Wymiana towaru-reklamacja
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
Mam pyt,w styczniu kupilam sobie wypoczynek jedna czesc wypoczynku zapadla mi sie od siedzenia,Dzwonilam z reklamacja pan powiedzial ze przyjedzie i mi wymieni,Po przemysleniu stwierdzilam ze bylo by lepiej oddac caly ten komplet i z rezygnowac z niego i wzisc inny ewentualnie doplacic do innego,bo skoro on po 3 msc ,sie zapadl.to jak bedzie wygladal za rok.Wiem ze w PL. mozna bylo wymieniac zakupiony towar poniewaz nie odpowiada moim wymagania,Nie wiem jak jest tu w UK.Czy mozna wymienic tu zakupiony towar na inny i w ciagu ilu dni ?z gory dziekuje
-

-
mena 33
- Raczkujący
-
-
- Reputation point: 0
Najkorzystniej poprosić o wymianę lub zwrot gotówki na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej tgz niezgodność towaru z umową. W Polsce (Dz. U. z 2004 r. Nr 141 poz. 1176)
Ta sama ustawa obowiązuje na terenie całej UE i jest w zasadzie niepodważalna(Dostosowała ona polskie prawo do regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej,
przede wszystkim zawartych w dyrektywie 99/44/WE z 25 maja 1999 r).
Zwróć jedynie uwagę aby nie korzystać z prawa GWARANCJI a owej ustawy, ponieważ w wielu przypadkach korzystając z gwarancji rezygnujemy z pozostałych roszczeń na rzecz tych, które zawiera karta gwarancyjna towaru.
W przypadku wątpliwości ze strony sprzedawcy warto zgłosić się do - Trading Standards Departament (odpowiednik polskiego sądu konsumpcyjnego)
-

-
lemon
- Raczkujący
-
-
- Reputation point: 10
dziekuje moze da rade cos zalatwic
[ Dodano: |6 Kwi 2011|, o 23:34 ]
ja mam tylko rachunek i zadnej umowy nie mam ze mozna zwrocic towar lub rzadac gotowki,ciekawe na jakiej podstawie mam prosc o zwrot gotowki,kurde troche tu jestem ciemna zeby tylko oni mnie nie wyrolowali :cry:
-

-
mena 33
- Raczkujący
-
-
- Reputation point: 0
Nie jestem pewna ale moze jest tak samo z meblami jak z mniejszymi towarami podlegajacymi pod gwarancje.Kilka razy kiedy ja albo mój kupowalismy jakis sprzet czy cos i albo nam sie nie spogobalo albo byl wadliwy to szlismy do pinktu zakupu i mowilismy co i jak.Sprzedawca tylko pytal czy chcemy nowy sprzet czy zwrot pieniedzy.|Zawsze bralismy kase zeby nie bylo powtorki. Mysle ze nie bedzie problemu.
[ Dodano: |7 Kwi 2011|, o 10:50 ]
Sorki za bledy.Dziecko mi tu pstryka po klawiaturze hehe
-

-
agniecha
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 4
Return to SZUKAM INFORMACJI