Czy musze sie rozliczyc z podatku?

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

FemalePostNapisane by wszechdeptacz » 25 Sep 2012, 11:39 Czy musze sie rozliczyc z podatku?

Witam, pracowalam w Angli 2 miesiace i niedlugo wracam do Polski. Nie zglosilam sie jeszcze nigdzie odnisnie samozatrudnienia. Czy musze sie zglosic? Czy moge miecnjakies problemy w zwiazku z nie zgloszeniem sie? pozdrawiam

wszechdeptacz
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by Hunteros30 » 25 Sep 2012, 19:29 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

na zgłoszenie samozatrudnienia w Uk masz 3 miesiące od momentu podjęcia pracy, nie oznacza to że nie naliczą Ci insurance i Tax wstecz. Kwestia jest tego typu czy będziesz pracowała dalej w anglii czy wracasz do Polski. Jeśli wracasz to istnieje prawdopodobieństwo że ktoś "życzliwy" i tak złoży odpowiednie pismo w Twojej sprawie i bez opłaty podatku się nie obejdzie. Gdybyś pracowała w Uk dalej to podatek płacisz po zarejestrowaniu się i rozliczeniu self-employer za rok 2012-2013. jeśli były to tylko 2 miesiące i zarobiłaś mniej niż 8200 bo chyba taki jest teraz próg kwoty wolnej od podatku to oczywiście tegoż podatku nie płacisz. Jednakże gdy wrócisz do kraju to jak już wspomniałem będzie trzeba doliczyć tę kwotę do PIT. heh... mam nadzieję że wyjaśniłem
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputation point: 42
Pokojowy
0

MalePostNapisane by mik247 » 25 Sep 2012, 21:21 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

Witam! Ze tak sie dolacze do pytania,bo temet ten sam! A czy ktos rozlicza sie co roku,w przypadku stalej pracy w jednym miejscu i na razie nie ma zamiaru jej zmieniac! Otoz ja sie nie rozliczalem ze 3 lata i slyszalem ze nie trzeba,ale czy to prawda,tego nie jestem pewien! Dzieki i sorki ze sie wleszczylem w temat!
mik247
Raczkujący

Reputation point: 2
Neutralny
0

MalePostNapisane by relentless » 25 Sep 2012, 21:41 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

mik247 na koniec roku podatkowego mozesz sprawdzic czy nalezy Ci sie jakis zwrot podatku przy pomocy kalkulatora na stronie HMRC lub zeby sie upewnic mozesz do nich zadzwonic i zapytac. Ogolnie jesli by bylo cos nie tak to zawsze HMRC sie z Toba skontaktuje. Ja sie nie rozliczam juz od 7lat.
relentless
Rozeznany

Reputation point: 44
Pokojowy
0

MalePostNapisane by mik247 » 26 Sep 2012, 04:29 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

No właśnie też tak myślałem,skoro nic sie nie odzywają,to luz! Bo w naszym polskim kraju,to jest obowiązek obywatela,rozliczyć sie co roku-nie ma co komentować.a No chyba ze się coś zmieniło! A kod podatkowy dostaje co roku,prawidłowy,więc nawet nie ma co sprawdzać! Dzięki za odp
mik247
Raczkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by Hunteros30 » 26 Sep 2012, 05:09 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

obowiązek rozliczenia mają osoby pracujące na samozatrudnieniu.Co do osób pracujących na umowę rozliczać się mogą gdy otrzymują dodatkowe dochody lub mają selfa jako dodatkową pracę.Tak jak było wspomniane można wziąść P60i podejść do revenue z pytaniem o zwrot lub zrobic to samo na stronce.Pozdrawiam
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputation point: 42
Pokojowy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 26 Sep 2012, 18:44 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

mik247 wrote:No właśnie też tak myślałem,skoro nic sie nie odzywają,to luz! Bo w naszym polskim kraju,to jest obowiązek obywatela,rozliczyć sie co roku-nie ma co komentować.a No chyba ze się coś zmieniło! A kod podatkowy dostaje co roku,prawidłowy,więc nawet nie ma co sprawdzać! Dzięki za odp

mik247, najlepiej narzekać na to na co nie ma narzekać.
Akurat w przypadku o którym piszesz w Polsce jest dokładnie tak samo.
I obowiązek jest dokładnie taki sam. Wszędzie musisz zapłacić podatek od tego co zarobiłeś.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by mik247 » 26 Sep 2012, 21:23 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

Nie wiem czy dobrze zrozumiales! W Polsce czy pracujesz na pełnym etacie czy masz działalność i odprowadzasz podatek na biezaco,to na końcu roku podatkowego musisz sie rozliczyć! A tutaj,jeżeli jesteś na pełnym etacie ,to nie masz obowiazku rozliczania sie z podatku,bo jest on pobierany na bieżąco. Jeżeli jesteś self employee,to wtedy już musisz co roku sie rozliczać! Więc nie pisz ,to co piszesz! I ja nie narzekam,tylko stwierdzam fakty! A zresztą nawet nie chce mi sie narzekać!
mik247
Raczkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 27 Sep 2012, 19:50 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

Zrozumiałem Cie dokładnie i jeszcze raz powtórzę - gadasz głupoty. Fakty? Proszę bardzo:

1. Jeśli w Polsce pracujesz u jednego pracodawcy/pobierasz emeryturę możesz jego poprosić o rozliczenie (tak jak tutaj) = nie musisz się rozliczać sam. A że mamy w Polsce system ulg podatkowych, których tutaj nie ma, a z których 90% Polaków chce skorzystać, stąd składają wniosek o rozliczenie. I narzekają, że muszą się co roku rozliczać.

2. Rozliczyć się z podatku mają OBOWIĄZEK zarówno obywatele polscy jak i angielscy. Kwestia procedur.

3. Jeśli tutaj prowadzisz działalność gospodarczą, to musisz złożyć papiery rozliczeniowe co roku. Tak jak w Polsce.

4. Jeśli nie prowadzisz tutaj działalności to powinieneś złożyć do Revenue wniosek o rozliczenie raz na 5 lat. W Polsce nie ma takiego obowiązku.

5. Pracodawca w Polsce odprowadza podatek od Twoich dochodów, zwany Zaliczką na podatek dochodowy. Tak samo jak tutaj.

Jedyną większa różnicą jest system ulg podatkowych obowiązujących w Polsce. No i przez to całe zamieszanie.

Pozdrawiam
PS. Używaj większej ilości wykrzykników w swoich wypowiedziach, to będą bardziej przekonywujące.

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by mik247 » 27 Sep 2012, 20:48 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

Ojtam ojtam!!!!!!!!!! :D
No to teraz juz wiem,dzieki za wyjasnienie! A skoro juz masz takie info,czy moglbys powiedziec co sie dzieje jak nie rozliczasz sie co piec lat? I czy mozna sie rozliczac teraz za ostatnie lata,czy trzeba czekac do kwietnia? dzieki za wszelkie info!!!!!!!!!!!!!!! :-d
mik247
Raczkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by relentless » 27 Sep 2012, 20:59 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

AdamBoltryk wrote:Zrozumiałem Cie dokładnie i jeszcze raz powtórzę - gadasz głupoty

Chyba jednak wydaje ci sie ze go zrozumiales...

AdamBoltryk wrote:Akurat w przypadku o którym piszesz w Polsce jest dokładnie tak samo

W polsce kazdy podatnik ma obowiazek zlozenia rocznego zeznania podatkowgo PIT nawet jesli nie prowadzi wlasnej dzialnosci gospodarczej...w anglii podatnik PAYE nie ma takiego obowiazku... o to jemu chodzilo... a dla ciebie to dokladnie to samo??

AdamBoltryk wrote:Jeśli nie prowadzisz tutaj działalności to powinieneś złożyć do Revenue wniosek o rozliczenie raz na 5 lat. W Polsce nie ma takiego obowiązku.

Moze podasz jakies referencje do zrodel odnosnie tego gdzie wyraznie uzyte jest slowo "obowiazek". Do tego wez pod uwage ze jest zasadnicza roznica miedzy tym "co sie powinno" a tym "co jest obowiazkiem"

Dodano: -- 27 wrz 2012, o 21:36 --

mk247 nie musisz czekac, limit czasowy to 5 lat od danego roku podatkowego o ktory mozesz starac sie o zwrot np wniosek za rok 2003/04 nie moze byc zlozony pozniej niz 2010 tak jak jest to opisane tu http://www.hmrc.gov.uk/tdsi/claim-tax-back.htm

Wracajac do tematu o "obowiazkach" :) , nie ma co panikowac bo jak napisalem wczesniej HMRC zawsze sie z skontaktuje jesli cos by bylo nie tak lub jesli beda uwazac ze musisz zlozyc zeznanie podatkowe
relentless
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by mik247 » 28 Sep 2012, 09:29 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

No Adam, co nam teraz napiszesz! Nie lubię ludzi którzy chcą być mądrzejsi na siłę,tak sie nie da!!!
mik247
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by luizka28 » 28 Sep 2012, 17:36 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

z podatku musisz sie rozliczyc-masz na to 5 lat...niewazne czy pracujesz w tej samej firmie 2,3 czy 10 lat-podatek zawsze trzeba rozliczyc-zawsze mozesz dostac jakis zwrot kasy :) tylko osoby pracujace 15 godz tyg lub mniej zwolnione sa od podatku.

luizka28
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 28 Sep 2012, 18:17 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

Tylko jedna sprawa, bo i tak wiecie lepiej:
relentless wrote:W polsce kazdy podatnik ma obowiazek zlozenia rocznego zeznania podatkowgo PIT nawet jesli nie prowadzi wlasnej dzialnosci gospodarczej..

Złożenie zeznania
PIT-12 Rozlicza pracodawca

Rozliczenia rocznego z reguły dokonuje sam podatnik. Na nim również ciąży odpowiedzialność z tytułu prawidłowego obliczenia, wykazania oraz zapłaty podatku. Podatnik może jednak zdecydować, że za rok podatkowy nie będzie składał rocznej deklaracji podatkowej, a deklarację tę złoży za niego płatnik. W takim przypadku przed 10 stycznia roku podatkowego musi on przekazać płatnikowi oświadczenie na druku PIT-12.

Źródło: http://www.pit.pl/pit-12/

Jak mówiłem - jak nie chcesz, nie składasz, a obowiązek ten cedujesz na płatnika. Warunek - jeden płatnik w ciągu roku podatkowego i żadnych innych dochodów.

Dla mnie EOT.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by relentless » 28 Sep 2012, 18:59 Re: Czy musze sie rozliczyc z podatku?

AdamBoltryk chyba nawet mnie nie zrozumiales o co zapytalem...
Napisales:

AdamBoltryk wrote:Jeśli nie prowadzisz tutaj działalności to powinieneś złożyć do Revenue wniosek o rozliczenie raz na 5 lat. W Polsce nie ma takiego obowiązku.

...a ja zapytalem zebys podal referencje do zrodla odnosnie tego zdania gdzie wyraznie jest uzyte slowo "obowiazek" i zebys przy tym co piszesz uwzglednil ronice miedzy tym co sie powinno a tym co jest obowiazkiem.

Poza tym jesli mowa o polsce i jesli "...Podatnik może jednak zdecydować, że za rok podatkowy nie będzie składał rocznej deklaracji podatkowej, a deklarację tę złoży za niego płatnik...." to nie zmienia faktu o obowiazku skladania rocznego zeznania podatkowego, w tym wypadku dzieje sie to za posrednictwem platnika ale ten roczny obowiazek nadal ciazy, co nie ma miejsca w anglii i co dla Ciebie jak to okresliles wyglada zupelnie tak samo. Nie wiem o co ci chodzi i jak mozna cos takiego stwierdzic - ogolnie (nie tylko jesli chodzi o zalatwianie spraw podatkowych) biurokracja w polsce rozni sie bardzo o tej w anglii.
relentless
Rozeznany

Pokojowy
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to PRACA