TV Licence

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by anna83 » 28 Mar 2011, 13:11 TV Licence

Witam wszystkich w piękny słoneczny dzień :-)
Moje pytanie dotyczy opłaty za tv.
Zacznę od tego: wynajęłam mieszkanie, kupiłam tv, zainstalowałam polską telewizję, nie oglądam angielskiej telewizji. Nie mam licencji na TV z wcześniejszego adresu, ponieważ wynajmowałam wcześniej pokój u kogoś i nie była mi potrzebna. Mam w związku z tym pytanie, czy muszę opłacać telewizję skoro korzystam teraz na nowym mieszkaniu z Cyfry + czy tam Cyfrowego Polsatu ( obojętne )? Czy muszę to zgłosić, że właśnie korzystam z Polskiej telewizji i dadzą mi spokój? Bardzo proszę o waszą pomoc.

anna83
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by Mordorzg » 28 Mar 2011, 13:23 Re: TV Licence

Niestety musisz opłacić licencję. Jeśli masz telewizor to ich nie interesuje co oglądasz musisz zapłacić. Licencja opiewa na cały dom więc możesz mieć tyle odbiorników TV ile zapragniesz. Koszt w tej chwili to około 12 funtów miesięcznie.

Nie opłacenie Licencji to koszt nawet do 5000. A panowie potrafią przyjść nawet późnym wieczorkiem celem sprawdzenia licencji.

Mordorzg
Raczkujący

Reputation point: 10
Neutralny
0

MalePostNapisane by suchyuk » 28 Mar 2011, 13:54 tv licence

pewnie kupujac nowy telewizor podales jeszcze adres tzn post code? jesli tak to zaraz przysla do zaplaty. niestety trzeba zaplacic mozna placic tygodniowo miesiecznie lub rocznie mozna placic jek sie chce a odwiedzaja domy-sprawdzaja. zmieniajac adres zamieszkania zmieniasz adres i masz dalej oplacone

suchyuk
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by mahol » 28 Mar 2011, 15:51 Re: TV Licence

dokładnie 145,50 na rok, pozdrawiam
mahol
Stały Bywalec

Reputation point: 44
Pokojowy
0

MalePostNapisane by VA » 28 Mar 2011, 16:28 Re: TV Licence

TV Licence nie płaci się za posiadanie telewizora, a za oglądanie programów TV:
The law states that you need to be covered by a TV Licence if you watch or record television programmes, on any device, as they're being shown on TV. This includes TVs, computers, mobile phones, games consoles, digital boxes and DVD/VHS recorders.

You don't need a licence if you don't use any of these devices to watch or record television programmes as they're being shown on TV - for example, if you use your TV only to watch DVDs or play video games, or you only watch programmes on your computer after they have been shown on TV. If this is the case, please let us know, as this helps us to keep our database up to date and means you won't receive the standard letters we send to unlicensed addresses.

Jeżeli więc udowodnisz że programów nie oglądasz to nie musisz płacić.
Źródło:
http://www.tvlicensing.co.uk/check-if-y ... ded-top12/
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by Adrian2712 » 28 Mar 2011, 17:31 Re: TV Licence

You need to be covered by a valid TV Licence if you watch or record TV as it's being broadcast. This includes the use of devices such as a computer, laptop, mobile phone or DVD/video recorder.

[ Dodano: |28 Mar 2011|, o 18:32 ]
I chyba wszystko juz jasne.
Adrian2712
Rozeznany

Reputation point: 18
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Ana81 » 28 Mar 2011, 17:38 Re: TV Licence

Niestety ale trzeba zapłacić, możesz próbować to zwlekać ale i tak się do ciebie dobiorą :) kolega myślał że uniknie, i w końcu wylądował w sądzie na szczęście tylko pouczenie no i musiał zacząć płacić. Niepotrzebne moim zdaniem problemy

Ana81
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by anika m » 28 Mar 2011, 18:40 Re: TV Licence

to prawda trzeba to płacić bo prędzej czy później i tak dojdą do tego.My nigdzie kodu pocztowego nie podawaliśmy,nie kupowaliśmy nowego telewizora bo było to na początku kiedy przyjechaliśmy do anglii a pewnego dnia ni z gruszki ni z pietruszki pojawił się ''urzędniczek '':)) przed drzwiami i trzeba było płacić.....;))

anika m
Raczkujący

Reputation point: 9
Neutralny
0

MalePostNapisane by Smirnoff » 28 Mar 2011, 19:26 Re: TV Licence

Przy kazdym zakupie telewizora w sklepie trzeba podac adres zamieszkania.Pozniej ten adres jest automatycznie sprawdzany czy isnieje na niego TV license. Czasem moze przyjsc list nawet jak masz TV license wtedy tylko wystarczy sie skontaktowac z nimi i podac numer ref. W Twoim przypadku ktos moze podal wasz adres a nie swoj zeby sam nie kupowac albo ktos z wspolmieszkancow albo ludzi ktorzy mieszkali w tym domu przed wami.
Smirnoff
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by lemon » 28 Mar 2011, 22:41 Re: TV Licence

W moim poprzednim mieszkaniu posiadałem odbiornik telewizyjny jako taki, jednak nie jestem wyjątkowym fanem TV więc podłączyłem jedynie internet z Virgin (nie miałem nawet dekodera telewizyjnego itp). Zadzwoniłem do TV Licence i przedstawiłem sprawę. Po kilkunastu dniach przyszło pismo które wypełniłem i odesłałem. Na poczatku kolejnego roku przysłano mi pisemko czy sytuacja sie nie zmieniła. Wypełniłem więc pisemko ponownie i spokój na nastepny rok. Nikt nie zgłaszał zastrzeżeń. Jeśli jednak oglądasz telewizje polska być może sytuacja jest inna:)
pzdr

lemon
Raczkujący

Reputation point: 10
Neutralny
0

FemalePostNapisane by agniecha » 29 Mar 2011, 10:12 Re: TV Licence

A u mnie jest taka sytuacja ze mielismy tel.ale go nie wlaczalismy bo nie mielismy jeszcze dekoderu.Uzywalismy tylko komputera z internetem. Przyszedl pan i spisal moje dane i mówlim mu ze uzywamy kom.a tel.stoi nawet nie podlaczony do kontaktu.Widzial to.Po 2 tyg.dostarczono nam dekoder i mój M na siebie wykupil licencje i caly czas placi.Przyszedl list do mnie ze na ten adres jest nie placona licencja i ze mam zaczac placic bo bedzie sprawa w sadzie i karaq.Z jakiej racjii na ten sam adres ma byc placona ta sama licencja?? Czy oni nie maja gdzies tam w bazie ze na ten adres jest juz licencja??
agniecha
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by aloain » 29 Mar 2011, 13:32 Re: TV Licence

witam, jezeli ktos pierwszy raz wykupuje tv license i chce rozbic na raty oraz zeby pobierali mu automatycznie z konta to tzreba placic przez 6 miesiecy po jakies 28 funtow, dopiero pozniej raty zmieniaja sie na 12 funtow. A ja ma z kolei inne pytanie, jezeli sie przeprowadzam w miejsce gdzie jest oplacana tv licencja, a ja rowniez place, to moge poprostu zastopowac na koncie paltnosc i ich o tym nie informowac ? czy musze podac im zmiane adresu ??

aloain
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by grajek151 » 17 Jan 2012, 22:14 Re: TV Licence

145,50 za odbior kolorowej a bodajze za czarno - bialy 85.
Kiedys patrzalem dokladnie co obejmuje TV Licence.
A mianowicie obejmuje jeszcze napewno komputer i co mnie i kolege rozbawil na konsole do gier...
wynajmowalem dom przez 13 miesiecy i ani razu nic nie zaplacilem i nikt nigdy nie przyszedl. Jak sie wprowadzalem to przyszedl list na wynajmujacego i gdzies po pol roku jeszcze raz. Zreszta nawet kto by im otworzyl jak w pracy wszyscy byli.

grajek151
Raczkujący

Reputation point: -3
Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI