Czas pracy - prawa menadżera.

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by P-C » 13 Mar 2014, 17:43 Czas pracy - prawa menadżera.

Kłaniam

Od kilku lat pracuję w jednej i tej samej firmie.
Mam podpisany kontrakt z firmą, w którym mam zapisane, ze mam przepracować 37,5 godziny tygodniowo.
Pracuję pięć dni w tygodniu po osiem godzin. Po odliczeniu każdego dnia pracy pół godziny bezpłatnej przerwy wychodzi wymienione 37,5h.

W ostatnim okresie zmienił nam się szef. Młody ambitny koleżka tnie koszty. Wymyślił między innymi, że w dni spokojniejsze zmniejsza ilość godzin pracy.
Np w grafiku na najbliższy tydzień dwóm moim kolegom, zatrudnionym na tych samych zasadach co ja, ogółem skrócił im czas pracy o 5 godzin każdemu.

I teraz moje pytanie:
Czy menadżer może skrócić czas pracy pracownika na kontrakcie poniżej ilości godzin wymienionych w tej umowie?
P-C
Stały Bywalec

Reputation point: 61
Poczciwy
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 13 Mar 2014, 19:02 Czas pracy - prawa menadżera.

1. Za ile godzin mają płacone?
2. Czy podpisywali jakiś aneks do kontraktu w którym było coś o skróceniu czasu pracy?
3. Czy w aktualnym kontrakcie mają klauzule mówiącą o tym, że menadżer może zmienić im wymiar godzin?
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputation point: 22
Pokojowy
0

MalePostNapisane by Lobuzie » 13 Mar 2014, 19:14 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

Jeżeli masz dokładnie napisane w umowie, że tyle godzin masz wypracować to nie może zmniejszyć ilości godzin bez zmian w umowie. Jeżeli się nie zgodzili to robi samowolkę i to jest złamanie warunków umowy.

Ew. Że im płaci stawkę, mimo wszystko jak kolega wyżej napisał, ale skoro tnie koszty to wątpię żeby płacił za pełny wymiar, którego w rzeczywistości nie wypracowują.

Tutaj żeby nie być gołosłownym:
http://www.praca.org.uk/naruszenie-warunkow-umowy

Lobuzie
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 13 Mar 2014, 19:15 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

Doczytaj kontrakt. Każde słowo jest ważne.
1. Czy masz zapisane, że firma Ci gwarantuje 37,5/tydzień? czy że Ty się zobowiązujesz do tylu?
2. jak masz określoną płacę - roczna stawka, czy godzinowa?
3. czy masz zapis, ze masz być flex ability?

Generalnie managiery mogą robic co chcą, w ramach ustalonych przez kontrakt.
Ja mam na przykład kontrakt ze stawka roczna, 40 godzin tygodniowo, na 3 zmiany, ale
czas pracy (godziny pracy) juz kilka razy się zmienialy. Aczkolwiek bilans nadal pozostaje ten sam - w rozliczeniu cyklu zmianowego wychodzi średnia 40 h/tydzien. Choc mam tygodnie gdzie pracuje 38 i tygodnie gdy pracuje ponad 40.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by P-C » 13 Mar 2014, 19:23 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

No właśnie z tego co rozumiem, to mam napisane, ze ja się zobowiązuję do przepracowania nie mniej niż 37,5 h tygodniowo:/

Stawka ustalona godzinowo.
P-C
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by Thomas » 13 Mar 2014, 20:35

Kazda zmiana warunkow umowy musi byc uzgodniona z toba. W razie twojej odmowy pracowawca moze dokonac zmiany ale musi dac ci 3 miesiace notice na zmiane.

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Thomas
Zaangażowany

Reputation point: 67
Poczciwy
0

MalePostNapisane by Thomas » 13 Mar 2014, 20:38

Managerowie maja zwykle nie normowany czas pracy ze wskoazaniem ilu godzin powinni byc w pracy. W praktyce wyglada to tak ze masz w umowie 40h a oczekija od ciebie byc 50 :-)

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Thomas
Zaangażowany

Poczciwy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 14 Mar 2014, 06:32 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

tylko z reguły są rózne takie magiczne stwierdzeniea w kontraktach, jak np. "godziny pracy 9-17 albo według potrzeb ustalanych przez pracodawce". Każdy szanujący się pracodawca umieszcza coś takiego :P

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by P-C » 14 Mar 2014, 10:53 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

"There is no normal working pattern for your employment and from time to time you will be informed by your manager of your working schedule.
You are expected to work at least 37,5 hours per 5 day working week.
You will be entitled to statutory daily and weekly rest breaks.
You will be required to work such additional hours as are reasonably necessary to perform your duties efficiently in accordance with the buisiness requirments of the company. Hours worked above your contracted hours will be paid at your standard rate."

To z mojego kontraktu dotyczące czasu pracy.
Nie ma żadnego zapisu, ze firma gwarantuje mi te 37,7 godziny więc w sumie to mogę sobie co najwyżej popsioczyć na angoli:D

Zgadza się?:-)
P-C
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 14 Mar 2014, 11:20 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

Zgadza się :) Nie ma tu nic na temat gwarantowanych godzin.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputation point: 22
Pokojowy
0

MalePostNapisane by P-C » 14 Mar 2014, 11:32 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

To wredne anglosaskie typy! A to łajzy malowane! A to tacy i owacy w ten i nazad jego kurna mother!!
A żeby im owce zaczęły opowiadać co robią z nimi w samotną letnia noc juhasy jedne!!
A żeby im Cameron wygrał wybory!! A co!
Taki będę i im nawrzucam!!

:D

Dziękuję za pomoc:-)
P-C
Stały Bywalec

Poczciwy
0

MalePostNapisane by ludzik50 » 14 Mar 2014, 21:32 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

No to chyba ja jakiś upośledzony jestem ,bo jest napisane jak byk:
'You are expected to work at least 37,5 hours per 5 day working week.'
-to co to niby znaczy??? a 'work pattern' to tylko mówi o tym, że te 37.5 godziny to możesz wyrobić w 3 albo 5 dni, zależy jak tam potrzebują cię żebyś pracował, ale 'at least' znaczy 'nie mniej', albo 'przynajmniej' -więc masz zagwarantowane że tyle masz wyrobić...

ludzik50
Rozeznany

Reputation point: 38
Pokojowy
0

MalePostNapisane by Thomas » 14 Mar 2014, 21:50

Z tego tylko wynika ze oczekuja 37.5godziny i 5 dni w tygodniu. ale jak każą ci robic mniej godzin powinienes dostac to samo wynagrodzenie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Thomas
Zaangażowany

Poczciwy
0

MalePostNapisane by ludzik50 » 14 Mar 2014, 22:47 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

Thomas- nie ma nigdzie zapisu, co się dzieje w przypadku wyrobienia mniejszej liczby godzin, jest tylko o większej niż 37.5 godz.......

ludzik50
Rozeznany

Reputation point: 38
Pokojowy
0

MalePostNapisane by P-C » 15 Mar 2014, 00:40 Re: Czas pracy - prawa menadżera.

No tak, ale ja to rozumiem, że ja się zobowiązuję do wypracowania 37,5h na tydzień a nie, że firma mi to gwarantuje. Rozumiem to w ten sposób, ze do tej ilości godzin to nie mogę dyskutować, dopiero jak będą chcieli mi dać więcej godzin to muszą się pytać o moją zgodę. Nigdzie nie znalazłem zapisu, że hotel mi gwarantuje taką ilość godzin:/
P-C
Stały Bywalec

Poczciwy
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI