NIN do benefitow pomocy

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by mam37 » 3 Mar 2013, 20:33 Re: NIN do benefitow pomocy

Ja wogóle nie rozumiem problemu i dlaczego jej partner nie rozumie pism urzędowych swojego kraju i nie potrafi wyjaśnić spraw które go dotyczą

mam37
Stały Bywalec

Reputation point: 45
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Jaga S » 3 Mar 2013, 20:37 Re: NIN do benefitow pomocy

Dziekuje Wam bardzo za wszystkie podpowiedzi. Czyli to cholerne pismo nie dotyczy mojego nin? Jesli tak to super :) przestraszylam sie jak wczoraj przyszlo bo dwa dni wczesniej bylam na tej rozmowie o nin w jobcenter. Zapewnili mnie ze dostane ale decyzja przyjdzie listem i myslalam ze to cos z tym zwiazane przyszlo w liscie bo z departamentu od nin.
Do tego ten form DCI 1 juz nas kompletnie zmylil, bo wlasnie o to kazali nam pytac jak staralismy sie zalatwic moja rozmowe o nin przez telefon. Moj tam dzwonil i wlasnie ten form mial byc wyslany gdzies tam. Kazali mu dzwonic i pytac czy zostal wyslany. Dwa razy nie wyslali, dopiero za trzecim razem w koncu przeslali gdzies tam gdzie potrzeba i po tym dopiero przyszlo pismo z zaproszeniem na rozmowe o nin. Paranoja nikomu nie zycze takich jaj jak my z tym mielismy. Wiem nasz blad wszstko wygladaloby inaczej gdybym zadzwonila ze potrzebuje ten nin do pracy, zanim moj zaczal zalatwiac HB. Ale on nie ma pojecia jak to tutaj wyglada bo nigdy zadnych benefitow wczesniej nie bral. Do tego powiedzial mi - eee po co ci nin jak do pracy w ciazy i tak cie nie puszcze -(z moim jezykiem to tylko praca fizyczna fabryka albo restauracja)a pozniej sie okazalo ze nin jest niezbedny do jego wnioskow i takie koleczko.
Co do lekarza to a mam ta karte na leki za darmo w ciazy. Zaraz jak przyjechalismy numer NHS wyrobili mi od reki, nie pytali nawet o nin.

Dodano: -- 3 mar 2013, 21:41 --

mam37 on rozumie przeczytaj co teraz napisalam. W Polsce tezczasem sie nie rozumie jak ci gmatwaja i utrudniaja wszystko? Wyjasnic tez potrafi ale do tego wyjasnienia potrzebuje zadzwonic a w weekend urzedy sa zamkniete i nikt mu odpowiedzi nie udzieli.

Dodano: -- 4 mar 2013, 11:04 --

Wiec Moj zadzwonil w sprawie tego dziwnego pisma na nr tel. Podany na tymze pismie. To jest po prostu smieszne. Oni nie wiedza co to za pismo, to chyba jakas pomylka mu powiedzieli. Spytal czy nie chodzi o moj NINo ale nie, ufff, ponoc jeszcze nic do nich nie dotarlo. I potwierdzili zeby sie nie martwic wszystko powinno byc ok i ze wydadza mi raczej ten NIN bez problemu, ale mamy czekac na list. Wychodzi na to ze nadal nie wiemy co to za list, ten ktory cytowalam powyzej. Jutro Moj zadzwoni do Birmingham City Council, bo oni wyslali nam to pismo razem z papierami z HB moze oni wyjasnia hehhe, niezly chaos, biorokracja widac ich przerosla.

Jaga S
Rozeznany

Reputation point: 8
Neutralny
0

MalePostNapisane by greg2904 » 4 Mar 2013, 16:57 Re: NIN do benefitow pomocy

tylko o tych benefitach piszecie, nic dziwnego ze cameron chce z uni wyjsc... przyjechaliscie tu to pracujcie a nie dojcie. za kilka lat albo juz beda nas mieszali z rumunami i bulgarami a tego pewnie bysmy nie chcieli, przynajmniej ja bym nie chcial...
pozdro

greg2904
Rozeznany

Reputation point: 10
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Jaga S » 4 Mar 2013, 17:06 Re: NIN do benefitow pomocy

Jak mi zalatwisz prace w 6 miesiacu ciazy to bardzo sie uciesze greg2904, Potrzebuje nin do HB mojego partnera ktory jest anglikiem jakbys doczytal. Jako ze mieszkamy razem i jestesmy w zwiazku musi on moj nin podac. Zebym ja dostala benefit musialabym przejsc Habitual Residency Test. Ja sie nie staram o benefity, natomiast moj partner tak. On ma do tego jaknajwieksze prawo ze wzgledu na niskie zarobki i swoja narodowosc. Jego panstwo pomaga tak swoim obywatelom i nie tylko, kiedy sa w trudnej sytuacji.
Pozdrawiam

