Census 2011

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by Smirnoff » 27 Mar 2011, 19:13 Census 2011

Wypelnial ktos z was Census 2011? Ja wyrzucilem przyslany questionnaire do smietnika :p , podobno nawet 1000f kary mozna dostac jesli ktos bedzie sprzeciwial sie zeby to wypelnic.
Smirnoff
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

PostNapisane by zdzisium » 27 Mar 2011, 19:19 Re: Census 2011

Ja spełniłem obywatelski obowiązek, wypełniłem, wysłałem.

zdzisium

0

FemalePostNapisane by Maciej 25 » 27 Mar 2011, 19:22 Re: Census 2011

zdzisium wrote:Ja spełniłem obywatelski obowiązek, wypełniłem, wysłałem.

To dokładnie tak jak ja :D
Tak to powszechny spis ludnośći , każdy ma obowiązek to wypełnić i odesłać, jeśli tego nie zrobisz możesz zarobić 1000Ł kary.
Maciej 25
Rozeznany

Reputation point: 2
Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 27 Mar 2011, 19:29 Re: Census 2011

wypelnione i wyslane...... dlaczego niby mialbym wyrzucac?

pe

KA i PE

0

MalePostNapisane by Smirnoff » 27 Mar 2011, 19:39 Re: Census 2011

W takim razie bede musial zamowic to zeby mi przyslali jeszcze raz albo wypelnic przez internet bo nie mam zamiaru szperac w koszu na smieci hehe :-D
Smirnoff
Początkujący

Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 27 Mar 2011, 20:10 Re: Census 2011

mozesz wypelnic przez komputer tylko jesli masz kod podany ................ na formularzu ktory wyrzuciles ;-)

pozdr
pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by monique » 27 Mar 2011, 22:16 Re: Census 2011

Smirnoff wrote:Wypelnial ktos z was Census 2011? Ja wyrzucilem przyslany questionnaire do smietnika :p , podobno nawet 1000f kary mozna dostac jesli ktos bedzie sprzeciwial sie zeby to wypelnic.

Jak się zrzucisz na karę ze współlokatorami to wyjdzie ci groszowa sprawa :D

U mnie podstawowa komórka rodzinna (mąż, żona, dziecko) także szybko poszło.

A niektórzy rodacy jak widać z poniższego artykułu zaczęli robić pod siebie:

Z powodu powszechnego spisu ludności - "Census 2011" Polacy w Wielkiej Brytanii tracą dach nad głową. Wyrzucają ich z dnia na dzień ich rodacy - w obawie, że wyjdą na jaw przekręty z nielegalnym podnajmowaniem pokoi. Problem dotyczy całych rodzin, wyrzucanych na bruk z dnia na dzień.

Piotr Szuba ze Stowarzyszenia Poland Street w ostatnich dniach dwukrotnie został zaalarmowany o przypadkach natychmiastowego wypowiedzenia pokoju rodzinom z dziećmi. O kilku podobnych zdarzeniach słyszał od osób trzecich. Z tymi dwoma rodzinami nawiązał kontakt. - To osoby, które podnajmowały pokój u kogoś innego, kto z kolei wynajmuje cały dom od właściciela, czyli landlorda. Powodem jest natomiast spis, który część naszych rodaków traktuje bardzo podejrzliwie. Boją się, że zostaną ujawnione nie całkiem legalne praktyki mieszkaniowe - mówi Piotr.

Zostań fanem Polonii na Facebooku

REKLAMA Czytaj dalej

Podnajmowanie pokoi w wynajętych domach albo większych mieszkaniach, jest wśród Polaków w Wielkiej Brytanii dość popularne. Zdarza się, że w jednym pokoju gnieżdżą się trzy lub cztery osoby albo rodzina z jednym, a nawet dwójką dzieci. Landlord o tym nie wie albo (częściej) nie chce wiedzieć.

Na Wyspach obowiązują dość rygorystyczne przepisy, jeśli chodzi o wynajem mieszkań, szczególnie rodzinom z dziećmi. Wymagania dotyczą powierzchni, ilości pomieszczeń i standardu lokalu. W praktyce jest tak, że właściciel wynajmuje dom jednej osobie, a ta na własną rękę dobiera lokatorów. Bez żadnej umowy, pieniądze z ręki do ręki. Bywa, że od rodzin z dziećmi żąda się więcej niż od innych.

Ta słynna polska "zaradność" teraz, niektórym wychodzi bokiem. Jednak zdaniem Szuby, obawy przed konsekwencjami spisu powszechnego są absurdalne. Mówi się o tym i pisze bardzo wiele. Wszelkie dane, nawet wskazujące na naciąganie lub omijanie prawa, będą objęte ścisłą tajemnicą i użyte wyłącznie do zbiorczych analiz. Obywatele brytyjscy wiedzą, że chodzi tylko o informacje statystyczne i nie panikują. Nawet jeżeli mieliby powody. Niektórzy Polacy natomiast przeciwnie, a im więcej zapewnień o bezpieczeństwie danych i braku negatywnych konsekwencji, tym większa nieufność.

Panika przed spisem dotyka również singli. Przed tygodniem o konieczności wyprowadzenia się z zajmowanego pokoju został powiadomiony Damian. Mieszka z kolegą na Actonie (część Ealingu, polskiej dzielnicy w Londynie). - Ludzie u, których podnajmujemy ten kąt powiedzieli, że w mieszkaniu będzie tępione robactwo. Nigdy nie widziałem tam nawet żuczka. Z powrotem możemy się wprowadzić po 1 kwietnia. Początkowo nawet nie skojarzyłem, że to "tępienie robactwa" wypada podczas spisu - przyznaje mężczyzna.

Tymczasem w Londynie praktycznie nie sposób wynająć mieszkania na tydzień albo na dwa. Pozostaje hotel albo nieco tańszy hostel - od 10-15 funtów za łóżko za dobę.

A gdzie mają się podziać rodziny z dziećmi? - Nie można dać się wyrzucić na ulicę. W pierwszej kolejności należy szukać kontaktu z właścicielem mieszkania i spróbować wyjaśnić sprawę. Jeśli to niemożliwe albo nie da rezultatu, trzeba pójść do swojego urzędu gminy - radzi Piotr Szuba z Poland Street. Nie ma znaczenia, czy lokal zajmowany był na podstawie pisemnej umowy, czy "na słowo". Dopiero wówczas landlord i podnajmujący pokoje lokator mogą spodziewać się kłopotów. Urzędy dzielnicowe mają też mieszkania dla osób w sytuacji kryzysowej.

Powszechny Spis Ludności - "Census 2011" przeprowadzony zostanie 27 marca. Obejmie wszystkich obywateli oraz osoby przebywające w Wielkiej Brytanii dłużej niż trzy miesiące. Ankieta przyjdzie pocztą na adres mieszkania i należy ją wypełnić samodzielnie. Można to zrobić również on-linie. Żaden rachmistrz nie będzie "zaglądał do garów" ani szukał, sprawdzał kto z kim dzieli łoże i dlaczego.

Od kilku tygodni trwa kampania zachęcająca do udziału w spisie - przeprowadzanym na Wyspach raz na 10 lat. Są całostronicowe ogłoszenia w gazetach i bilbordy, m.in. w języku polskim. "Census 2011" wśród Polaków promują polonijne organizacje oraz Ambasada. Przekonują, że może on wykazać jak dużą jesteśmy tu społecznością i jakie mamy potrzeby - socjalne, edukacyjne, kulturalne, itp. Na razie, choć się jeszcze nie odbył, już niektórym Polakom skomplikował życie.

monique
Rozeznany

Reputation point: 34
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 28 Mar 2011, 08:55 Re: Census 2011

Ja w tym samym dniu co przyszło wypełniłam i wysłałam on-line , bo nie boję się , nie kradne benefitów :mrgreen:
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by n0rb » 28 Mar 2011, 11:13 Re: Census 2011

Nie rozumie tu czegoś.
Dane z formularza sa objete ustawa o ochronie danych osobowych i wglad w nie ma tylko urzad statystyczny.

Policja, Home Office, HM Revenue & Customs NIE maja wgladu w te informacje .

Wiec skąd ta panika???

n0rb
Rozeznany

Reputation point: 19
Neutralny
0

MalePostNapisane by artkor » 28 Mar 2011, 11:18 Re: Census 2011

n0rb wrote:Nie rozumie tu czegoś.

Kto nie rozumie?

artkor
Raczkujący

Reputation point: 16
Neutralny
0

MalePostNapisane by n0rb » 28 Mar 2011, 11:51 Re: Census 2011

artkor: przeczytaj wpis monique

n0rb
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Smirnoff » 28 Mar 2011, 12:11 Re: Census 2011

monique wrote:Jak się zrzucisz na karę ze współlokatorami to wyjdzie ci groszowa sprawa :D

monique dzieki za rade :-D . Udalo mi sie wypelnic formularz online.

n0rb wrote:Policja, Home Office, HM Revenue & Customs NIE maja wgladu w te informacje .

Home Office, HM Revenue & Customs moga miec wglad do wszystkiego jak tylko beda chcieli nawet do stanu twojego konta bankowego.
Smirnoff
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by n0rb » 28 Mar 2011, 14:45 Re: Census 2011

Smirnoff wrote:Home Office, HM Revenue & Customs moga miec wglad do wszystkiego jak tylko beda chcieli nawet do stanu twojego konta bankowego.

Tak jasne to nie jest tajemnica ze tajne informacje w okreslonych sytuacjach sa przekazywane z naruszeniem isteniacego prawa, wszedzie tak jest ze sluzby specjalne np MI5 grzebia tam gdzie nie powinni.

Podążając tropem wielkiej teorii spiskowej wszystkie informacje sie NIEJAWNE i bardzo łatwe do zdobycia/odczytania z technicznego punktu widzenia dla organizacji rządowych.

A wiec...
"Confidentiality

The highest priorities for the census are data security and confidentiality. The law prevents the disclosure of personal census information. Your personal census information is not shared with any other government department. "

http://help.census.gov.uk/england/help/ ... index.html

n0rb
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Smirnoff » 28 Mar 2011, 19:37 Re: Census 2011

n0rb - racja, pisalem ogolnie. W tym przypadku tez za bardzo nie rozumiem jaka jest relacja miedzy Census a tym artykulem :) . Poza tym watpie zeby ktos kto trzyma w swoim mieszkaniu jeszcze jeszcze 10 osob tymczasowo podal to w formularzu i watpie zeby ktos chodzil po calej anglii z kopia formularza i sprawdzal kazdy dom czy zostaly wpisane poprawne informacje.
Smirnoff
Początkujący

Neutralny
0

PostNapisane by KA i PE » 28 Mar 2011, 20:34 Re: Census 2011

Smirnoff wrote:watpie zeby ktos chodzil po calej anglii z kopia formularza i sprawdzal kazdy dom czy zostaly wpisane poprawne informacje

cos ty, tak bylo dawniej. teraz robia to z satelity :-)

pozdr
pe

KA i PE

0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI