Numer NHS i Redbook

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by karolinqa2491 » 31 Aug 2011, 14:32 Numer NHS i Redbook

Witam mam kolejne pytanie jako ten świeży mieszkaniec Bham .Dzisiaj dostałam pocztą nr NHS mój , meża oraz dziecka . Wiadomo że numery musze pewnie donieść do przychodni a co z red book`iem dla dziecka ? Przyjdzie mi pocztą czy muszę zapytać o nia w przychodni??(dziecko urodzone w Polsce) Moje dziecko we wrzesniu skonczy rok bardzo mi zalezy zeby miala kontrole pediatry ( ważenie , mierzenie itd) i pewnie po skonczeniu roku szczepienie . czy ktoś się może w tym orientuje bo ja przyznam szczerze przepraszam ale jest kompletnie zielona... :shock: :oops: :D

karolinqa2491
Raczkujący

Reputation point: 2
Neutralny
0

FemalePostNapisane by umisiak » 31 Aug 2011, 15:45 Re: Numer NHS i Redbook

U mnie odbyło się wszystko w takiej kolejności> zapisałam dziecko do GP>oni zgłosili ją do Health Centre (pracuja tam coś na zasadzie pielęgniarki środowiskowe, tam dzieci ważą, mierzą, badają rozwój), jednocześnie po rejesteracji w GP złoszono nas do NHS, po czym dostałam list z numerem>z Health Centre zostałam telefonicznie umówiona na wizytę z dzieckiem i tam jej Health Visitor założyła Red Book. Numeru NHS zazwyczaj nie musisz zgłaszać, bo oni mają wszystko w systemie, no chyba że dane GP ma ,,angielski bałagan,, ;-)

Jeśli Twoje dziecko jest już zapisane do GP, a rozumiem że tak skoro macie już NHS number, to prędzej czy później dostaniesz jakieś wezwanie na szczepienia uzupełniające, i jeśli nie masz książeczki dla dziecka, to Ci ją nawet pielęgniarka wyda.

Musisz wiedzieć, że tutaj obowiązują inne terminarze szczepień i robienia bilansów. Nie wiem jak Twój angielski, ale jakby co to tu masz co nieco ,,naświetlenia,, sprawy :) http://www.dzieciak.co.uk/index.php?kat_id=3

umisiak
Rozeznany

Reputation point: 17
Neutralny
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 31 Aug 2011, 16:07 Re: Numer NHS i Redbook

karolinqa2491 wrote:skonczy rok bardzo mi zalezy zeby miala kontrole pediatry ( ważenie , mierzenie itd)
takowa kontrola jest robiona w :
9-12 miesiacu
a pozniej pomiedzy 2-2,5 roku co wynika z ksiazeczki. Ale na mocno szczegolowe ogledziny "pediatry" bym nie liczyla...;)
na roczek mierza i waza, oraz sprawdzaja zdolnosc psychoruchowa.

co do szczepienia to jest w 12-13 mcu (MMR, pneumococi,monogoki, influenza B)a pozniej dopiero na 3 latka(druga dawka MMR)
.Niewiem natomiast jak to wyglada jesli sie przyjezdza z PL bo tam jst inny rozpis szczepien.Wiec tu dostaniecie zapewnie szczepienia uzupelniajace,mozliwe ze beda obowiazywac w innych miesiacach.

co do ksiazeczki to tak jak umisiak napisala wyzej.
bogini8
Wtajemniczony

Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by mkw » 31 Aug 2011, 19:13 Re: Numer NHS i Redbook

my jak sie przenieslismy do UK to w momencie zapisania nas do GP kazali mi wypelnic pelno formularzy i tam byl tez dla dziecka odnosnie szczepien. Miala wtedy 18 miesiecy i kazali mi wszystkie szczepienia przetlumaczyc z polskiego na angielski (wtedy to czarna magia byla 2008 rok)Gdy to juz zrobila oddalam do przychodni papiery oni wszytko posprawdzali i wyszlo ze powinna juz w tym wieku miec kolejne dawki szczepien i tych ktorych nie miala w Pl a byly obowiazkowe tutaj. No dalej to juz bylo tak ze dostala list na szczepienie krotki wywiad z pielegniarkami wazenie mierzenie rozwoj dziecko no i do zabiegowego na zastrzyk. miedzy czasie nadali nam NHS number.
Pielegniarke srodowiskowa pierwszy raz widzialam jak corka w zeszlym roku zaczynala przedszkole a miala 3,5 wtedy.
A redbook dostalismy wypelnione przez przychodnie poczta a pozniej uzupelniali jak mialam jakies dodatkowe info co oni przeoczyli co jest normalne

