Zwrot auta
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
10 posts
• Page 1 of 1
Napisane by rad » 25 Oct 2010, 19:53 Zwrot auta
Witam, wczoraj kupiłem auto, z ogłoszenia na Bham.pl To, iż nie posiadało TAXu, było wiadome.
Sprzedający zapewniał, iż do dziś dostarczy TAX. Na zapewnieniach się skończyło, stwarza problemy z dostarczaniem Taxu. Wysłał numer referencyjny sms'em, i twierdzi, iż to wystarcza.
Auto, posiada wady ukryte, o których wiedział, lecz wyszły w trakcie powrotu do domu (bez TAXu). Niby drobnostka, lecz nawiew nie działa. Rano, widoczność zerowa. Szyby przymarznięte, jazda "na czuja" do pracy. Pomijam, niedziałający obrotomierz, oraz fakt, iż zakodował radio.
Małżonka twierdzi (Ona prowadzi), iż przy skręcaniu, koło obciera.
Owszem, była "jazda próbna," lecz po parkingu, jako iż auto nie posiadało Taxu.
Co mogę zrobić z Tym "fantem"? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi, lub linki do odpowiednich stron/artykułów.
Dziękuję.
Sprzedający zapewniał, iż do dziś dostarczy TAX. Na zapewnieniach się skończyło, stwarza problemy z dostarczaniem Taxu. Wysłał numer referencyjny sms'em, i twierdzi, iż to wystarcza.
Auto, posiada wady ukryte, o których wiedział, lecz wyszły w trakcie powrotu do domu (bez TAXu). Niby drobnostka, lecz nawiew nie działa. Rano, widoczność zerowa. Szyby przymarznięte, jazda "na czuja" do pracy. Pomijam, niedziałający obrotomierz, oraz fakt, iż zakodował radio.
Małżonka twierdzi (Ona prowadzi), iż przy skręcaniu, koło obciera.
Owszem, była "jazda próbna," lecz po parkingu, jako iż auto nie posiadało Taxu.
Co mogę zrobić z Tym "fantem"? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi, lub linki do odpowiednich stron/artykułów.
Dziękuję.
-
- rad
- Stały Bywalec
- Reputation point: 25
0
Napisane by KA i PE » 25 Oct 2010, 20:05 Re: Zwrot auta
w zasadzie nie mozesz nic. jesli bedzie chcial ci oddac kase to bedzie to jedynie jego dobra wola. jesli nie wyrazi checi kooperacji pozostaje ci droga sadowa, ale to bedzie skorka za wyprawke. na przyszlosc nie kupuj od rodakow, murzynow i ciapoli. zmniejszysz w ten sposob pradopodobienstwo wtopy o 90%. moja rada: jedz do goscia z kolegami, oddaj mu auto i odbierz kase.
pozdr
pe
pozdr
pe
-
- KA i PE
0
Napisane by pinsleepe » 25 Oct 2010, 20:07 Re: Zwrot auta
Tutaj jest stronka ktora pomaga w takich sytuacjach. Niestety kupiles prywatnie wiec niewiele zdzialasz. Mozesz kolesia pozwac jezeli go znajdziesz...
http://www.consumerdirect.gov.uk/before ... rs/private
Ja tez mam okropne doswiadczenia na tym polu, ale juz jestem madrzejsza. Mam nawet zamiar isc do collegu na Car DIY tak zwany. Trza sobie jakos radzic ;]
Powodzenia!
http://www.consumerdirect.gov.uk/before ... rs/private
Ja tez mam okropne doswiadczenia na tym polu, ale juz jestem madrzejsza. Mam nawet zamiar isc do collegu na Car DIY tak zwany. Trza sobie jakos radzic ;]
Powodzenia!
-
- pinsleepe
- Rozeznany
- Reputation point: 7
0
Napisane by rad » 25 Oct 2010, 20:19 Re: Zwrot auta
Choroba, bez TAXu nic zrobić nie możemy. Czyli, wtopa...
To jest nasze trzecie auto od rodaka. W poprzednich przypadkach, żadnych problemów nie było. Fakt, to byli znajomi :mrgreen:
O dziwo, odbierał telefony. Po "pertraktacjach", prośbach/groźbach dowiózł TAX.
To jest nasze trzecie auto od rodaka. W poprzednich przypadkach, żadnych problemów nie było. Fakt, to byli znajomi :mrgreen:
O dziwo, odbierał telefony. Po "pertraktacjach", prośbach/groźbach dowiózł TAX.
-
- rad
- Stały Bywalec
0
Napisane by VA » 26 Oct 2010, 08:59 Re: Zwrot auta
rad wrote:Niby drobnostka, lecz nawiew nie działa. Rano, widoczność zerowa. Szyby przymarznięte, jazda "na czuja" do pracy. Pomijam, niedziałający obrotomierz, oraz fakt, iż zakodował radio.
To raczej nie są ukryte wady, tylko wady widoczne nawet dla kogoś kto nigdy nie prowadził samochodu :neutral: Do tego nie trzeba żadnego fachowca.
Z radiem nie powinno być problemu, bo kod powinieneś znaleźć na necie bez problemu. Z nawiewem to już nieco gorzej, wiem co to znaczy, też mi kiedyś wysiadł.
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputation point: 112
0
Napisane by spritec » 26 Oct 2010, 10:06 Re: Zwrot auta
KA i PE wrote:... na przyszlosc nie kupuj od rodakow, murzynow i ciapoli. zmniejszysz w ten sposob pradopodobienstwo wtopy o 90%.
Że niby od rodowitego angola to zawsze super autko kupisz? To jeszcze większe niechluje niż wymienione przez Ciebie nacje.
Niektórzy angole pół chaty wożą w swoim aucie a byle usterką też raczej nie za bardzo się przejmują.
Moja rada - więcej asertywności przy następnym zakupie.
-
- spritec
0
Napisane by KA i PE » 26 Oct 2010, 21:23 Re: Zwrot auta
aha, faktycznie, od councilowych angoli tez nie kupuj.....
pozdr
pe
pozdr
pe
-
- KA i PE
0
Napisane by marcellcortes » 3 Nov 2010, 04:15 Re: Zwrot auta
po co kupowales auto od Polaka czlowieku? z choinki sie urwales?
- Attachments
-
- s bussines card.jpg (12.79 KiB) Viewed 6816 times
-
- marcellcortes
- Raczkujący
- Reputation point: 0
0
Napisane by rad » 3 Nov 2010, 13:24 Re: Zwrot auta
marcellcortes wrote:po co kupowales auto od Polaka czlowieku? z choinki sie urwales?
A niby od kogo, rodaku z "Izraela"? Od Ciebie? W dwóch poprzednich przypadkach, zero problemów. Chciałem fiestę od team leader'a, nawet nie wiedział jaki silnik ma w aucie. Jego odpowiedź: "petrol".
Podaj przykład, krytykować każdy potrafi, a najbardziej Polacy.....
-
- rad
- Stały Bywalec
0
Napisane by VA » 3 Nov 2010, 21:23 Re: Zwrot auta
Dobry samochód kosztuje nie tylko dużo pieniędzy, ale i czasu i nerwów. Obecny pojazd poszukiwałem przez miesiąc, obejrzałem chyba z setkę samochodów i w końcu zrezygnowany kupiłem pomniejsze zło. Trochę zgnity, ale się kula :mrgreen:
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputation point: 112
0
10 posts
• Page 1 of 1