Podróż do PL
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
10 posts
• Page 1 of 1
Napisane by Tom31 » 12 Sep 2009, 16:19 Podróż do PL
Szukam informacji wybieram się na święta do Polski samolotem z przesiadką we Frankfurcie. Może ktoś z forumowiczów podróżował w ten sposób i podzieli się wrażeniami . Chodzi mi o to ile czasu potrzebuje na lotnisku tranzytowym ? czy odprawę przechodzę tylko raz w UK ? itp . Z góry dzięki
-
- Tom31
- Początkujący
- Reputation point: 0
0
Napisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 16:47 Re: Podróż do PL
Tom31 wrote:Szukam informacji wybieram się na święta do Polski samolotem z przesiadką we Frankfurcie. Może ktoś z forumowiczów podróżował w ten sposób i podzieli się wrażeniami . Chodzi mi o to ile czasu potrzebuje na lotnisku tranzytowym ? czy odprawę przechodzę tylko raz w UK ? itp . Z góry dzięki
Ja latałam z przesiadką w Dusseldorfie.
Wszystko zależy, czy oba loty masz na jednym bilecie - wtedy linia lotnicza przenosi bagaż z jednego samolotu do drugiego - czy to osobne loty - wtedy sam musisz to zrobić. Czyli poczekać przy karuzeli na swój bagaż i odprawić go do drugiego samolotu.
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputation point: 9
0
Napisane by Tom31 » 12 Sep 2009, 16:59 Re: Podróż do PL
Wybieram się tylko z bagażem podręcznym ile minimum czasu potrzebuje?
-
- Tom31
- Początkujący
0
Napisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 17:46 Re: Podróż do PL
Tom31 wrote:Wybieram się tylko z bagażem podręcznym ile minimum czasu potrzebuje?
Jak wszystko dobrze pójdzie to gdzieś godzina powinna wystarczyć (wyjście z jednego samolotu, wlatujesz spoza Schengen więc kolejka do odprawy paszportowej, jeśli masz już kartę pokładową - np. zrobioną online - to tylko kontrola security i pół godziny przed drugim samolotem możesz się już zameldować na bramce, zazwyczaj wtedy zaczynają wpuszczać) ale bierz pod uwagę, że samoloty kochają się opóźniać...
Last edited by Galadriela on 12 Sep 2009, 17:50, edited 1 time in total.
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
0
Napisane by Tom31 » 12 Sep 2009, 17:46 Re: Podróż do PL
pomiędzy jednym lotem a drugim mam tylko 1 godzinę i 15 minut czy to wystarczy?
[ Dodano: Sob Wrz 12, 2009 18:47 ]
lecę całą podróż tymi samymi liniami KLM przez Amsterdam
-
- Tom31
- Początkujący
0
Napisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 17:52 Re: Podróż do PL
Tom31 wrote:pomiędzy jednym lotem a drugim mam tylko 1 godzinę i 15 minut czy to wystarczy?
