Maternity allowance i smp
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
Mam pytanie z jednej firmy bedzie pobierany smp z drugiej dostalismy odmowe ze nie przysluguje zgodnie z prawem za niskie zarobki ponizej £107 tygodniowo. W zwiazku z tym poinformowano Nas ze mozemy ubiegac sie o maternity allowance z jobcentre , ktore w rozmowie telefonicznej stwierdzilo ze jesli otrzymamy smp z jednej pracy to Nam juz nic od nich nie przysluguje. Czy ktos to potwierdzi ze tak faktycznie jest.
-

-
Eryk1
- Stały Bywalec
-
-
- Reputation point: 16
Hey
Jesli z pracy wam przyslano odmowe trzeba isc do job center po aplikacje maternity allowance wypelnic dodac tam certifikat ciazowy(daje go polozna) i wyslac do job center ...czeka sie na odpowiedz miedzy 2tyg do 6 tyg
Sama mialam tak 2 miesiace ze nie przyslugiwalo mi z pracy i pokierowano mnie do najblizszego job center po aplikacje wypelnilam dalam certifikat czekalam 3 tyg na odpowiedz...I mam od job center MA
POWODZENIA!
Dodano: -- 10 wrz 2012, o 02:32 --
A faktycznie jesli juz pobieracie z jednej firmy MA to raczej wam juz nie przysluguje...
-

-
magdunia22
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 0
MA to praktycznie to samo co SMP z tym ze SMP to maciezynskie od pracodawcy (6 tyg pelne wynagrodzenie a pozniej albo 137f albo 70% zarobkow ) a jesli ci smp nie przysluguje pracodawca musi dac ci wypelniona forme z powodem dlaczego ci smp nie wyplaci i ta oto forme wysylasz z aplikacja o MA do job centre. MA jest to maciezynskie panstwowe (wynosi maxymalnie 137f i kilka pensow - wiem bo sama dostaje, ale to zalezy ile sie srednio zarabialo). Nie mozna otrzymywac dwuch tych swiadczen. Pozniej dojdzie wam child benefit 80 f miesiecznie, moze becikowe 500 f ale to tylko na pierwsze dziecko i zalezy od zarobkow obu rodzicow. Niektorym przysluguje tez child tax credit nie mam pojecia ile
-

-
jo14189
- Stały Bywalec
-
-
- Reputation point: 10
malaroksi, cos zle napisalam??
jest wiele osob ktorym sie nie nalezy znam takie i rowniez sie do nich zaliczam wiec napisalam ze niektorym przysluguje.
jak 2 osoby pracuja po 8-9 h od pon do pt za najnizsza krajowa to im sie moze nalezy. jak ktos pracuje wiecej to nic nie dostanie.
-

-
jo14189
- Stały Bywalec
-
-
- Reputation point: 10
Return to SZUKAM INFORMACJI