urlop w Anglii

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by corrado1980 » 2 Feb 2008, 18:00 urlop w Anglii

ile urlopu się na leży rocznie tutaj ?

jak on jest liczony pytam , bo pewne buce - wyliczyli mi urlop i odjęli mi te dni w które były święta....( a za które zapłacili ), czy zrobili dobrze, czy to następni frajerzy którzy próbują oszukać...?

corrado1980
Rozeznany

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by x.x.x...x.x.x » 2 Feb 2008, 18:29 Re: urlop w Anglii

W październiku 2007 roku ilość dni wolnych od pracy w roku zwiększyła się z 20 do 24 dni dla pracowników zatrudnionych na pełny etat (dla pracujących na nie pełny etat zwiększyła się proporcjonalnie). Kolejne wydłużenie urlopu (do 28 dni) nastąpi 1 kwietnia 2009 roku.

źródło: http://bham.pl/content/view/243/93/lang,pl/

x.x.x...x.x.x
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by kik1976 » 2 Feb 2008, 21:09 Re: urlop w Anglii

http://www.dti.gov.uk/employment/whats-new/index.html , kazdy kto pracuje powinien sobie ta strone zapamietac, bardzo dobrze opracowane. tylko po angielsku :-)
kik1976
Zadomowiony

Reputation point: 5
Neutralny
0

MalePostNapisane by corrado1980 » 2 Feb 2008, 21:41 Re: urlop w Anglii

patrze i ...za dużo nie wiem !

jest tak pracowałem u nich 3 miesiące ( nie dali mi papieru do ręki na pracę - taki oto kontrakt , payslipp mam wszystkie i udowodnię, że pracowałem u nich ) , jak były święta niedawno teraz - to zapłacili mi za nie..., teraz odszedłem do innej firmy... i zażądałem kasy za urlop... , wyliczyli mi dni z czego zabrali - te 3 dni co były święta( zapłacili mi już za nie )i wyszło , że zapłacą mi za ...1 dzień !!! :mrgreen: , jak dla mnie to paranoja....i dlatego pytam ...

za 3 miesiące pracy należy się 6 dni urlopu, i jakim @#$%@ mi odjęli te dni - skoro w święta -kiedy się nie pracuje - chcą mi dać urlop...?!!! ... a teraz na dodatek chcą mi tą kasę dać ,,pod stołem'' bo już wystawili mi p45....

ich księgowa tłumaczy to odjęcie tamtych dni o wyliczonego urlopu - tym , że w Anglii z 24 dni urlopu - 5 dni świątecznych są wliczone w urlop..... ?!!! :mrgreen:

corrado1980
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Bernii » 2 Feb 2008, 22:23 Re: urlop w Anglii

.. ile dni wolnego miales lacznie w "swieta - nowy rok |??

pracowales dla agencji czy dla "firmy"??
Bernii
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by Thomas » 2 Feb 2008, 22:26 Re: urlop w Anglii

musisz dostac minimum w roku 24 dni urlopu razem z bank holiday-jami, urlop zwykle naliczany jest miesiecznie 2 dni za kazdy miesiac,ale moga byc wyjatki, wszystko powinno byc w kontrakcje (niestety w tym porabanym kraju nie ma twardych scislych regulacji prawa pracy jak w UE i PL)
Thomas
Zaangażowany

Reputation point: 67
Poczciwy
0

MalePostNapisane by corrado1980 » 3 Feb 2008, 10:00 Re: urlop w Anglii

wolnego miałem 3 dni - te za które zapłacili - a praca była na ,,kontrakt''

thomas....czyli wychodzi na to , że dobrze zrobili wliczając mi holideye ?kontraktu nie mam , bo ta firma chodź płaciła dobra kasę nikomu - nawet angolom - nie dała kontraktu-dokumentu na pracę

corrado1980
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Bernii » 3 Feb 2008, 10:20 Re: urlop w Anglii

jezeli przepracowales pelne 3 miesiace to wydaje mi sie ze powinienes otrzymac wynagrodzenie za 5 dni urlopu + bank holidaye
Bernii
Rozeznany

Reputation point: 4
Neutralny
0

FemalePostNapisane by yoko » 3 Feb 2008, 10:51 Re: urlop w Anglii

stare porzekadlo mowi:
' Zanim odejdziesz z pracy wykorzystaj caly urlop' :D :mrgreen:

ok wymyslone porzekadlo, ale taka jest prawda :]

spotkalam sie juz z tym wielokrotnie, ze po odejsciu z pracy firma ucina pracownikowi co tylko sie da z pensji, glownie zalegle holidaye
yoko
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by Thomas » 3 Feb 2008, 11:30 Re: urlop w Anglii

niestety takie jest minimum 24 dni z bankiem holidayem
ja dla przykladu mam w kontrakcie 24 dni urlopu + 8 dni platnego bank holiday.
ty prawdopodobnie masz bez dodatkowo platnych swiat jak w wiekszosci agencji.
Thomas
Zaangażowany

Poczciwy
0

FemalePostNapisane by olcia.karolcia » 13 Mar 2008, 16:08 Re: urlop w Anglii

witam!ja rowniez mam pytanie odnosnie urlopu. czy jesli pracuje na kontrakcie ale zaczynalam od part time a od trzech miesiecy w tym samym miejscu pracuje juz na full time, czy przyslguje mi urlop?wlasnie mija pol roku od zatrudnienia. jesli tak czy moge go wykorzystac np. teraz?prawda taka ze chce odejscie z firmy i chce wkorzystac wolne dni przy okazji troche zarabiajac a nie mam pewnosci czy moge tak zrobic.z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

olcia.karolcia
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Thomas » 13 Mar 2008, 17:53 Re: urlop w Anglii

Na part-time, przysluguje Ci polowa urlopu z full-time, czyli po 6 miesiacach musisz dostac 10 dni urlopu. To ze pracujesz na full ale umowe masz na part nie ma znaczenia liczy sie to jaka masz umowe.
Thomas
Zaangażowany

Poczciwy
0

FemalePostNapisane by olcia.karolcia » 13 Mar 2008, 18:29 Re: urlop w Anglii

hm...zaczelam prace w sierpniu, ale na poczatku byl trening, potem byla krotka przerwa i od pazdziernika pracowalam na part time ale od 3 miesiecy na full time....wiec umowa ulegla zmianie...w dalszym ciagu moge ubiegac sie o urlop tak?czy ten part time z full sie jakos polaczy i w rezultacie dni bedzie wiecej czy tylko te 10?i czy powinni mi to wyplacic jednorazowo?bede zobowiazana za kazda informacje

olcia.karolcia
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Thomas » 13 Mar 2008, 18:40 Re: urlop w Anglii

to ze pracujesz na full time nie znaczy ze automatycznie zmienila Ci sie umowa. mozesz nadal miec part time czyli 20 godzin podstawowych a reszta traktowana jest jako nadgodziny ktore liczone sa normalna stawka.
Jesli jednak zmienili Ci umowe to moim zdaniem od momentu kiedy zaczelas pracowac na full liczy sie pelen urlop plus to co przyslugiwalo ci za okres part time. Czyli od pazdziernika do stycznia pracowalas part time, a od stycznia do dzisaj na full, wiec powinnas miec 3 dni urlopu (za okres 3 miesiecy part time) plus 6 dni (za okres 3 miesciecy full time).
Thomas
Zaangażowany

Poczciwy
0

Return to SZUKAM INFORMACJI