Jak to oni Ci tak sprzedali to na jednym bilecie to ich zmartwienie, żebyś zdążył :-)
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
0
Napisane by Grzes* » 27 Sep 2009, 14:39 Re: Podróż do PL
Lecieliśmy na święta dwa lata temu Lufthansą z Birmingham do Katowic przez Frankfurt. Był to okres w którym warunki atmosferyczne uziemiały tanie linie lotnicze ( o czy było głośno) a normalne linie miały opóźnienia. Samolot z Frankfuru wylądaował w Bham z 20 min opóźnieniem więc z tym samym opóźnieniem wyleciał do Niemiec. MIeliśmy tylko 1h na przesiadkę -20 min w plecy w Bham. We Frankfurcie lotnisko jest masyyyyywnie duże :!: Jeżeli masz przesiadkę w tym samym terminalu to ok, jeżeli nie, tak jak my, to samo przejście z terminala A do C zajęło nam UWAGA!!! 30 min. truchtem! (lotnisko o tej porze nie było zatłoczone). Niestety nasz lot do Polski z Frankfurtu jako jedyny został anulowany (wina lotniska w Katowicach). Nie ma znaczenia czy masz tylko bagaż podręczny czy też nie, jeżeli lecisz tymi samymi liniami z UK do PL, przełożenie bagażu i ewentualne opóźnienia z tego powodu są na głowie lini lotniczych. ( napewno w przypadku Lufthansy/LOT). Twój czas na przesiadkę powinien wystrczyć tylko musisz naprawdę streszczać się w Niemczech :)
-
- Grzes*
- Rozeznany
- Reputation point: 2
0
Napisane by Tom31 » 27 Sep 2009, 16:24 Re: Podróż do PL
Dzięki za info kupiłem bilet z KLM i lecę z przesiadką w Amsterdamie . Dodatkowo wykupiłem ubezpieczenie mam nadzieję że będzie OK
-
- Tom31
- Początkujący
0
Napisane by zwierzakfm » 27 Sep 2009, 16:42 Re: Podróż do PL
Grzes* wrote:We Frankfurcie lotnisko jest masyyyyywnie duże :!: Jeżeli masz przesiadkę w tym samym terminalu to ok, jeżeli nie, tak jak my, to samo przejście z terminala A do C zajęło nam UWAGA!!! 30 min. truchtem!
eee Grzes nie przesadzaj, az tak zle nie jest. moze po drodze kupowales jeszcze wodke dla znajomych ;)
tak swoja droga to ktokolwiek leci normalnymi liniami (Lufthansa/KLM itp) to nie powinien sie niczym przejmowac. nawet jezeli samolot w punkcie przesiadki jest opozniony to ten ktorym lecisz dalej poczeka, albo linia lotnicza przesunie Cie na nastepny dostepny lot. ewentualnie dadza Ci hotel (za free), chyba, ze bilety byly kupowane w jakiejs promocji (to moze tego nie byc).
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 22
0
Napisane by hanoka77 » 27 Sep 2009, 17:47 Re: Podróż do PL
czesc tom31 :wink:
Przeczytalam twojego posta i wrocily mi wspomnienia z mojego lotu z przesiadka.To byl pierwszy raz kiedy lecialam samolotem i pech chcial ze godzina czasu miedzy jednym lotem a drugim mi nie wystarczyla.Utknelam w Monachium na 6 godzin,gdzie przebukowano mi bilet i dostalam od lufthansy bon na jedzenie.Nie zebym cie straszyla :mrgreen: ale zawsze trzeba brac pod uwage rozne czynniki zewnetrzne.Tak ze godzina miedzy lotami to duzo i malo ;) Trzymam kciuki zeby bylo ok :-)
Przeczytalam twojego posta i wrocily mi wspomnienia z mojego lotu z przesiadka.To byl pierwszy raz kiedy lecialam samolotem i pech chcial ze godzina czasu miedzy jednym lotem a drugim mi nie wystarczyla.Utknelam w Monachium na 6 godzin,gdzie przebukowano mi bilet i dostalam od lufthansy bon na jedzenie.Nie zebym cie straszyla :mrgreen: ale zawsze trzeba brac pod uwage rozne czynniki zewnetrzne.Tak ze godzina miedzy lotami to duzo i malo ;) Trzymam kciuki zeby bylo ok :-)
-
- hanoka77
- Stały Bywalec
- Reputation point: 20
0
10 posts
• Page 1 of 1
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Podróż samolotem dziecka z dziadkami (inne nazwisko)
by cyrkon1 in HYDE PARK - 8 Replies
19772 Views -
by AdamBoltryk
on 4 Sep 2012, 20:45
-
Podróż samolotem dziecka z dziadkami (inne nazwisko)
-
-
Podroz pociągiem/metrem gdzie kupic bilet
by derdziu in SZUKAM INFORMACJI - 9 Replies
35565 Views -
by derdziu
on 19 Oct 2013, 15:01
-
Podroz pociągiem/metrem gdzie kupic bilet
-
-
Podróż do bham samolotem czy autokarem?