CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

FemalePostNapisane by mozajka22 » 11 Dec 2008, 01:17 CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Sprawa wyglada nastepujaco. Przepracowalam caly tydzien od pn do niedzieli wlacznie po 8 h dziennie z czego trzeba odjac jedna 30 min przerwe nieplatna. Wychodzi 52,5 godziny. Pracuje w warehouse przez agencje i otrzymalam za ten tydzien 234 GBP, czy naleza mi sie nodgodziny? Szczerze wiem ze tak , ale gdzie sie ich domagac i czy jest szansa by je wyegzekwowac..? Na koniec dodam iz byla to 2 zmiana od 14 do 22.00.........
Pozdrawiam wszystkich m.

mozajka22
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by marcin.p » 11 Dec 2008, 09:32 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Brutto czy netto ????

Jezeli to przed opodatkowaniem to wychodzi £4.4 na godzine. O ile dobrze pamietam to national minimum wage jest 5.73.

1. Zarabiasz ponizej minimum - co jest niezgodne z prawem
2. Tak powinnas dostac owrtime pay, zazwyczaj jest to 150% stawki podstawowej
3. W zaleznosci od kontraktu jaki masz w agencji stawka owertime powinna wskoczyc po 38 godzinach przepracowanych tygodniowo.

- Zapytaj w firmie w której pracujesz czy odprowadza od ciebie basic rate ( przez caly tydzien ) czy agencja wysyla im time sheets ze stawka powiekszona o owertime pay. Jezeli tak to agencja robi w konia i ciebie i firme która ich uzywa. Takie praktyki sa niedozwolone i bardzo zle widziane . Jezeli cos takiego by sie wydazylo w jednej z agencji która ja uzywam, moge sie zalozyc ze bardzo szybko zniknela by z naszej listy dostawców. Na dodatek sprawdz jak masz basic rate of pay , jezeli zarbiasz ponizej 5.73 to ktos robi na tobi niezly biznes ( podejzewam ze na twoich kolegach równiez )

Pozdrawiam i powodzenia

marcin.p
Zadomowiony

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by mgd222 » 11 Dec 2008, 17:08 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Mnie wychodzi, ze jesli wszystkie godziny masz liczone za 5.73, brutto powinnas otrzymac troche ponad 300 funtow. Jesli chodzi o nadgodziny, to w najgorszym przypadku beda to tylko 4,5 godziny. W wielu agencjach podpisuje sie dokument, ze zgadzasz sie pracowac do 48 godzin w tygodniu. jesli to podpiszesz to wszystkie godziny do 48 beda liczone za zwykla stawke, a dopiero te powyzej 48 musza byc liczone jako nadgodziny.

mgd222
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Adam » 11 Dec 2008, 19:32 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Zobacz na payslipie czy Ci zaplacili nadgodziny i jaki masz kod podatkowy.
jesli to jest twoj pierwszy tydzien to mozliwe ze masz kod BR.
Jesli uwazasz ze zle Ci zaplacono powinnas probowac to wyjasnic w agencji.
Adam
Administrator

Reputation point: 33
Pokojowy
0

MalePostNapisane by Bartsun » 11 Dec 2008, 22:36 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

wez tez pod uwage ze za niedziele mozesz dostac kase w nastepnym tygodniu, niektore agencje licza tydzien pracy od niedzieli a nie jak to przewaznie bywa od poniedzialku

no i zobacz payslip to podstawa by sie o cos do nich zwracac
Bartsun
Stały Bywalec

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Polakowa » 21 Feb 2009, 21:59 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

A co ja mam zrobic.Mam fajna prace ale na czarno i zarabiam 3 f na godzine a pracuje 42 godz tygodniowo wiec zarabiam 125f.Nie wiem czy rzucic ta prace?Teraz tak ciezko z robota a mam dzieci.

Polakowa
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Thomas » 21 Feb 2009, 22:36 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

miminum wage jest 5.73 brutto
Wiec musisz odjac podatej. Im wiecej godzin tym jest wyzszy. Jesli masz jeszcze nie ustalony tax code wtedy pobieraja ci zawyzona stawke.
Jesli chodzi o nadgodziny to nie musza ci placic dodatkowo, szczegoly uslalone sa w kontrakcie.
Moja dziewczyna nie ma placonych nadgodzin ja natomiast mam w tygodniu +33% a weekendy +50% do stawki podstawowej.

[ Dodano: Sob Lut 21, 2009 22:41 ]
Polakowa wrote:A co ja mam zrobic.Mam fajna prace ale na czarno i zarabiam 3 f na godzine a pracuje 42 godz tygodniowo wiec zarabiam 125f.Nie wiem czy rzucic ta prace?Teraz tak ciezko z robota a mam dzieci.

No cuz dzieki takim pracownikom, czesto nazywaja nas "cheap labour from poland"
I wielu z nas nie moze sie wybic z minimalnej stawki.
Thomas
Zaangażowany

Reputation point: 67
Poczciwy
0

PostNapisane by KA i PE » 22 Feb 2009, 21:27 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Polakowa wrote:A co ja mam zrobic.Mam fajna prace ale na czarno i zarabiam 3 f na godzine a pracuje 42 godz tygodniowo wiec zarabiam 125f.Nie wiem czy rzucic ta prace?Teraz tak ciezko z robota a mam dzieci.

boże drogi..............

pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by Luiza » 26 Feb 2009, 11:19 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Boze, jak bardzo fajna musi byc praca zeby orac 42 godziny za darmo.
Thomas wrote:Wiec musisz odjac podatej. Im wiecej godzin tym jest wyzszy.
Podatek to 20%, a kwota wolna od podatku to 6000 GBP. Chyba ze zarabiasz powyzej chyba 18 czy 20 tys, wtewdy wchodzisz w nastepny prog podatkowy.
Luiza
Wtajemniczony

Reputation point: 71
Poczciwy
0

MalePostNapisane by Thomas » 26 Feb 2009, 17:30 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Luiza wrote:Podatek to 20%, a kwota wolna od podatku to 6000 GBP. Chyba ze zarabiasz powyzej chyba 18 czy 20 tys, wtewdy wchodzisz w nastepny prog podatkowy.

Nie wiem jakie sa dokladnie progi podatkowe ale, wiem ze im wiecej robie nadgodzin tym wiecej pobieraja podatku.
A co do tych 20% to rozwniez moglbym polemizowac bo moja dziewczyna placi jakies 16-18% (w zaleznosci od przepracowanych godzin w miesiacu)
Thomas
Zaangażowany

Reputation point: 67
Poczciwy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 26 Feb 2009, 20:14 Re: CZY UCZCIWIE MI ZAPLACONO..???

Ludzie - nauczcie się liczyć i myśleć. Przecież logiczne jest, że im więcej pracujesz, tym więcej relatywnie pobierają podatku. ALE jak napisała Luiza - podatek to 20%.
Zobacz sobie na swój odcinek i sprawdź kod podatkowy. W kodzie masz zawartą kwotę wolną od podatku. Jeśli masz np. W603L oznacza około 6030 funtów wolnych od podatku w roku, co po przeliczeniu na 52 tygodnie daje 115,96 funtów tygodniowo wolnych od podatku. Stąd, jeśli zarobisz w tygodniu poniżej tej kwoty, to nikt normalny nie odciągnie Ci podatku. A od reszty - 20%.
I teraz jeśli pracowałeś bez nadgodzin to zarobiłeś powiedzmy 190 funtów. Minus 115 to daje 75 funtów do opodatkowania - to około 15 funtów. Jeśli robiłeś nadgodziny i zarobiłeś 280 to automatycznie do opodatkowania 165 funtów i z tego 33 funty podatku.
I stąd 15 funtów bez nadgodzin < 33 funtów z nadgodzinami.
Oczywiście to są tylko przykłady hipotetycznie nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością, ale tak to działa. Zauważcie, że dużo bardziej zawiłe są składki na National Insurance :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

Return to PRACA