Pozdrawiam

mkw
Początkujący

Reputation point: 10
Neutralny
0

FemalePostNapisane by karolinqa2491 » 31 Aug 2011, 20:38 Re: Numer NHS i Redbook

A orientujecie sie jak to jest z tymi wizytorkami ? Które podobno przychodzą do domu ogladać dziecko czy sie dobrze rozwija jakie ma warunki w domu ? Pytam dlatego ze dwa tygodnie temu na wywiadzie z pielegniarka powiedziala nam ze mamy czekac na telefon od wizytorki która powie nam kiedy przyjdzie ogladać nasza coreczke i da znac o ewentualnych potrzebnych szczepieniach? A może to poprostu dostaniemy wezwanie no i wszystko bedzie na tych badaniach okresowych?

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by umisiak » 31 Aug 2011, 20:58 Re: Numer NHS i Redbook

Wizytorka jak to określiłaś to właśnie Health Visitor, o której wspomniałam wcześniej. Jesli masz czekać na kontakt, to czekaj. Zapewne zadzwoni któraś z twojego rejonu i albo umówi się z Tobą w domu, albo zaprosi Cię na wizytę do siebie.
Podejrzewam, że będzie chciała zmierzyć, zważyć, zapoznać się z rozwojem ruchowym i umysłowym i ocenić to względem jego wieku. Popyta Ciebie o różne zachowania dziecka itd. Założy mu też red book, może da witaminy (tu są darmowe dla dzieci).
karolinqa2491 wrote:Które podobno przychodzą do domu ogladać dziecko

Tak trochę dziwnie piszesz. Oglądać to mozna zwierzeta w zoo, a tutaj chodzi o zwykłą kontrolę rozwoju dziecka.
Nie stresuj się tym, bo to dla waszego dobra przecież jest.

Ja sie cieszę, że mam możliwość stałej kontroli zdrowia i rozwoju moich dzieci.

umisiak
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by karolinqa2491 » 1 Sep 2011, 07:49 Re: Numer NHS i Redbook

Nie ja to dziwnie pisze tylko po prostu pisze to co usłyszałam ::stop:: . Nie stresuje sie tym wszystkim tylko po prostu chciałabym mieć możliwość kontroli stanu zdrowia małej nie wiem czy wspominalam ale ostatni raz u lekarza byla w sumie pół roku temu przed samym wyjazdem . Więc nawet na ta chwile nie wiem ile waży ... Jeśli już sie stresuje czyms to tym ze 3 tygodnie mijaja a tu ani odzewu ani nic a pielęgniarka powiedziala że w najblizszych dniach ....Ale zostaje nam cierpliwe czekanie

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by umisiak » 1 Sep 2011, 08:29 Re: Numer NHS i Redbook

To znajdź swój Health Centre, i sam sie do nich zgłoś. Moja znajoma miała podobną sytuację, nikt się do niej nie odzywał, więc poszła ze mną przy okazji, gdy szłam z moją młodszą. Gdzie mieszkasz?

umisiak
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by karolinqa2491 » 1 Sep 2011, 10:06 Re: Numer NHS i Redbook

umisiak, Ja już się zgłaszałam do nich i upominałam się dwa razy za każdym razem słysząc to samo.. Ze zadzwoni w najbliższych dniach itd .. Nie muszę szukać mojego Health Centre bo przeciez doskonale wiem gdzie jest rejestrowaliśmy sie tam i w ogóle..Tylko w takim razie jutro chyba się przejde jeszcze raz .. A gdzie mieszkamy ? Brierley Hill :)

karolinqa2491
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by umisiak » 1 Sep 2011, 15:48 Re: Numer NHS i Redbook

Sorki, zasugerowałam się tym, że napisałaś
karolinqa2491 wrote:Witam mam kolejne pytanie jako ten świeży mieszkaniec Bham
więc pomysaląłm, że może nie wiesz, ale skoro wiesz i byłaś to okey.
Ja na Twoim miejscu upomniałabym się jeszcze raz :-) Ktoś mi ostatnio napisał: uperdliwość się opłaca, i tu w Anglii to bardzo trafne stwierdzenie :) Pozdrawiam

umisiak
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 1 Sep 2011, 16:34 Re: Numer NHS i Redbook

Te wizytatorki to moga przychodzic ale wcale nie musza, nie jest to regula, zwlaszcza jesli dziecko jest juz starsze. Moja chrzesnica urodzila sie tutaj w UK i od samego urodzenia nikt nie przyszedl ani razu a mala za miesiac konczy 2 lata, ja z corka przyjechalam do UK jak mala miala 3 latka i byla wizytatorka raz, jak stwierdzila przyszla zobaczyc czy nadal mieszkamy w tym domu bo dlugo nas nie bylo w przychodni, ogolnie to tylko rzucila okiem na ksiazeczke zdrowia (nasza polska, angielskiej corka nie ma do tej pory), dala nam namiary na jakies play grupy i poszla sobie
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 1 Sep 2011, 16:53 Re: Numer NHS i Redbook

ewela119 wrote:Moja chrzesnica urodzila sie tutaj w UK i od samego urodzenia nikt nie przyszedl ani razu a mala za miesiac konczy 2 lata
no to jest dziwne to nawet po porodzie HV nie przyszla do domu?
u mnie po porodzie byly polozne ze 4 razy pozniej byla HV ogladala malego rozmawiala ze mna, czy nie mam depresji etc:P pozniej dala namiary na playgrupy, ksiazki ulotki i takie tam..;)
bogini8
Wtajemniczony

Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 1 Sep 2011, 17:14 Re: Numer NHS i Redbook

bogini8, nie byla. Mala ogladali i wazyli przy okazji szczepien i to wszystko.
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by umisiak » 1 Sep 2011, 20:57 Re: Numer NHS i Redbook

ewela119 wrote:Mala ogladali i wazyli przy okazji szczepien i to wszystko.
a jednocześnie
ewela119 wrote:na ksiazeczke zdrowia (nasza polska, angielskiej corka nie ma do tej pory)

no nie żartuj, to w takim razie gdzie Ci wpisywali te szczepienia i pomiary wagi i wzrostu? Ja bym od razu interweniowała... przecież w przypadku jakiejś choroby, wizyty u lekarza, lądowaniu w spzitalu red book dla dziecka to podstawa...

Wydaje mi się, że brak wizyt po porodzie lub brak umawianych spotkań w HC to już tylko kwestia zaniedbania z ich strony (o co moim zdaniem rodzic powinien powalczyć...)

Ja po przyjeździe (w grudniu) od razu miałam ze starszą zrobiony bilans 2,5latka w HC, po porodzie (w marcu) po tygodniu odwiedziła mnie HV, i jestem z nią w kontakcie, póki co raz na miesiąc. Później będzie to rzadszy kontakt, bo no ale jednak... jako matka lepiej sie czuję, jeśli wiem ile waży, mierzy moje dziecko, i jest ocenione wg kogoś kompetentnego.

Swoją drogą, moja M. na wielkanoc robiła jakies jajka wyklejane, i jedno podarowała,,pani co do siostrzyczki przychodziła,, a tamta do tej pory ją pamięta :-)

umisiak
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 1 Sep 2011, 21:08 Re: Numer NHS i Redbook

Wiecie co dziwi mnie coś takiego że są Centra dostępne dla wszystkich , nie trzeba sie nawet umawiać na wizytę tylko przyjść i poprosić o zważenie i zmierzenie. Dzieci jest wiecej niż Pań dochodzących więc, głownie w interesie rodzica jest dbanie o to by mieć kontrolę nad rozwojem swojego dziecka a nie czekać aż łaskawie ktoś przyjdzie do domu z rozładowaną wagą i powie że wszystko "all right" . Do mnie dzwonią od czasu do czasu i przypominają o bilansie czy szczepieniu ale też jak sie przeprowadziłam to przyszła pielęgniarka środowiskowa i zadawała masę pytań , odpowiadała chętnie na nasze pytania ,ale pierwsze co powiedziała to żebyśmy zawsze chodzili profilakycznie do HC dała nam adresy najbliższych przy nowym miejscu zamieszkania i spoko.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI