Working Tax Credit i Child Benefit

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by AB » 7 Aug 2008, 21:18 Working Tax Credit i Child Benefit

Siemka, od dluzszego czasu dzialam w sprawie zalatwienia Child Benefit i Work Tax Credit (Jestem na wakacjach a robie to w imieniu mamy :) ). Jestem na etapie gdzie nalezy wypelnic formularze. Wszelkie formalnosci (National Insurance Number , Home Office , Konto Bankowe ) sa zalatwione . Utknalem tylko na niektorych polach i prosze Was o rade. Acha sytuacja wyglada tak , ze mama jest w Anglii od pol roku , a tata z mlodsza siostra i ze mna siedzimy w PL.

Ch. B. :
- Pytaja sie czy ktorekolwiek z dzieci na ktore chce sie zlozyc podanie mieszkaly pod innym adresem niz osoba skladaja wniosek przez ostatnie 3 miechy, jesli tak to nalezy podac kiedy zamieszkaly razem z osoba.

No fajnie, tylko ze my póki co mieszkamy w PL i przyjazd planowany jest dopiero za rok... Bylem w JobCentre , kazali mi skorzystac z jakiegos nr-u wewn. , babka ktora odebrala mowila tak cicho ze co chwile prosilem by mowila wolniej bo nic przez telefon nie bylo slychac, zrozumialem jednak ze nie mozna skladac podania w wypadku gdy dzieci sa osobno. Z tego co wszyscy mowia i nawet tutaj wyczytalem nie ma takiego zastrzezenia (ten ich podrecznik co przylali nic o tym nie wspomina). Coz radzicie, co wpisywaliscie ?

Working Tax Credit:
- Wyczytalem na glownej stronie bham.pl ze wypelniajac ten formularz od razu zglaszamy sie na Child Tax Credit, czy to prawda i jak wyglada przyznanie ?

-Jest tu kolumna dla osoby skladajacej i partnera. Co robic gdy partner jest w PL , mozna za niego wypelniac ? Co robic gdy sa pola nie dotyczace partnera ? Np. NIN

- Zgodnie z w.w. sytuacja czy powinienem zakreslic pole , w tabeli o dzieciach , w ktorym jest "You pay for registered or approved child care while you work"

- Czy przez non-advanced education mozna rozumiec LO ?

- Co to kurcze jest ten child care provider . Sa tam takie pola jak reg. / approval number ,
jest to w PART 3 Child Care Costs

- Pod koniec dokumentu nalezy zlozyc podpis swoj i partnera. Znowu problem bo partner jest za granica...

AB
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by kik1976 » 8 Aug 2008, 06:20 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

czyli masz problem z glowy, bo niestety na was nic nie dostanie oprocz child benefit, jesli sie uczycie i macie zdaje sie mniej niz18 lat.
a na ten wtc moze zlozyc, ale wtedy nie wpisuj nikogo oprocz niej, tylko nad jej profilem notatke, ze rodzina w polsce i tyle. i dokladnie przeczytaj notatnik, kotry jest dolaczony do formularza.
kik1976
Zadomowiony

Reputation point: 5
Neutralny
0

MalePostNapisane by AB » 8 Aug 2008, 09:21 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

@kik
Dzieki za odpowiedz. Ja mam juz 18 lat, tylko co to za roznia :) ? Czytalem notatli bardzo dokladnie, jednak nadal nie wiem co mam wpisac w te pola w ch.b :sad: . Co do wtc , to jest ten druk rozpoznawany przez komputer i wole dolaczyc list niz po nim bazgrac :P. Najbardziej mi zalezy by zrozumiec te pole z Ch.B i to pole z wtc w ktorym jest napisane o "Child care provider" . Jesli ktos bylby na tyle mily by mi wytlumaczyc ... :)

AB
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by kik1976 » 8 Aug 2008, 09:33 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

wpisz prawde, czyli, ze nie mieszkacie z mama i adres obecny w polsce. bo to sprawdzaja i procedura troche potrwa , pewnie dosla i tak baedziej szczegolowe druki.
kik1976
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 8 Aug 2008, 10:01 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

AB wrote:- Co to kurcze jest ten child care provider . Sa tam takie pola jak reg. / approval number ,

hej ja mysle ze jest to koszt opiekunki do dziecka, przedszkola itp.

