Kot

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by solak » 28 Mar 2011, 20:51 Kot

Witam!

W lipcu mam zamiar przywieźć samochodem do Anglii kota. Orientuje się ktoś jakie formalności muszę w PL załatwić? Thx i pozdro!

solak
Raczkujący

Reputation point: -5
Neutralny
0

FemalePostNapisane by izap721 » 28 Mar 2011, 21:46 Re: Kot

Przygotowania do wyjazdy najlepiej zacząć około 8 miesięcy wcześniej. Psy, koty oraz fretki muszą posiadać paszporty dla zwierząt, jednak w Wielkiej Brytanii i Irlandii przepisy wwozu tych zwierząt zostały jeszcze bardziej zaostrzone. Oto porady, w jaki sposób bezproblemowo przetransportować swojego ulubieńca do tych krajów.
Badania:

1.Pierwszym krokiem jest wszczepienie zwierzęciu mikro czipu, dzięki któremu będzie mógł zostać zidentyfikowany. Musi on być zgodny z wymogami normy ISO 1784 lub Aneksu A normy ISO 11785. Jeśli nie spełnia wymogów żadnej z tych norm, właściciel lub osoba odpowiedzialna za zwierzę musi posiadać przy sobie czytnik, który umożliwi odczytanie numeru czipu podczas kontroli.
2.Kolejnym krokiem jest zaszczepienie ulubieńca przeciw wściekliźnie u lekarza weterynarii.
3.Miesiąc po szczepieniu należy udać się do lekarza weterynarii, posiadającego odpowiednie uprawnienia, w celu pobrania próbki krwi, która zostanie przesłana do laboratorium w celu sprawdzenia skuteczności szczepionki. W Polsce jedynym zatwierdzonym przez UE laboratorium jest Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Wynik badania powinien zostać odesłany do weterynarza w przeciągu 14 dni.
4.Jeśli wynik jest pozytywny (miano przeciwciał w surowicy wynosi minimum 0,5 IU/ml), zwierzę można wwieźć do kraju po upływie co najmniej 6 miesięcy od uzyskania wyniku.
5.Następnie, po otrzymaniu pozytywnego wyniku, należy zgłosić się do weterynarza uprawnionego do wystawiania paszportów dla zwierząt w celu uzupełnienia informacji w paszporcie. Dokument ten ważny jest przez rok.
6.Zwierzak musi zostać odrobaczony na 48 godzin przed wyjazdem.
7.Zwierzę może zostać przetransportowane do Wielkiej Brytanii lub Irlandii jedynie trasą zatwierdzoną przez DEFRA i jedynie korzystając z zatwierdzonego przewoźnika.

Aby wwieźć zwierzę do danego kraju, musi zostać zachowana kolejność wykonywania wszystkich wyżej wymienionych czynności. W przypadku, gdy zwierzę zostanie zaszczepione przeciw wściekliźnie, a dopiero później wszczepiony zostanie mikro czip, szczepienie trzeba będzie powtórzyć (minimum 21 dni po wcześniejszym szczepieniu). Zwierzęta poniżej 3 miesiąca życia, które nie odbyły szczepienia przeciw wściekliźnie nie mogą zostać wwiezione do danego kraju.

Samochód – to najmniej problemowy środek transportu zwierzęcia. Jedynym, co należy zrobić, to zaznaczyć podczas bukowania promu, że w samochodzie będzie jechał zwierzak.
izap721
Rozeznany

Reputation point: 12
Neutralny
0

FemalePostNapisane by anika m » 29 Mar 2011, 09:08 Re: Kot

izap opisała to bardzo dokładnie i wszystko tak jak to wygląda w praktyce:)))dosyć dużo zachodu z tym żeby przewieść kota wiem to z doświadczenia.... ja co prawda załatwiałam wszystko w anglii bo miałam odwrotną sytuację,kot miał jechać z nami na wakacje do Polski. Mogę też dodać żeby dokładnie sprawdzać co wpisuje weterynarz bo ja miałam niemiłą niespodziankę wracając z nim do angli,tylko dlatego że weterynarz nie wpisał dobrze godzin i nie chciano wpuścić nas do anglii,trzebabyło we francji zrobić jeszcze raz odrobaczenie i czekać dodatkowe 24 godz :twisted:

anika m
Raczkujący

Reputation point: 9
Neutralny
0

MalePostNapisane by solak » 1 Apr 2011, 14:36 Re: Kot

Dzięki dziewczyny za info. Żona w PL już odwiedziła weterynarza i rzeczywiście minimum to sześć miesięcy. I tu mam problem :( Myślałem że w lipcu pojadę i przywiozę moje dziewczynki (żonkę i kotkę Sziszkę) do UK, ale niestety do lipca mamy tylko trzy miesiące :( Myślałem nad kombinowaniem i zaryzykowaniem, ale pewnie nie warto, bo jak coś się nie uda to będzie niezły zonk :/ Będę musiał w takim razie uderzyć kolejny raz na PL po kotkę. Po roku od wydania paszportu muszę robić kolejny raz jakieś badania kota żeby odnowić paszport? Jeszcze raz wielkie dzięki za wyczerpujące info ;) Pozdrawiam!

solak
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by anika m » 3 Apr 2011, 17:28 Re: Kot

nie musisz odnawiać paszportu, tylko pilnować szczepienia przeciw wściekliźnie,bo w polsce chyba nadal tylko na rok szczepią,w angli na 3 lata jest szczepienie,powodzenia w całej proceduże ;) pozdrawiam

anika m
Raczkujący

Reputation point: 9
Neutralny
0

MalePostNapisane by solak » 3 Apr 2011, 20:42 Re: Kot

Dzięki! Jutro startuje procedura, gdyż żona jedzie z Sziszką do weterynarza na wszczepienie czipa i już jakieś szczepienia :) Pozdrawiam!

solak
Raczkujący

Neutralny
0

Return to SZUKAM INFORMACJI