Dodano: -- 5 mar 2013, 11:36 --

No i ciag dalszy opowiesci o tajemnieczym pismie z NiNo centre :
Otoz dzis Moj ponownie tam zadzwonil i wlasnie zdal mi relacje przez tel.
Rozmawial z ta sama babka co wczoraj. Ona w ogole zdziwiona skad on ma bezposredni nr do niej bo ona jest gdzies tam wyzej i raczej dzwonia do niej pracownicy urzedow a nie ludzie z ulicy. No to Moj ze ma ten nr tel. bo widnieje na tym tajemniczym pismie. Kobieta cos tam posprawdzala, dzis poszlo sprawniej bo pismo Moj mial przy sobie, i okazalo sie ze pismo to w ogole nas bezposrednio nie dotyczy. Mial byc wyslane tylko do urzedu w sprawie HB nie do nas. Prawdopodobie rozchodzi sie o to ze Ci do HB nie doslali jakiejs kserokopi do tego urzedu NiNo i stad cale zamieszanie. Od nas nic nie chca bo wszystkie kopie maja u siebie tylko nie wyslali czegos do nich, zamiast tego wyslali tajemnicze pismo do nas ktore bylo skierowane do nich z tymi kodami itd...
Przy okazji babka sprawdzila jak postepy z moim nin i dala cynk ze pismo ze bylam na rozmowie dotalo i jest obecnie rospatrzane. Mamy do niej zadzwonic w poniedz. gdyby nin do tego czasu nie dotarl to ona moze to nam sprawdzic hehhe spoko :) przez ich pomylke mamy swojego czlowieka w urzedzie NiNo :D

Jaga S
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by izunia.2 » 5 Mar 2013, 10:45 Re: NIN do benefitow pomocy

A dlaczego nie zarejestrujesz sie w Job Centre? Do siodmego miesiaca ciazy (mozna i dluzej) mozesz byc tam zarejestrowana i oficjalnie szukac pracy. A oni musza pomoc Ci w uzyskaniu nr NIN.

izunia.2
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Jaga S » 5 Mar 2013, 10:48 Re: NIN do benefitow pomocy

Wlasnie Moj dzwonil i chyba przyznali mu HB bo ma pieniadze na koncie. No to fajnie :) Udalo sie bez mojego nin, bo jeszcze go nie mam. Gorzej ze jeszcze nie zadzwonil do HB ze pracuje, dzwonil tylko do Jobcenter zeby ich powiadomic. Ale nic to najwyzej bedziemy musieli zwrocic pieniazki za ostatni tydzien bo zaczal pracowac i musza wyliczyc na nowo. Niestety nasze oplaty za ten piekielny pokoj sa wyzsze niz max.dodatek z HB na pokoj bo kiedy nie pracowal wyliczyli nam max. dodatek tylko nigdy nie dotarl. Ale nic to. Mamy na zalegly czynsz no 120 trzeba doplacic.. i teraz tez juz za ten zaplacimy, z opuznieniem ale zaplacimy bo Moj ma prace. Ufff odetchnelam z ulga

Dodano: -- 5 mar 2013, 11:53 --

izunia.2, ja bylam zarejestrowana w jobcenter jako joint claim z moim partnerem przez miesiac. W sprawie ninu nie pomogli, bo on sie staral o HB i powiedzieli ze Ci od HB maja mnie umowic. Ja niestety chyba nie moge sama sie rejestrowac w jobcenter bo nigdy tu nie pracowalam, musialabym zdac Habitual Residency Test. Jak sie wkurze to podejde do tego testu,a co mi tam, najwyzej nie zdam...

Jaga S
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 5 Mar 2013, 11:11 Re: NIN do benefitow pomocy

tutaj kazdy moze zarejestrowac sie w job centre, pracowalas wczesniej a to ze tu nie pracowalas nie ma znaczenia

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by martaf5 » 5 Mar 2013, 11:12 Re: NIN do benefitow pomocy

a co to za test??? i czy jest on konieczny??

martaf5
Raczkujący

Reputation point: 6
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Jaga S » 5 Mar 2013, 11:20 Re: NIN do benefitow pomocy

malenkagdz, nigdy nie pracowalam w uk. Niby moge sie wiec zarejestrowac (?) ale gdybym chciala z racji bezrobocia otrzymac cokolwiek, chocby bony na mleko, to musze przejsc ten test. Tak mi powiedziano w jobcenter swego czasu. Teraz nie wiem bo skoro moj partner pracuje. to nie wiem czy jako ze jestesmy w zwiazku i jakies tam przychody sa czy te bony sie naleza. A dla samej przyjemnosci przyjezdzania tam sie w celu podpisu i kupowac bilet za 4funty to nawet do bonow sie nie oplaca bo jeden bon to chyba 3 funty na tydzien na owoce i mleko.

Jaga S
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by martaf5 » 5 Mar 2013, 11:20 Re: NIN do benefitow pomocy

kiedy kilka lat temu przyjechalam do uk nic takiego nie było wymagane, by uzyskac prace czy nin.
W 4 m-cu ciąży straciłam prace i w tydzień znalazłam kolejną, fakt ze nic nie było jeszcze widac na tym etapie. Pracowałam do 7 mego miesiąca ciąży.
Nie sugeruję byś szła do pracy, ale jestem przekonana, że nie zostaniecie bez pomocy w trudnej sytuacji, ale na pewne formalnosci nalezy cierpliwie czekać.

martaf5
Raczkujący

Reputation point: 6
Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 5 Mar 2013, 11:22 Re: NIN do benefitow pomocy

malenkagdz
Zaangażowany

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Jaga S » 5 Mar 2013, 11:24 Re: NIN do benefitow pomocy

martaf5, mi brzuch widac i to bardzo. Do tego moj angielski nie jest na wysokim poziomie wiec prace moglabym dostac tylko fizyczna a to w ciazy nie jest wskazane. Napisze pozniej czym jest ten test, nie mam juz teraz czasu, albo sprawdz w google. Zeby go zdac powinnam wlasnie pracowac chociaz pare godzin... Niestety. Chetnie bym cos robila, ale nikt mnie nie zatrudni, znajomosci tu nie mam...

Dodano: -- 5 mar 2013, 12:31 --

malenkagdz, nie mam czasu czytac, looknelam tylko, pisalo tam cos ze Brytyjczycy nie musza, niestety czasem musza moj zdawal ten test bo byl dlugo zagranica. Ja chyba nie mam prawa right to reside, nie pracowalam , nie pracuje, nie studiuje, nie mam wystarczajacych oszczednosci, ale w sumie gdybym szukala pracy...hmmm to moze moge zdac. Musze to przeanalizowac na nowo ohhh

Dodano: -- 5 mar 2013, 12:32 --

Ale fajnie ze dodalas link malenkagdz, :)

Jaga S
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 5 Mar 2013, 13:23 Re: NIN do benefitow pomocy

i odnosnie homeless applicaton

" When should you apply?

Councils only have to accept applications from people who are legally classed as homeless, or who are threatened with homelessness within 28 days. You should be considered to be threatened with homelessness if, for example:

you have been given a valid notice by your landlord which expires within 28 days
you are due to be discharged from an institution (eg hospital or prison) within 28 days and have nowhere to go
you have been asked to leave by friends or family within 28 days.

If it is not likely that you will become homeless within 28 days, the council must still give you advice and assistance about avoiding homelessness. "

malenkagdz
Zaangażowany

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Jaga S » 5 Mar 2013, 14:16 Re: NIN do benefitow pomocy

Co do tego homeless application, to ja za bezdomna sie nie uwazam. Landlord tylko nie zyczy sobie dziecka w domu bo nikt od niego nie wynajmie wiecej pokoju, tak twierdzi, i rodzice ktorzy beda mieszkac w tym domu tez sobie nie zycza. Moj dzis dzwonil i landlord list napisze i przyniesie nam w piatek, bo jemu tez zalezy na naszej wyprowadzce. Moja landlordka sama wymyslila z tym listem ze napisze jak tylko dowiedziala sie o mojej ciazy. A czy z powodu listu potraktuja nas jak bezdomnych, czy osoby ktorym grozi bezdomnosc to juz mnie srednio obchodzi. Wazne zeby zalatwic jakies mieszkanie, czy to bedsie prywatnie, od councila, ze spoldzielni, nie jest dla mnie najwazniejsze. Po prostu musimy sie przeprowadzic i juz. Teraz czekam wlasnie na prawniczke w domu. Zaraz do mnie przyjedzie heh ciekawe czego sie dowiem :)

Dodano: -- 5 mar 2013, 19:18 --

No i sie dowiedzialam ze potrzebuje ten list od landlorda ze nie chce on w domu dziecka, list od lekarza lub poloznej o mojej depresji i stresie wywolanym kiepskimi warunkami w domu. To moze przyspieszyc nasze starania o mieszkanie. Oprucz tego Pani prawnik pomoze napisac nam pismo na temat naszej sytuacji do councilu, nawet pojdzie ze mna tam jak bedzie trzeba a Moj nie da rady. Hehhe jak to dobrze miec przyjaciol i pomoc do kogos, do tego bezinteresowna :)

Dodano: -- 5 mar 2013, 19:19 --

Oczywiscie dziekuje tez wam na forum za rady i pomoc :)

Jaga S
Rozeznany

Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 5 Mar 2013, 20:29 Re: NIN do benefitow pomocy

ja nie powiedzialam ze masz czuc sie bezdomna! ja odpisalam osobie ktora napisala ze mozesz zlozyc proste nie wszystko w tym temacie tyczy sie ciebie tak i jak i te linki co wyzej podalam bo ktos inny zapytal o co chodzi z tym testem :)

malenkagdz
Zaangażowany

Pokojowy
0

PreviousNext

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI