Dylemat co zrobic?
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
Witam wszystkich.
Jestem juz w UK ponad 5 lat. Z Polski przywiozlam dyplom magistra pedagogiki ktory zostal uznany szczesliwie przez Naric za UK Master. Pomoglo to na pocztku tylko troche. Tutaj zrobilam NVQ 3 Childcare i jestem od 3 lat managerem szkolnego before and after club. Dodatkowo na pol etatu pracuje jako Customer Service Advisor. Dobrze jest a jednak ... chcialbym wrocic do Polski albo chociaz gdzis blizej tylko tutaj zaczynaja sie schody i watpliwosci jak bedzie z praca?
Jaka jest wasza opinia na temat powrotow warto czy nie?
W szkolnictwie pewnie bede musiala zaczynac od poczatku bo watpliwe zeby mi przyznali chociaz kontraktowego. A moze zrobic w UK kwalifikacje do nauki angielskiego i wtedy wrocic? Wiem ze nie zaszkodzi tylko pomoze ale z drugiej strony dodatkowe koszty i czas.
Gdzie i jak szukac pracy w Polsce?
Kazda porada mile wiedziana :-)
-

-
Magg
- Przyczajony
-
-
- Reputation point: 0
Nikt chyba nie bedzie mogl Ci doradzić
Kazdego sytuacja i mozliwosci sa inne.
Ale moze pomocne bedzie w podjeciu tej decyzji to, jesli przypomnisz sobie co sklonilo Cie do do przyjazdu tutaj?
-

-
Thomas
- Zaangażowany
-
-
- Reputation point: 67
-
Szukając pracy w Polsce należy
1 Pytać wśród znajomych
2 W lokalnym biurze pracy
3 Szukać w lokalnych gazetach ogłoszeń z ofertami pracy.
Powodzenia.
Na marginesie dziwi mnie, że tak wykształcona osoba zakłada taki wątek,
wydaje się mi, że właściwie nie ma różnicy w poszukiwaniu pracy tu czy tam.
Jedno jest pewne że nikt nie będzie mówił tobie jak masz żyć bo nikt za ciebie też nie będzie umierał.
-

-
samotny
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 29
Witam ja tez mam ten problem ale podjełam decyzje o powrocie do Polski w nast roku wracam .Jestem z mezem i dziecmi tutaj 5lat ja jestem wypalona ,u nas jest tak maz tutaj lepiej czuje sie i rade daje sobie.Natomiast ja w Polsce czuje sie najlepiej,poza corka wcale nie chce chodzic do szkoły itp.Ja wyjezdzam z zamiarem otwarcia wlasnego biznesu tak jestem nauczona nie lubie byc zalezna od kogos.Każdy ma inne aspekty pieniadze sa wazne do pewnego momentu . Nasze poczucie komfortu psychicznego jest wazniejsze na dluga mete nie ujedziemy
-

-
frezja
- Raczkujący
-
-
- Reputation point: 4
tu czy tam decyzje należy podjąć samemu. Natomiast przezornym ku przestrodze podam przykład moich znajomych co to zdecydowali się wrócić. Po 4 latach pobytu i pracy na wyspach Pan X zdecydował, że nie jest szczęśliwy tu i chce wrócić do PL. Pani X dobrze czuła się w Uk i nie zamierzała wracać. Należy dodać, że oboje ukończyli studia pedagogiczne w Polsce. Pan X namawiał swoją nie do końca przekonaną żonę, że czas na powrót. W ostateczności ona uległa i zapakowawszy pełnego van'a dóbr doczesnych powrócili. Od tego wyjazdu minęło naście miesięcy a oni no cóż bez pracy, bez perspektyw...Pieniadze zarobione ciężko na wyspie szybko wyparowały. A teraz pozostał tylko posmak zmarnowanych lat jak sądzę.
Proszę nie zrozumieć mnie źle nie piszę tego, żeby odradzać komuś cokolwiek.
Moim zdaniem nie ważne jest czy zdecyduje się tu zostać czy wrócić do Pl.
Ważne jest żeby do każdej decyzji odpowiednio się przygotować i wiedzieć dokładnie na co się decydujemy.
Jeśli chcesz wrócić spróbuj wybadać rynek co będziesz mógł robić w Pl.
Czy będziesz w stanie przeżyć tak jak państwo X rok bez źródła dochodu. Co chcesz zrobić z własnym życiem.
Mnóstwo pytań na które nikt nie jest w stanie odpowiedzieć w sposób uniwersalny.
A na koniec dodam tylko, że Pan X rozczarowany polską rzeczywistością zaczyna namawiać swą panią na powrót. Tylko czy nie będzie to czasem rozpoczynanie wszystkiego od nowa po raz kolejny?
-

-
roslinka_zielona
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 3
Return to PRACA