Czy ma do czynienia z przestępstwem?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by soniac » 9 Sep 2010, 08:19 Czy ma do czynienia z przestępstwem?

Zobaczyłem fajną rzecz jaką chciałem zakupić na stronie GUMETREE,
http://www.gumtree.com/?hp=1
Chodzi o rzecz która warta jest 4500 funtów, a gość ( Brytyjczyk ) sprzedaje ją tylko za 1100 funtów. Kilka dni pisze z nim e-maile bo ja nie chcę wysyłać pieniędzy zanim sam nie zobaczę towaru, dlatego chcę spotkać się z nim w Londynie, lub aby przyjechał do mnie do domu, a on upiera się abym wysłał pieniądze a towar wyśle pocztą.
Boje się że pieniądze wyślę a towaru nie dostanę. Nawet facet nie chce do mnie zadzwonić, mimo że mu nr. telefonu podałem. On mieszka w Manchesterze, zatem za daleko bym tam pojechał.
Moje pytanie związane jest z bezpieczeństwem transakcji, jakie od kilku dni proponuję mi sprzedający. Boje się że to jakiś sposób na kradzież mych pieniędzy.
Proszę pozwolić że zacytuję jego kilka zdań w listach jakie pisze do mnie:

cytat 1:

You must go to a Money Gram office ( www.MoneyGram.com, click FIND A LOCATION ) , and make a payment of GBP 1,100 from your name ( ...) to a friend or a family relative of yours name ( ex: ...Manchester, UK ). You choose the name and address for the receiver of the funds. Then, you will have to e-mail me the payment confirmation ( both sender and receiver's names and the 8 digit Reference number you receive after the money transfer is processed ) so that I can call my local Money Gram office in Manchester and confirm that the correct amount is deposited from your name to your friend/relative's name.

If I have this confirmed, then I will send the binoculars to your address, and after you receive and inspect the package, in 7 days you must go back to the MoneyGram office and change the "Receiver's name" with my name : .... - no extra charges involved. This way I can pick up the money after you receive the item, so we will both be protected.

Koniec cytatu.

Potem prosił mnie o taki sposób transakcji i dał mi 24 gdz na przemyślenie:

Cytat 2:

Can you please ask your wife to send you the money via WesternUnion.com , on your name.

After that you must give me the payment details to verify if the money are available, if the correct amount is deposited under your name.

Then, we will meet in London, to inspect the binoculars.

If you like them and agree to buy the binoculars, then we will go together at a Western Union office here in London. There you can pick up the money your wife sent on your name, and give it to me.

koniec cytatu.

Niby gość podał mi swój adres, imię, ale czy prawdziwe? Nie mam też zielonego pojęcia o tych wysyłkach pieniędzy itd no i czuję tu jakiś podstęp. Wszystko kupuje w sklepach lub w internecie ale sklepach a nie e-bay itp.
Mam pytanie czy jeśli zrobię tak jak on chce grozi mi jakaś kradzież?
Jeśli nic mi nie grozi, prosiłbym też o poduczenie mnie co dokładnie mam uczynić.

Dodam że bardzo zależy mi na tym dokładnie zakupie, dlatego zamiast zrezygnować chciałbym znaleźć szybko, sposób by dokonać tej transakcji, ale bezpiecznie.
Bardzo dziękuję za pomoc.
soniac
Rozeznany

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by michu86 » 9 Sep 2010, 09:08 Re: Czy ma do czynienia z przestępstwem?

czesc, bardzo dobrze, że zapytałeś na forum. na 100% jest to oszust. jest to podręcznikowy przykład scamu z wykorzystaniem WU lub moneygram. Wysyłając kasę za pomocą tych firm nigdy nie udostępniaj danych takich jak numer transakcji albo skanów pokwitowań. Znając numer transakcji, twoje dane, kwotę i dane odbiorcy nawet ja mogę iść wypłacić kasę. Pozdrawiam

michu86
Początkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by bugnieszka » 9 Sep 2010, 09:26 Re: Czy ma do czynienia z przestępstwem?

tak zalatwil moje kolezanki Pan (Polak) ktory rzekomo mial swietne mieszkanie do wynajecia w Yorku za jedyne £600 + depozyt. No i wyslaly dziewczynki pieniazki przez western union z podaniem danych o ktore pan mily poprosil. Zadaly mi to samo pytanie ale o drobine za pozno. Policja tez nie mogla nic pomoc, gdyz dane podane zostaly dobrowlonie Biedne mlode dziewczyny

bugnieszka
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 9 Sep 2010, 13:16 Re: Czy ma do czynienia z przestępstwem?

Ja tez mialam taka sytuacje, ze poproszone mnie o wyslanie kasy przez Western Union na np jakiego znajomego i potem mialam przeslac potwierdzenie tego wyslania no bo niby mieli sprawdzic czy jestem wyplacalna. Na szczescie skontaktowala sie ze mna Angielka, ktora tez miala z nimi doczynienia i jak sie okazalo sa to oszusci. Nie wysylaj mu zadnych pieniedzy i nie spotykaj sie z ta osoba, bo to moze zagrazac Twojemu zyciu. To sa osoby bezwzgledne i najpierw Cie okradna a potem nie wiadomo jeszcze co Ci zrobią. Jak juz cos chcesz kupowac to lepiej na ebay, i pamietaj kto kupuje tanio ten kupuje dwa razy. Pozdrawiam
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by koteczek889 » 9 Sep 2010, 15:52 Re: Czy ma do czynienia z przestępstwem?

Hej:) Zakończ z nim jakiekolwiek rozmowy miałam podobną sytuację tak jak wyżej chodziło o mieszkanie na gumtree straciłam 800 funtów przez western union...człowiek uczy się na błedach na szczęście i dobrze że pytasz o to:)
Pozdrawiam

koteczek889
Początkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by kucza21 » 9 Sep 2010, 16:28 Re: Czy ma do czynienia z przestępstwem?

Takie oszutwa (scam) trzeba unikać szerokim łukiem, na gumtree jest ich dużo... To nie tylko jedyne przykłady złodziejstwa i działanie na bazie ludzkiej naiwności.

Są również podobnego typu scamy na ulicy, gdzie można kupić w super promocyjnej cenie laptopa, po zapłaceniu i zabraniu do domu pudła z takim laptopem, otwierając pudełko w domu okazuje się, że zamiast laptopa są tam katalogi z Argosa....

Podobnie nawet dobrze wyglądające sklepy internetowe często organizują takie rzeczy
tutaj przykład - http://www.oanls.com/index.php
Ceny wręcz bajeczne, ale jak się płaci za nic to okazuje się, że są to ceny bajeczne dla sprzedawcy.

Dobrze, że pytasz. Nie miło byś się zdziwił tracąc tak grubą kasę.

kucza21
Rozeznany

Reputation point: 7
Neutralny
0

MalePostNapisane by soniac » 9 Sep 2010, 19:49 Re: Czy ma do czynienia z przestępstwem?

Bardzo wam dziękuję za wielką pomoc :-)
Dzięki wam zaoszczędziłem 1100 f :mrgreen:
Facet już dziś się nie odezwał, a pisał co dzień abym w końcu wysłał mu ten numer ;)

Mam pecha, bo kilka miesięcy wcześniej, tym razem na e-bayu chciałem kupić coś i po kilkunastu godzinach dostałem e-maila że proszę więcej się nie licytować bo to było oszustwo. Zastanawiałem się jak to możliwe, bo przecież sprzedający Brytyjczyk miał super historię, aż w końcu doszedłem do wniosku że oszust podszył się pod uczciwego użytkownika i dlatego miał szansę mnie okraść. :o
soniac
Rozeznany

Reputation point: 0
Neutralny
0

Return to SZUKAM INFORMACJI