Dowód osobisty

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by niunko » 27 Aug 2010, 19:30 Dowód osobisty

Cześć wszystkim
Mam duży problem zgubiłam portmonetkę z dokumentami wraz z dowodem osobistym który tylko mam w Anglii nie mam paszportu, co mam teraz robić.
Mam pytanie jak mam wyrobic nowy dowod osobisty.
Jak konsulat wyda tymczasowy to czy będę mogla się poruszać na nim to znaczy czy będzie honorowany w agencjach pracy. pa

niunko
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by karmelek » 27 Aug 2010, 21:00 Re: Dowód osobisty

Też zgubiłam tu dowód:
Po 1 idź na policję i zgłoś zagubienie.
2. Jeśli masz stary paszport (nawet w Polsce poproś żeby Ci go odesłali tutaj)
3. Musisz wybrać się do Londynu do ambasady tam wyrobić nowy paszport (pod warunkiem, że posiadasz stary) i wyrabiasz nowy paszport 10-letni koszt około 100Ł
4. jeśli nie posiadasz starego paszportu tu przykra wiadomość dostaniesz paszport 5-o dniowy w tym terminie musisz zjechać do Polski wyrobić dowód i po wyrobieniu nowego dowodu będziesz mogła wrócić innej drogi nie ma

Życzę powodzenia :)

karmelek
Rozeznany

Reputation point: 27
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 27 Aug 2010, 22:28 Re: Dowód osobisty

I jeśli to nie jest jasne w wiadomości karmelka - dowodu nie wyrobisz poza granicą Polski. Musisz złożyć osobiście wniosek w Polsce w urzędzie i po miesiącu osobiście w tym samym miejscu odebrać.

Ciągle nieustająco mnie zdumiewają ludzie wybierający się za granicę na stałe lub na dłużej a uważający posiadanie paszportu za zbytnie zawracanie głowy...

Galadriela
Stały Bywalec

Reputation point: 9
Neutralny
0

FemalePostNapisane by karmelek » 27 Aug 2010, 22:57 Re: Dowód osobisty

Tak jak Galadriela rozjaśniła dowód tylko i wyłącznie wyrabiają w Polsce.
Pozorny zawsze ubezpieczony:D 2 dokumenty to podstawa:D

karmelek
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 27 Aug 2010, 23:33 Re: Dowód osobisty

wszystko się zgadza, ino małe sprostowanie - KONSULAT, nie ambasada. Czy tez jak kto woli - Wydział Konsularny Ambasady RP - w skrócie zwany Konsulatem. To są 2 różne adresy w Londynie. Co prawda niedaleko jeden od drugiego, ale po co błądzić?
Poszukaj na forum - było sporo postów w tym temacie.
I coś mi się wydaje, że bez zjazdu do kraju się nie obędzie. Dlaczego? Obywatel RP ma _obowiązek_ posiadania dowodu.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 28 Aug 2010, 06:41 Re: Dowód osobisty

AdamBoltryk wrote:Obywatel RP ma _obowiązek_ posiadania dowodu.

Nie wprowadzajmy dezinformacji, dobrze?
Obywatel RP zamieszkujący poza granicami kraju nie ma takiego obowiązku.
Ma PRAWO posiadania dowodu.
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/364/4 ... mi_RP.html

Gdyby wątkotwórca/czyni (ma w profilu płeć męską a pisze w formie żeńskiej) miał/a paszport mógłby/aby sobie dowodem osobistym nie zawracać głowy.
Oczywiście jeśli tu mieszka - a zakładam, że tak skoro wspomina agencje pracy.

Galadriela
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by tatart » 28 Aug 2010, 11:34 Re: Dowód osobisty

Gwoli wyjasnienia, tymczasowy paszport wazny jest rok, nie 5 dni, szybciej to w Manchester zalatwisz, niz w Londynie (roznice w dlugosci kolejek).
I ludziska, kazdy sie na bledach uczy, ale komentowanie braku rozsadku ososby w problemie sluzy tylko powiekszeniu wlasnego obrazu we wlasnych oczach.
No i tymczasowy paszport nie jest honorowany w banku przy zakladaniu konta, w agencjach mieszkaniowych przy wynajmie, i rejestracja w agencji pracy moze tez byc raczej utrudniona.

tatart
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by niunko » 28 Aug 2010, 11:52 Re: Dowód osobisty

Dzięki za odzew będę konsultowała się z Konsulatem

niunko
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 28 Aug 2010, 12:09 Re: Dowód osobisty

tatart wrote:komentowanie braku rozsadku ososby w problemie sluzy tylko powiekszeniu wlasnego obrazu we wlasnych oczach.

Gdybyś był na forum dłużej niż dwa tygodnie to zauważyłbyś, że posty typu "straciłem dowód bo zgubiłem/ukradli/nie odesłali z Home Office I CO JA MAM TERAZ ZROBIĆ bo paszportu nie mam bo po co niby miałby być potrzebny" powtarzają się tu z nużącą regularnością.

tatart wrote:szybciej to w Manchester zalatwisz, niz w Londynie (roznice w dlugosci kolejek).

Konsulatu nie można sobie wybrać, obsługują określone części kraju.
http://www.londynkg.polemb.net/index.php?document=53
"Obywatele polscy zamieszkujący na stałe na terenie Wielkiej Brytanii mogą składać wnioski o paszport zgodnie z miejscem zamieszkania w:

Wydziale Konsularnym Ambasady RP w Londynie, w którym przyjmowane są wnioski o wydanie dokumentów paszportowych od obywateli polskich na stałe zamieszkałych na terenie hrabstw: Bedfordshire, Berkshire, Bristol, Buckinghamshire, Cambridgeshire, Cornwall, Devon, Dorset, East Sussex, Essex, Gloucestershire, Greater London, Hampshire, Herefordshire, Hertfordshire, Kent, Norfolk, Northhamptonshire, Oxfordshire, Somerset, Suffolk, Surrey, Warwickshire, West Sussex, Wiltshire, Worcestershire, West Midlands, Isle of Wright, Wysp Normandzkich, Channel Islands (Jersey, Guernsey) oraz na Gibraltarze.

Konsulacie Generlanym RP w Manchesterze, w którym przyjmowane są wnioski o wydanie dokumentów paszportowych od obywateli polskich na stałe zamieszkałych w: Cheshire, Cumbria, Derbyshire, Durham, Greater Manchester, East Riding of Yorkshire, Lancashire, Leicestershire, Lincolnshire, Merseyside, Northumberland, Nottinghamshire, Shropshire, Staffordshire, Tyne and Wear, North Yorkshire, Rutland, South Yorkshire, West Yorkshire, Isle of Man oraz na całym obszarze Walii. Strona internetowa: http://www.manchesterkg.polemb.net/

Konsulacie Generalnym RP w Edynburgu, w którym przyjmowane są wnioski o wydanie dokumentów paszportowych od obywateli polskich na stałe zamieszkałych na terenie Szkocji oraz Irlandii Północnej. Strona internetowa: http://www.edynburgkg.polemb.net/"

Galadriela
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by tatart » 28 Aug 2010, 12:26 Re: Dowód osobisty

Wiem o tym, zle skad pomysl, ze nie wiem, co pisze? Wkurzylem Cie tym, ze uwazam, ze przez krytyke czyichs bledow pokazujemy wlasne kompleksy? Dalej tak mysle. Informacje, o ktorych mowisz znalezc oczywiscie znalezc u wujka Google, ale ja tego wujkla nie bardzo lubie, bo mi rowera na komunie nie dal. Z zycia wiem, jak latwo zalatwiac w tym konsulacie,w ktorym sie chce. Witamy w kraju bez zjawiska zameldowania.
A czas tak zwanego bycia na forum nie ma nic wspolnego z poziomem uprzejmosci. Nie widzialabys sensu, to bys dziewczynie nie odpowiadala. I sprawa, chcesz mi brak racji znowu udowadniac, merytorycznie zadziala lepiej niz ambicjonalnie. Otoz jestem jednym z tych pechowcow, ktorzy skazani sa na posiadanie mozgu i lubie z tego korzystac.

tatart
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by karmelek » 28 Aug 2010, 12:40 Re: Dowód osobisty

tatart sama sprawdziłam osobiście paszport tymczasowy ważny jest przez rok pod warunkiem że masz stary nieważny, jeśli nie masz to masz problem dostajesz tylko na 5 dni tzw. na powrót do kraju. W Polsce wyrabiasz dowód i jak go dobierzesz możesz wrócić bo na tym 5-dniowym już nie wrócisz:)

karmelek
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by tatart » 28 Aug 2010, 13:11 Re: Dowód osobisty

Pytanie, jakie dziewczyna zadala, dosc jasno pokazalo, ze nie ma ona aktualnego paszportu, stad moja wypowiedz. Nie bylo nic o jechaniu po paszport zapomniany w Polsce, bylo o wyrobieniu nie posiadanego dokumentu. Wiec pieciodniowa paszport nie byl czynnikiem do wziecia pod uwage, nie prawda?

tatart
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 28 Aug 2010, 13:48 Re: Dowód osobisty

tatart wrote:Otoz jestem jednym z tych pechowcow, ktorzy skazani sa na posiadanie mozgu i lubie z tego korzystac.

Naturalnie to tyleż samochwalcze co buńczuczne stwierdzenie absolutnie nie służy

tatart wrote:powiekszeniu wlasnego obrazu we wlasnych oczach.

Nic podobnego, skądże znowu, absolutnie.
Bez odbioru, bo dyskutować naprawdę nie ma o czym.

Galadriela
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 29 Aug 2010, 01:20 Re: Dowód osobisty

Galadriela wrote:

Nie wprowadzajmy dezinformacji, dobrze?
Obywatel RP zamieszkujący poza granicami kraju nie ma takiego obowiązku.
Ma PRAWO posiadania dowodu.
(...)

Co do dezinformacji, to każdy kto jest zameldowany gdzieś w Polsce - MA OBOWIĄZEK.
Zakładam, że nie wszyscy wymeldowali się od rodziców. A jeśli ktoś ma własne mieszkanie/dom w Polsce - tym bardziej jest zameldowany.
Prawo ma ten kto wciąż posiadając obywatelstwo - WYPROWADZIŁ się z kraju i na stałe przebywa poza granicami. Wyprowadził, czyli zakończył całkowicie w 100% swoje _związki formalne z krajem_. I jedyne co go z nim łączy jest obywatelstwo.

Pozdrawiam wszechwiedzącą i Jedynie Mającą Rację Galadrielę

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 11 Sep 2010, 12:52 Re: Dowód osobisty

Przykro mi, że dopiero teraz odpowiadam - nie miałam ostatnio czasu na forum.

AdamBoltryk wrote:każdy kto jest zameldowany gdzieś w Polsce - MA OBOWIĄZEK.

To dokładnie taka sam dezinformacja jak Twoje wcześniejsze

Jak wyraźnie wynika z zacytowanej wyżej przeze mnie strony MSWiA - a ona bierze informacje wprost w obowiązujących ustaw - decydujące o obowiązku posiadania dowodu nie jest ani obywatelstwo, jak w Twojej pierwszej interpretacji, ani zameldowanie, jak w Twojej drugiej interpretacji, tylko fakt ZAMIESZKIWANIA poza granicami kraju.
Twierdzisz, że lepiej od ustawodawców wiesz co mieli oni na myśli używając słowa ZAMIESZKANIE a nie używając słowa zameldowanie? Gratuluję zadufania.

I jeszcze słowo o tym nieszczęsnym zameldowaniu.

AdamBoltryk wrote:nie wszyscy wymeldowali się od rodziców

Ich sprawa.
Skoro podtrzymują swoje oświadczenie, że przebywają pod tym adresem a mieszkają całkiem gdzie indziej, poświadczają nieprawdę.
Ostatnia nowelizacja zniosła zdaje się sankcje za niedopełnienie obowiązku meldunkowego (w tym obowiązku wymeldowania się jeśli się w tym miejscu nie przebywa) ale dopóki meldunku nie zlikwidują - jest to ciągle wbrew prawu.
http://www.rp.pl/artykul/4,518647_Rozst ... teraz.html

AdamBoltryk wrote:A jeśli ktoś ma własne mieszkanie/dom w Polsce - tym bardziej jest zameldowany.

Nie jest (nie powinien być), jeśli w nim nie mieszka.
Do znudzenia: zameldowanie nie daje ani nie potwierdza własności lokalu, nie ma nic wspólnego z prawem do lokalu - zameldowanie służy wyłącznie do celów ewidencyjnych i ma potwierdzać fakt pobytu osoby w miejscu, w którym się zameldowała.
Czy według Ciebie ktoś posiadający kilka nieruchomości (np. na wynajem) może/musi być we wszystkich zameldowany no bo przecież są jego własne?
Czy melduje się tylko w tej, w której mieszka? Nawet jeśli ta akurat nie jest jego własna?
Lub nie melduje się wcale bo mieszka za granicą gdzie nie ma obowiązku meldunkowego?

I wracając do dowodu osobistego
AdamBoltryk wrote:Prawo ma ten kto wciąż posiadając obywatelstwo - WYPROWADZIŁ się z kraju i na stałe przebywa poza granicami. Wyprowadził, czyli zakończył całkowicie w 100% swoje _związki formalne z krajem_. I jedyne co go z nim łączy jest obywatelstwo.

Ciekawe jak chcesz mierzyć te procenty...
Ile procent odejmujesz za każdego krewnego ciągle mieszkającego w Polsce?
Ile za coroczne wizyty w Polsce? Ile za częstsze/rzadsze?

A kwestie związków formalnych z krajem są wystarczająco skomplikowane w przepisach podatkowych dla ustalenia rezydencji podatkowej.
Nie ma żadnej potrzeby komplikować tych które - z rozmysłem - są proste.
Dokładnie tak jak napisałam - nie ma obowiązku posiadania dowodu osobistego obywatel Polski mieszkający za granicą.

AdamBoltryk wrote:Pozdrawiam wszechwiedzącą i Jedynie Mającą Rację Galadrielę

A dziękuję.
Uzyskanie takiego stanu wiedzy zajęło mi sporo czasu i mnóstwo wysiłku.
Mimo to jednak polecam taką drogą bardziej niż pożal-się-Boże wymądrzanie się na tematy o których się nie ma pojęcia.

I jeszcze jedno - nie ma nic uwłaczającego w przyznaniu - "O widzisz, tego nie wiedziałam/em".
Dla mnie stanowi to o klasie człowieka. W odróżnieniu od brnięcia w zaparte, kiedy ewidentnie nie ma się racji.

Galadriela
Stały Bywalec

Neutralny
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI