków - jak agencja chce wejść do firmy - nie przeskoczą.

Podziel się z nami skąd masz taką wiedzę

AdamBoltryk wrote:A co do tego ile agencja bierze za pracownika, to lepiej poczytali byście sobie o koszcie pracy i wszystkim z tym związanym. Nie mają źle - to fakt, ale też i nie mają aż takich kokosów.
Pozdrawiam

No nie ma to jak konkretna odpowiedź :oops: , skoro już się tak zagalopowałeś to podaj jakieś liczby niech wszyscy pracownicy agencyjni wiedzą ile są warci.

firma-arek
Początkujący

Reputation point: 12
Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 11 Jun 2013, 17:37 Re: Agencja pracy

firma-arek jak nie wiesz to sam sie nie wypowiadaj :) zycze milego dnia i nie nabijaj sobie juz postow bo mam to gleboko co jeszcze napiszesz :)

Dodano: -- 11 cze 2013, o 17:39 --

firma-arek jak nie wiesz to sam sie nie wypowiadaj :) zycze milego dnia i nie nabijaj sobie juz postow bo mam to gleboko co jeszcze napiszesz :)

malenkagdz
Zaangażowany

Pokojowy
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to PRACA