Co do working tax credit moze sie starac i child benefit ale child tax credits powinna powiedziec prawde i nie brac pieniedzy na dzieci w polsce poniewaz bedzie kara.
Last edited by malaroksi on 11 Aug 2008, 07:20, edited 1 time in total.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by AB » 8 Aug 2008, 10:10 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

@up
Dzieki za zainteresowanie ^_^ , milo ze ktos chce rozwiac te problematyczne kwestie. Buszuje po necie i tak, masz racje, w naszej sytuacji z WTC i Ch. B nie bedzie problemu, poszukam jeszcze o child tax .

P.S Skad to przeswiadczenie, ze zamierzamy klamac ?! :559: ( "mow prawde" / "pisz prawde")

AB
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 8 Aug 2008, 12:10 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

AB wrote: babka ktora odebrala mowila tak cicho ze co chwile prosilem by mowila wolniej bo nic przez telefon nie bylo slychac,
moze lepiej by było gdybys prosił zeby mówiła głośniej?? :053:

a te słowa o prawdzie padają dlatego ze niewiesz co wpisac w adresie itd brzmi to jak dylemat pt.wpisac ze mieszkamy z mamą czy z tatą :?: :idea:: Stąd poprostu odpowiedz brzmi wpisz prawde :wink:
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by AB » 8 Aug 2008, 12:18 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

Heh , uwierz prosilem by mowila glosniej , ale jakos do niej to nie docieralo. Reagowala natomiast na mowienie wyrazniej :P.

Co do adresu to zapoznaj sie , prosze , dokladnie z moim problemem. Chodzilo o to ze nie wiedzialem co wpisac w DACIE kiedy zamieszkalismy razem z mama - nonsens. Teraz to ja juz przygotowuje papierki do wyslania, w dacie nic nie napisalem tylko zalaczylem info w miejscu na dodatkowe informacje :).

AB
Początkujący

Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 8 Aug 2008, 19:14 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

AB wrote:Pytaja sie czy ktorekolwiek z dzieci na ktore chce sie zlozyc podanie mieszkaly pod innym adresem niz osoba skladaja wniosek przez ostatnie 3 miechy, jesli tak to nalezy podac kiedy zamieszkaly razem z osoba.

No fajnie, tylko ze my póki co mieszkamy w PL i przyjazd planowany jest dopiero za rok... Bylem w JobCentre , kazali mi skorzystac z jakiegos nr-u wewn. , babka ktora odebrala mowila tak cicho ze co chwile prosilem by mowila wolniej bo nic przez telefon nie bylo slychac, zrozumialem jednak ze nie mozna skladac podania w wypadku gdy dzieci sa osobno. Z tego co wszyscy mowia i nawet tutaj wyczytalem nie ma takiego zastrzezenia (ten ich podrecznik co przylali nic o tym nie wspomina). Coz radzicie, co wpisywaliscie ?

jesli chodzi o CHB to rodzic moze pobierac pracujac w anglii i spelniajac kilka warunkow. nie mozna jednoczesnie pobierac rodzinnego w pl. dziecko (dzieci) musza buc ponizej 16 tu lat, albo uczyc sie w pelnym wymiarze godzin, wtedy (chyba) do 24 lat. tam o ile pamietam jest miejsce gdzie zaznacza sie gdzie dzieci mieszkaja. potem dostaniecie dodatkowy formularz dla obywateli polski, beda pytali o NIP'y, pesele itp.

AB wrote:Working Tax Credit:
- Wyczytalem na glownej stronie bham.pl ze wypelniajac ten formularz od razu zglaszamy sie na Child Tax Credit, czy to prawda i jak wyglada przyznanie ?

jest 1 formularz ktory sie wypelnia i w zaleznosci od spelnianych lub nie warunkow urzad sam decyduje ktore doplaty przysluguja. jesli rodzina mieszka poza UK na pewno nie nalezy sie child tax credit, natomiast przy bardzo niskich zarobkach (w zeszlym roku podatkowym) moga przyznac working tax credit.

AB wrote: Zgodnie z w.w. sytuacja czy powinienem zakreslic pole , w tabeli o dzieciach , w ktorym jest "You pay for registered or approved child care while you work"

AB wrote:- Co to kurcze jest ten child care provider . Sa tam takie pola jak reg. / approval number ,

child care to opieka nad malymi dziecmi. jesli rodzic (e) pracuja powyzej 16h/tyg nalezy im sie zwrot czesci kosztow przedszkola/opiekunki zarejestrowanej i posiadajacej numer rejestracji.

co ciekawe, a jeszcze nikt ci nie podpowiedzial, dzwonisz, po odebraniu przez zywa osobe mowisz "polish please, i don't speak english" i przelaczaja cie przez polskiego tlumacza. (czasami trwa to kilka minut i trzeba posluchac muzyki) dzwonisz na numery:

CHB 08453 021 444 http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... /DG_073828

WTC 0845 300 3900
http://www.direct.gov.uk/en/Dl1/Directories/DG_6000204

pozdr

pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by Katik » 9 Aug 2008, 14:06 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

jesli rodzina mieszka poza UK na pewno nie nalezy sie child tax credit, natomiast przy bardzo niskich zarobkach (w zeszlym roku podatkowym) moga przyznac working tax credit

mozna pobierac child tax credit na dziecko bedace w PL.
Znajomy jest po rozwodzie, płaci alimenty na dziecko żyjące w PL, napisał dodatkowa notatkę odnośnie tego w formularzu i mu przyznali dodatek na dziecko.
Katik
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 10 Aug 2008, 16:08 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

ale to nie jest rodzina prawda? i nijak sie to ma do powyzszego problemu.

pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by Katik » 10 Aug 2008, 16:16 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

KA i PE wrote:ale to nie jest rodzina prawda? i nijak sie to ma do powyzszego problemu.

pe

buuu... coś się tak naburmuszył. Tak podałam, w ramach informacji, że i w takich przypadkach można się starac o ChTC
Katik
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by eewula » 11 Aug 2008, 06:11 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

Jezeli mama jest tutaj i pracuje moze sie starac o child benefit i working tax.Pozostale zasilki sa na dzieci wylacznie kiedy przebywaja z rodzicem tutaj i sie ucza.O child benefit czyli o zasilek rodzinny moze sie starac tylko jeden z rodzicow.W przypadku kiedy stara sie twoja mama musicie zrezygnowac z zasilku rodzinnego w Polsce.Poza tym dzieci powyzej 16 roku zycia moga uczyc sie w kraju ale musza dolaczyc zaswiadczenie ze szkoly,ze ucza sie w pelnym wymiarze godzin,systemem dziennym.Na zaswiadczeniu musi byc opisane ile godzin tygodniowo dziecko sie uczy.To WAZNE! Wtedy trzeba to zaswiadczenie dostarczyc do Reveniu szybko bo albo wstrzymaja wyplate zasilku,badz nie beda rozpatrywac wniosku z powodu braku pelnej dokumentacji.
Working to zasilek dla nisko zarabiajacych, wiec mama moze rowwniez o niego wystapic.Child tax credit to jak pisalam wczesniej dzieci musza przebywac tutaj i uczyc sie w pelnym systemie angielskim.
Wniosek o Child Benefit to nie jedyny wniosek jaki trzeba wypelnic.Po otrzymaniu przez Reveniu Twojego wniosku zaraz przesla kolejny i tam bedziedzie trzeba bardziej szczegolowo opisac sytuacje rodzinna.
eewula
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by kik1976 » 11 Aug 2008, 09:34 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

katik, niech twoj znajomy wyjasni te ctc, na dzieci w polsce, bo to nie jest wyjatkowa sytuacja i moze ktoregos dnia dowiedziec sie, ze ma do zwrotu mase kasy. sytuacja taka moze byc np, jesli dziwcko w najblizszym czasie ma tu przyjechac. to ze wzial rozwod i placi alimenty nie ma nic do rzeczy. moze natomiast pobierac chb, jesli wydatki na dziecko przekraczja ten benefit. jakby byly takie mozliwosci, to przypuszczam, ze panstwo mialo by wielki problem. niech napisze do nich list z prosba o wyjasnienie i niech poda dokladnie adres dzieci. to ,z e wpisal notakte do formularza, mogli to blednie odczytac.
kik1976
Zadomowiony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by aniacukierda1 » 11 Aug 2008, 12:30 Re: Working Tax Credit i Child Benefit

cześć mam kilka pytań mieszkam w UK 3 lata w tym momencie nie pracuje jestem w ciąży zrezygnowałam z pracy ponieważ było mi za ciężko nie mam żadnych dochodów chciałam się dowiedzieć do kogo mam sie zgłosić by dostawać bezrobotne?

aniacukierda1
Przyczajony

Neutralny
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI