Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by photographereq » 8 Nov 2010, 18:45 Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

witam aktualnie jestem w Polsce robię tu prawko na kat-C z zamiarem wyjazdu do Anglii i znalezieniem tam pracy jako kierowca :) i tu pytania co warto zrobić w Polsce jakie szkolenia które będą akceptowane w Anglii ? czy ktoś może mi coś doradzić ??

i jeszcze jedno chodzi o ten tachograf cyfrowy na jakiej zasadzie to działa ? jutro zaczynam kurs więc pewnie się dowiem ale mimo wszystko czy każdy kierowca ma swoją kartę ? i gdzie taką kartę zdobyć ? oczywiście w Anglii no chyba że można w Polsce ?.... ile kosztuje takie szkolenie w Anglii jeśli jest ono wymagane ? czy wystarczy tylko zakupić kartę i to wszystko ?

z góry dzięki za informację :) i sory jeśli pytania wydadzą się głupie ;/

photographereq
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by tomusromus » 8 Nov 2010, 22:23 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

wiec tak....
z reguly bywa tak,ze pracodawcy wymagaja prawa jazdy UK, ale to nie problem, poniewaz mozna to zalatwic w kilka tygodni (ok. 2-3) w angielskim wydziale komunikacji zwanym DVLA, mozna zalatwic to takze droga listowna. Wiec tak,trzeba wybrac druk(chyba D1, nie pamietam juz ale w DVLA lub na poczcie mozna dopytac), wypelnic go dolaczyc zdjecie+dow. osob. lub paszport a takze polskie prawko, wyslac poczta pod podany na formularzu adres albo zostawic w DVLA, zaplacic 50 funtow i czekac....

...jesli chodzi o digital tacho to przydaloby sie to zrobic po wymianie prawa jazdy na UK, wybrac i wypelnic odpowiedni druk D777B dolaczyc co potrzeba i ponownie wyslac za oplata oczywiscie 38 funtow i tutaj nie potrzebne sa zadne kursy z tego co wiem, wszystko to kwestia formalnosci i oplat...czekac

tomusromus
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Mustafa75 » 8 Nov 2010, 22:56 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

Chyba weszły jakies dodatkowe szkolenia cos jak świadectwo kwalifikacji dla tych co maja prawko po 2009 roku i mozna niby to jakos rozłożyć na raty .Takie niby wymogi unijne ale nie jestem pewny w 100%. No i strasznie ciężko znalesć robote bez doświadczenia w UK :-(

Mustafa75
Rozeznany

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by tomusromus » 9 Nov 2010, 15:06 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

...i tak byc moze, wiec nalepiej bedzie zasiegnac informacji na stronce DVLA lub osobiscie w biurze lub poczekac , az ktos rozwiaze "problem z kursem" na forum :/ ...

tomusromus
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 9 Nov 2010, 15:49 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

Warto tez wspomniec ze angielskie firmy niechetnie zatrudniaja kierowcow ponizej 25 roku zycia, ze wzgledu na wysokosc skladki ubezpieczeniowej
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by photographereq » 12 Nov 2010, 13:29 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

czyli generalnie po wymianie prawa jazdy i zrobieniu tego digital tacho i to wszystko mogę jeździć ? w sensie przewozić żywność czy inne rzeczy nie potrzebne mi są w anglii jakieś świadectwa kwalifikacji na różne produkty ???? ..... i czy ktoś może wie ile można zarobić mając tylko kat C ?? no mam jeszcze ang. licencję na wózki widłowe typu konter balans i reach ?? ale to się raczej nie przyda ?

photographereq
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by Bartsun » 12 Nov 2010, 19:52 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

siemka,

co do prawka, wymiany i karty cyfrowej tacho to juz zostalo opisane wyzej. odnosnie pracy mysle ze agencje dadza Ci jakos do 9f na godzine. zalezy gdzie wbijesz. najlepiej jest sie porejestrowac w roznych agencjach i tak porobic doswiadczenie. z racji na kilka wymogow (25 lat, 2 lata prawko okolo roku doswiadczenia w uk) ciezko Ci bedzie dostac prace wysylajac CV na stronach firm lub poprzez jobcentre wiec pozostaje Ci wyzysk w agencjach ale moze jakas firma sie Toba zainteresuje jak porobisz dluzej.

powodzenia
Bartsun
Stały Bywalec

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by KRUSZKA » 14 Nov 2010, 08:09 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

:mrgreen: wszystko zalerzy od angielskiego na poczatek pewnie cie dadza do jakiejs piekarni bo nikt nie chce tam robic praca na 2 w nocy 20 - 25 sklepow dziennie a i nawigacja potrzebna ale spoko daja ok 8 funtow za godzine a tam masz 12 godzin dziennie jak masz lep na karku i wiesz jak jezdzic. jak sobie poradzisz to morzesz zaczac w innych firmach najlepiej na self employment to kolejny funt na godzine i nie placisz podatku ale nic to jakbys chcial zrobic c plus e to tydzien urlopu i masz powodzenia ja zaczynalem vanem targajac owoce a teraz mam scanie i ciagam naczepy na prom!!!

[ Dodano: Nie Lis 14, 2010 08:13 ]
nie ma glupich pytan tylko odpowiedzi dlaczego robisz prawko w polsce przecierz to trwa pol zycia i jeszcze jakis patafian czepia sie szczegulow

KRUSZKA
Raczkujący

Reputation point: -12
Wyśmiewca
0

MalePostNapisane by VA » 14 Nov 2010, 09:33 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

KRUSZKA wrote:jak sobie poradzisz to morzesz zaczac w innych firmach najlepiej na self employment to kolejny funt na godzine i nie placisz podatku...

:?: :!: :?:
Skąd Ci się wzięło, że self employed nie płacą podatku?!
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by photographereq » 15 Nov 2010, 19:26 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

ok panowie fajnie wielkie dzięki za info ;) myślę że sobie poradzę ..... z angielskim jest dobrze więc jakoś dam radę

aaaa.... jeszcze jedno a może ktoś zna agencje typowe dla kierowców? do tej pory pracowałem dla PERTEMPS ale nie wiem czy chcę pracować dalej dla nich ?? więc jak możecie to dajcie jakieś namiary pozdrawiam

photographereq
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by eric27 » 15 Nov 2010, 21:18 Re: Kierowca Kat-C (HGV Class 2)

Na dzień dzisiejszy wiem o dwóch pewnych firmach szukających kierowców z "dwójką",fakt ,że za śmieszne pieniądze ale na początek może być.
Powodzonka :mrgreen:

eric27
Stały Bywalec

Reputation point: 18
Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI