Podrobka z ebay

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by marta81 » 25 Jun 2012, 20:45 Podrobka z ebay

witam

mam pytanie, czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa sprzedazy podrobek na ebay???

chodzi o to, ze zakupilam buty i niestety po tym jak przyniosl je listonosz okazalo sie ze to swietna replika vievienne westwood ... no ale jednak replika

fakt, na aukcji nie bylo napisane ze jest to orginala...
zatem czy jest jakakolwiek szansa by ubiegac sie od ebaya jakis sankcji w kierunku sprzedajacego?

z gory dziekuje z odpowiedzi

marta81
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by samotny » 25 Jun 2012, 21:16 Re: Podrobka z ebay

Dlaczego ludzie traktują bywalców forum jak jakiś jasnowidzów ?

Jeżeli w tej aukcji sprzedający zaznaczył formę zwrotu to nie widzę by był jakiś problem i nie trzeba od razu zawracać głowę ludziom z ebay'a, jeżeli nie akceptuje zwrotów można napisać do sprzedającego powód chęci zwrotu i czekać na reakcję. Chyba i tak dużo napisałem w tej lakonicznie przestawionej sprawie.

samotny
Rozeznany

Reputation point: 29
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by marta81 » 25 Jun 2012, 21:43 Re: Podrobka z ebay

pytam bo chce wiedziec czy ktos mial podobny problem i tyle...
sprzedajacy zaznaczyl ze nie akceptuje zwrotu...

marta81
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by agg » 25 Jun 2012, 21:44 Re: Podrobka z ebay

no wlasnie, tez zawsze sie zastanawialam jak to wyglada. wydaje Ci sie, ze kupujesz oryginal, okazuje sie podroba. wiadomo, szlak Cie trafia... no ale skoro w aukcji nie bylo napisane, ze to oryginal to czy moge miec pretensje do kupujacego? czesto jest tak, ze cena mowi sama za siebie.
czy kupujacy ponosi jakas odpowiedzialnosc za to, ze sprzedaje podroby?
swoja droga, tyle tego z chin naplywa i jakos interes na ebayu sie kreci :lol:
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by samotny » 25 Jun 2012, 22:24 Re: Podrobka z ebay

Rozumiem ,że zadałaś pytanie sprzedającemu iż w opisie nie było wzmianki o tym iż nie jest to oryginał i liczyłaś na to że kupujesz oryginalną rzecz, która okazała się towarem podrobionym i w myśl paragrafu niezgodna z prawem w związku z tym będziesz nalegała na przyjęcie powrotne towaru i zwrot poniesionych kosztów bo gdyby rozwiązanie nie było dla ciebie satysfakcjonujące sprawę pozostawisz do wyjaśnienia przez serwis ebay oraz wystawisz opinię sprzedającemu iż sprzedaje towar niedokładnie opisując go. Ciekae czy sprzedawca ma 100% konto osów zadowolonych ?

samotny
Rozeznany

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by marta81 » 25 Jun 2012, 22:43 Re: Podrobka z ebay

tak, ma 100% zadowolonych klientow, niestety przegladajac aukcje na ebay poraz kolejny zauwazylam, ze sprzedajacy bardzo dokladnie "opstrykal" detale ktore swiadcza o ich nieorginalnosci , czego ja wczesniej nie bylam swiadoma , a to dziala chyba tylko na moja niekorzysc ...

marta81
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by samotny » 25 Jun 2012, 22:51 Re: Podrobka z ebay

Sama sobie na pytanie odpowiedziałaś, cóż niejednokrotnie nieznajomość prawa handlowego powoduje nasze niezadowolenie ale skoro nie czytamy dokładnie co sprzedający sprzedaje to pozostaje mi tylko życzyć wygodnego noszenia bucików.
Jak do mówią człowiek uczy się na błędach , ale dlaczego na swoich to już nikt nie potrafi wyjaśnić.Pozdrawiam i spokojnej nocki

samotny
Rozeznany

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by sandru$ » 26 Jun 2012, 06:54 Re: Podrobka z ebay

Nic innego Ci nie pozostaje jak nastepnym razem czytac uwaznie, a jak czegos nie ma w opisie zawsze przed licytacja lub kuponem mozesz wyslac maila do spzedajacego z zapytaniem.
sandru$
Rozeznany

Reputation point: 20
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by papuzkaara » 26 Jun 2012, 07:40 Re: Podrobka z ebay

Nieprawda. Jezeli w rubryce o marce sprzedajacy wstawil nazwe w tym przypadku vivienne westwood to masz prawo domagac sie od niego zwrotu kasy. Jezeli nazwa ta pojawila sie gdziekolwiek bez zaznaczenia, ze to fake to tez masz prawo do zwrotu.

papuzkaara
Raczkujący

Reputation point: 4
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 26 Jun 2012, 08:45 Re: Podrobka z ebay

nic nie działa na twoja niekorzyśc....prawo ebaya chroni kupujących w bardzo szerokim wachlarzu mozliwosci....ja na ebayu sprzedaje i niestety nie macie pojęcia z jak błachych powodów ludzie oddaja rzeczy....

twoim zadaniem jest napisac do ebaya ze otrzymałas towar który nie jest oryginalny..i tu uwaga skad pewnośc ze jest to podróbka..jesli jestes całkowicie pewna zamkna mu konto i bedzie miał sporo nieprzyjemnosci...
ale do rzeczy
piszesz do ebaya ze..niestety ale nie przyjmiesz podróby ze zostałąs oszukana i rzadasz pieniedzy spowrotem

do sprzedawcy piszesz ze podróbek sprzedawac jako oryginał nie wolno i ze ma zwrócic ci kase albo zawiadomisz ebay support o złamaniu prawa

ja dostaje zwroty bo odcien(ustalony odgórnir przez jakichs fachowców na standardach miedzynarodowych) nie pasuje komus do szpilek ;)
ale spoko mnie prawo jako sprzedajacego nie chroni nawet jesli klient mi nie zapłaci i tak nie moge wystawic mu negatywa....także działaj i powodzenia

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputation point: 40
Pokojowy
0

MalePostNapisane by VA » 26 Jun 2012, 09:06 Re: Podrobka z ebay

Items that bear a company's official brand name or logo can be listed as long as the products were made or officially endorsed by that company.

For a safer buying and selling experience on eBay, we don't allow listings for counterfeit items, fakes, replicas, or unauthorised copies. unauthorised copies include things that are backed-up, bootlegged, duplicated, or pirated—which are all illegal. These kinds of things may infringe on someone's copyright or trademark.
Źródło.

Sprzedaż podróbek na e-bay'u jest zabroniona, czego sprzedawca jest również świadom. Więc jeżeli jesteś pewna, że produkt który otrzymałaś jest podróbką i potrafisz to udowodnić, to powinnaś sprawę zgłosić. Zostałaś oszukana i prawo stoi po Twojej stronie. Oszust jest oszustem, ja bym się nad nim nie litował, tylko od razu zakładał sprawę.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by vanilia » 26 Jun 2012, 09:31 Re: Podrobka z ebay

Hej. Ja ostatnio kupiłam Iphone 4S okazało się jednak, że dostałam Iphone 3. Obudowa była z 4S jednak środek to 3. Gość nie uznawał zwrotu więc napisałam do ebaya. W ciągu tygodnia zwrócili mi pieniążki wraz z kosztami przesyłki a telefon odesłałam na koszt sprzedawacy.

W Twoim przypadku napisz do sprzedawcy, że sprzedał Ci podróbkę, wytłumacz po czym to wnioskujesz i poproś o zwrot pieniędzy. Jeśli nie zgodzi się otwórz sprawę w Resolution Centre, jak nie dojdziecie do zgody przenieś sprawę do Customer Support i oni się tym zajmą. Pozdrawiam i życzę powodzenia
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by LadyHekate » 26 Jun 2012, 10:07 Re: Podrobka z ebay

dokladnie tak jak napisane wyzej : zlos do customer support opisz,ze otrzymalas produkt, ktory jest podrobka i ze chcesz zwrotu pieniedzy.

Ivoneczka23 ma racje- ja tez sprzedawalam ubranka po Malej i ktos chcial zwrocic, bo napisal,ze przy jednym ubranku jest plamka ;DD a ubran bylo 50 sztuk ;-)
i bylo zaznaczone,ze nosza slady uzytkowania...

dlatego probuj i nie poddawaj sie :)
LadyHekate
Rozeznany

Reputation point: 16
Neutralny
0

FemalePostNapisane by agg » 26 Jun 2012, 10:15 Re: Podrobka z ebay

A co jesli sprzedawca sprzedaje podrobke, a nie jest tego swiadom? Np. dostal prezent jakis tam X i mu nie pasuje, wiec postanawia "opchnac" na ebayu. Nie pisze nic, ze to podrobka czy oryginal, zalacza dokladne zdjecia, a kupujacy nie pyta sie czy to oryginal? Wiem, ze prawo chroni kupujacego i tak czy inaczej sprzedajacy powinien przyjac zwrot, ale czy sprzedajacy moze poniesc jakies konsekwencje prawne z tego tytulu?
Tak tylko, pytam, zeby nie bylo ze handluje podrobkami haha :lol:
Sama nie kupuje wielkich "marek" na ebayu wlasnie z tego wzgledu, ze zaden ze mnie spec w rozpoznawaniu czy to "fake" :lol: w sklepie to przynajmniej mozna obejrzec, pomacac, no i sklepy przyjmuja zwroty hehe
Cena jest na pewno jednym z wyznacznikow jakosci :D
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by LadyHekate » 26 Jun 2012, 12:01 Re: Podrobka z ebay

agg, Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakosci, a w wiekszosci przypadkow placi sie jedynie za "marke".
Bardzo czesto rzeczy nie markowe potrafia sluzyc czlowiekowi dluzej od tych "z metka"

A co do sprzedawania podrobek- to jesli dostalas prezent to masz 1 sztuke danej rzeczy...
Jesli ktos sprzedaje 1 rzecz to mysle, ze moze to wytlumaczyc.
Ale jesli ktos ma do sprzedania wieksza ilosc np butow to wiadomo, ze nie dostal tego w prezencie i doskonale wie jaki jest dany produkt ;)
LadyHekate
Rozeznany

Reputation point: 16
Neutralny
0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI