Zmiana liczników prepaid na normalne
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
Witam. Wprowadziłem się do domu w UK. Wcześniej mieszkałem w wynajmowanych pokojach, więc z góry zaznaczam że nie do końca się na tym znam. Dom jest wynajmowany od landlorda i wyraził on zgodę na wymianę liczników z prepaid na normalne. Tylko pytanie jak to zrobić. Dzwoniłem do British Gas, lecz pani przez telefon mi powiedziała że najpierw moja wydolność musi być sprawdzona na karcie a potem mogę się starać o wymianę liczników. Przy okazji zamówienia nowych kart została mi podniesiona stawka o 1p na gazie i 1.5p na prądzie za kWh. Możecie mi powiedzieć jak można się postarać o szybszą wymianę liczników? Jakbym chciał zmienić dostawcę to muszę mieć już zmienione liczniki czy nowy dostawca się o to troszczy? Na stronach do porownywania mogę tylko wybrać prepaid..
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Pozdr.
-

-
teko
- Przyczajony
-
-
- Reputation point: 0
1. Jako, że jesteś nowy, to nie wierzą Ci w terminowość płacenia rachunków. Stąd nie chcą zmienić pre-paid od razu.
2. Zmiana dostawcy też nie trwa ani kilka dni, ani tydzień, a kilka tygodni. Chyba, że już weszło w życie to co Cameron zapowiadał kilka tygodni temu, że procedura zmiany dostawcy ma trwać maksymalnie miesiąc, a nie tak jak teraz. Nawet 3 :)
3. Możesz zmienić dostawcę i dopiero u niego starać się o zmianę liczników. Tak nawet byłoby bardziej "uczciwie", bo tak to będzie wyglądało, że naciągnąłeś pierwszego na liczniki i zaraz zwiałes do drugiego.
Pozdrawiam
-

-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Reputation point: 183

Witam
Niestety mam dla Ciebie złe ale i dobre wiadomości. Nie przyspieszysz wymiany liczników. Jak rozumiem chcesz wymienić oba. Na prąd i gaz? Trwa to kilka tygodni. Tak jest w Anglii i tego nikt nie przeskoczy ani zrozumie. Możesz to zrobić w każdej chwili. Jak kupiłem mieszkanie to od razu zadzwoniłem o zmianę licznika prądu. Trwało to prawie miesiąc. Obojętnie czy zmienisz liczniki u starego dostawcy czy nowego.
Dobrze robisz że chcesz zmienić liczniki na rachunki. Ceny w przedpłatowych są o około 50 % wyższe.
Pozdrawiam
Grzegorz
-

-
Thorgal
- Początkujący
-
-
- Reputation point: 2
Return to SZUKAM INFORMACJI