Zmiana nazwiska

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by chmiel » 6 Jan 2008, 13:50 Zmiana nazwiska

Witam

może ktos z Was miał podobną sytuację i mógłby udzielic rady :?:

W maju 2006 roku po 2 letnim pobycie i pracy w Anglii wyjechaliśmy do Polski. Wzięliśmy ślub żona zmieniła nazwisko na moje.Planujemy powrót do Anglii jednak mamy obawy co do dokumentów Home Office (mamy Residence Permit) i NIN.W dokumentach widnieje nazwisko panieńskie żony, czy nie będzie problemu z podjęciem pracy na dokumentach ze starym nazwiskiem??

Co najlepiej byłoby zrobić w tej sytuacji??

Pozdrawiam i dziękuję
Chmiel

chmiel
Rozeznany

Reputation point: 13
Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 6 Jan 2008, 16:29 Re: Zmiana nazwiska

Jakie masz problemy na mysli? Przeciez jest to normalne, ze ludzie sie pobieraja i zmieniaja nazwiska.
wsiaz
Zadomowiony

Reputation point: -1
Neutralny
0

MalePostNapisane by chmiel » 6 Jan 2008, 17:10 Re: Zmiana nazwiska

Hej :oops:

problemem bynajmniej nie jest to, że sie pobraliśmy tylko to czy jak moja żona znajdzie pracę, pokaże paszport, WRS, Reydenta , a tam inne nazwisko.

chmiel
Rozeznany

Reputation point: 13
Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 6 Jan 2008, 18:14 Re: Zmiana nazwiska

wez sobie glejt o slubie, przetlumacz go przysiegle i juz. a po powrocie do uk, zaktualizuj dane w wrs itp

pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by Katik » 7 Jan 2008, 21:28 Re: Zmiana nazwiska

A ja troszke inaczej o nazwiskach.
Swego czasu gdzieś przeczytałam, że dla Anglików nasze polskie odmiany nazwisk kobiecych i męskich są kłopotkiwe - np on Kowalski, ona Kowalska. Podobno coś było z pocztą, że trzeba było płacić jakby za 2 przesyłki np bo dla nich Kowalksi i Kowalska to dwoje różnych ludzi.
Po zmianie stanu cywilnego też będę borykała się z tym problemem, może więc lepiej przyjąć nazwisko w męskiej formie? Tym bardziej, że chcemy brać ślub w Anglii a nie w Polsce.
Czy ktoś z Was się z tym spotkał z jakimiś utrudnieniami tutaj z takiego powodu?
Katik
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by eva » 7 Jan 2008, 21:34 Re: Zmiana nazwiska

Jezeli zona posluguje sie wciaz paszportem ze starym nazwiskiem, nie ma problemu. Po prostu wszedzie istnieje ze starym nazwiskiem. Nie ma to na nic wplywu w praktyce. Musi byc jedynie konsekwentna i wszedzie poslugiwac sie panienskim nazwiskiem. Jezeli jednak w miedzyczasie zdazyla w Polsce zmienic paszport to musicie do HO, NIN i banku wyslac stosowny list. Kazda z instytucji ma na stronie internetowej informacje jak postepowac w razie zmiany danych osobowych.

eva
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by wsiaz » 7 Jan 2008, 23:23 Re: Zmiana nazwiska

eva wrote:Jezeli zona posluguje sie wciaz paszportem ze starym nazwiskiem, nie ma problemu. Po prostu wszedzie istnieje ze starym nazwiskiem. Nie ma to na nic wplywu w praktyce. Musi byc jedynie konsekwentna i wszedzie poslugiwac sie panienskim nazwiskiem. Jezeli jednak w miedzyczasie zdazyla w Polsce zmienic paszport to musicie do HO, NIN i banku wyslac stosowny list. Kazda z instytucji ma na stronie internetowej informacje jak postepowac w razie zmiany danych osobowych.

Nawet jezeli nie wymienila paszportu, to wlasnie nie moze sie juz nim poslugiwac, poniewaz ten paszport jest niewazny!! Nie wiem jakie moga byc konsekwencje uzywania niewaznego paszportu
wsiaz
Zadomowiony

Reputation point: -1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by ann11281 » 3 Feb 2008, 15:35 Re: Zmiana nazwiska

Czesc :)
:mrgreen:

Popieram wypowiedz Eva

Ja jestem juz 2 lata po slubie (zmienilam nazwiko na nazwiko meza)i nadal jezdze na starym paszporcie (kraje UE, Tucja, Tunezja).system paszportowy nie jest
połączony z systemem Pesel, gdzie jest informacja o zmianie nazwiska. W
praktyce nie ma problemu z wyjazdem na paszport na stare nazwisko

Co do utraty jego waznosci to nei jest to takie oczywiste ,ze paszport jest niewazny .

Art. 38. 1. Dokument paszportowy podlega unieważnieniu, jeżeli:

1) zachodzą okoliczności określone w art. 17 ust. 1;

2) został wydany z naruszeniem przepisów ustawy;

3) jego posiadacz utracił obywatelstwo polskie.

2. Dokument paszportowy traci ważność z dniem śmierci jego posiadacza.

3. Na wniosek sądu prowadzącego postępowanie w sprawie o wykonywanie władzy rodzicielskiej, unieważnia się dokument paszportowy małoletniego, w stosunku do którego ma zostać wydane orzeczenie w przedmiocie wykonywania władzy rodzicielskiej.

Mysle,ze jest najwazniejsze, zebys byla konsekwenta, czyli jak stare a paszporcie to stare i w innych miejsach.

Skoro nigdzie nie musze udowaniac,ze wzielam slub (bo w wielu sytuacjach jest im obojeyne czy jestesmy partners czy marriage) to i zmiana nazwiska jest nie bardzo potrzebna, po prostu zakladamy,ze pozostalam przy swoim nazwisku.

Ja mam w planie zmienic wszedzie nazwisko jak zmienie pzszport, a bedzie to za 6 lat :mrgreen:

pozdrawiam

Aaaa zapomnialam dodac, ze ostatnio zakladalismy kolejen konto, wpolne w banku i pani sie pytala czy mam inne nazwisko czy nie, powiedzialam,ze mam,ale w paszporcie mam panienskie. Powiedziala,ze nie ma problemy,byleby nazwisko na koncie zgadzalo sie z tym z dokumentu tozsamosci.
Wiec, jesli im to wystarczy, to mnie tym bardziej............
ann11281
Rozeznany

Reputation point: 10
Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI