rozliczenie podatkowe Polska+Anglia
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
Witam serdecznie, szukam osoby ktora pomoże mi (odpłatnie oczywiście) z rozliczeniem podatkowym, nie chodzi mi tutaj o zwykłe rozliczenie, mianowicie:
w roku 2010 od sttycznia do czerwca pracowałam w Polsce na umowie o pracę, od października 2010 pracuje w Birmingham przez agencję, z tego co slyszałam powinnam rozliczyc się w Polsce za rok 2010 i wykazać tam moje zarobki w Polsce jak i od pazdziernika do konca roku-angielskie. Czy to prawda? jesli tak to znowu w Anglii mam sie rozliczyc za okres ktory przepracowałam od pazdziernika do kwietnia(tego roku) czyli z tych trzech miesiecy (paz.-grudzien) mam sie rozliczyc podwójnie? czy jest taka opcja zeby rozliczyc się w Polsce z tego co przepracowałam w Polsce a w Anglii z tego co przepracowałam w Anglii? z gory dziękuje za pomoc:)
-

-
madziiik88dg
- Przyczajony
-
-
- Reputation point: 0
Dokładnie tak jak pisze AGG
Już dawno jest zniesiony podwójny podatek, rozlicz się tylko za Polskę a resztą się nie przejmuj.
-

-
adi84
- Początkujący
-
-
tiaaaa
zgoda co do podwójnego opodatkowania, ale...
Zarobki uzyskane w UK wlicza się do ogólnych dochodów w roku i jako takie wpływają na wysokość podatku do zapłacenia od dochodów uzyskanych w Polsce.
Sprawdźcie sobie sami
PIT36(16) , strona 3, sekcja H, pozycja 168/169
Dochody osiągnięte za granicą, o które zwiększona jest podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej (przeliczone na złote)
Czyli, PODATEK w Polsce zapłacisz wyłączenie z dochodów uzyskanych w okresie styczeń-czerwiec, ALE ich wysokość ustalą na podstawie dochodów z okresu styczeń-grudzień. A w takim wypadku ciężko o jakąkolwiek nadpłatę, czyli zwrot. Bo jak się przeliczy tutejsze zarobki na złotówki to 2gi próg murowany. Jak nie 3ci... Chociaż w Twoim przypadku może nie będzie tak źle - październik-grudzień. 3 miesiące po circa 1000 funtów to jest 3 tys funtów to jest pi razy sufit 12 tysięcy złotych. Wszystko zależy ile zarobiłaś w PL przez te pół roku.
Niestety, to boli.
Można postępować jak agg czy adi84 i nie podawać tych informacji, a później płakać po forach, że ktoś coś każe zwracać. Z odsetkami...
Pozdrawiam
-

-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Reputation point: 183

AdamBoltryk wrote:tiaaaa
zgoda co do podwójnego opodatkowania, ale...
Zarobki uzyskane w UK wlicza się do ogólnych dochodów w roku i jako takie wpływają na wysokość podatku do zapłacenia od dochodów uzyskanych w Polsce.
Sprawdźcie sobie sami
PIT36(16) , strona 3, sekcja H, pozycja 168/169
Dochody osiągnięte za granicą, o które zwiększona jest podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej (przeliczone na złote)
Czyli, PODATEK w Polsce zapłacisz wyłączenie z dochodów uzyskanych w okresie styczeń-czerwiec, ALE ich wysokość ustalą na podstawie dochodów z okresu styczeń-grudzień. A w takim wypadku ciężko o jakąkolwiek nadpłatę, czyli zwrot. Bo jak się przeliczy tutejsze zarobki na złotówki to 2gi próg murowany. Jak nie 3ci... Chociaż w Twoim przypadku może nie będzie tak źle - październik-grudzień. 3 miesiące po circa 1000 funtów to jest 3 tys funtów to jest pi razy sufit 12 tysięcy złotych. Wszystko zależy ile zarobiłaś w PL przez te pół roku.
Niestety, to boli.
Można postępować jak agg czy adi84 i nie podawać tych informacji, a później płakać po forach, że ktoś coś każe zwracać. Z odsetkami...
Pozdrawiam
no włąsnie o to mi chodziło.... i nie wiem jak zrobić,czy rzeczywiście po jakims czasie mogą dojśc do tego ze musze cos zwrócić? a Ty Adam znasz kogoś kto pomógłby mi z takim PRAWIDŁOWYM rozliczeniem? nawet nie wiem wg jakiego kursu funta miałabym zamienić moje zarobki na złotówki, jakie pity wysłac, i czy kwota zarobiona w uk to ta z ostatniego payslipa w grudniu?
-

-
madziiik88dg
- Przyczajony
-
-
Return to SZUKAM INFORMACJI