Paszport w Polsce

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by tomtor » 1 Jul 2010, 16:43 Paszport w Polsce

Wybierajac sie na wakacje do Polski, chcialem w swoim dawnym miejscu zamieszkania zalatwic nowy paszport.
Grzecznie sie e-mailem o to zapytalem i ... otrzymalem odpowiedz, ktora mnie wmurowala w ziemie (pogrubione jak w oryginale):

Uprzejmie informuję, że osoby przebywające za granicą zobowiązane są składać wnioski o wydanie dokumentu paszportowego we właściwym miejscowo Konsulacie. Zgodnie z ustawą o dokumentach paszportowych obywatelom polskim za granica paszport wydaje Konsul. W Polsce osoba taka może otrzymać jedynie paszport tymczasowy z krótkim terminem ważności na powrót do kraju (miejsca) pobytu, aby mogła starać się o właściwy paszport w Konsulacie.

J. G
Oddział Paszportów

Wyglada, ze jak sie wymeldujemy z PL, to nie mamy prawa skladac wnioskow paszportowych w kraju ;-(

tomtor
Raczkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Viola » 1 Jul 2010, 16:48 Re: Paszport w Polsce

az nie chce mi sie w to wierzyc, jedziemy w pon zlozyc wniosek o nowy paszport w pl dla mojego chlopaka , wymeldowal sie jakis czas temu , ale z tego co widze to bedzie lipa :( a moge spytac w jakiej miejscowosci pytales? moze kazdy urzad ma swoje zasady :)

Viola
Raczkujący

Reputation point: 6
Neutralny
0

MalePostNapisane by tomtor » 1 Jul 2010, 16:51 Re: Paszport w Polsce

Viola wrote:az nie chce mi sie w to wierzyc, jedziemy w pon zlozyc wniosek o nowy paszport w pl dla mojego chlopaka , wymeldowal sie jakis czas temu , ale z tego co widze to bedzie lipa :( a moge spytac w jakiej miejscowosci pytales? moze kazdy urzad ma swoje zasady :)

Wydzial Paszportowy Urzedu Wojewodzkiego w Poznaniu
paszport@poznan.uw.gov.pl
Jakby Ci sie udalo to daj znac i powiedz prosze gdzie skladalas - bede walczyl dalej ;-)
Chodzi o interpretacje przepisu z lutego 2010:

Paszport wydawany jest przez wojewodę właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu wnioskodawcy. Jeżeli wnioskodawca nie ma miejsca stałego pobytu, paszport wydawany jest w ostatnim miejscu stałego pobytu.

Rozumiem, ze Poznan uwaza ze mamy miejsce stalego pobytu w UK, wiec musimy skladac w Londynie.

tomtor
Raczkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by samotny » 1 Jul 2010, 19:32 Re: Paszport w Polsce

To w myśl ustawy ciekawi mnie odpowiedź na pytanie o paszport z zaznaczeniem że od dnia wymeldowania jesteś osobą bezdomną i chciałbyś opuścić ten dziwny kraj i do tego jest tobie potrzebny paszport. hehe

samotny
Rozeznany

Reputation point: 29
Pokojowy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 1 Jul 2010, 21:46 Re: Paszport w Polsce

Odpowiedzcie sobie na pytanie - jakie miejsce zamieszkania ma podać dana osoba, jeśli się _wymeldowała_ w kraju? Birmingham? Niesprawdzalny adres dla polskich służb samorządowych, leżący poza terytorium ich władania.
Proste.
Dlatego konsul.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Viola » 1 Jul 2010, 22:03 Re: Paszport w Polsce

a zameldowanie tymczasowe pod starym adresem ? czy musi byc stale?

Viola
Raczkujący

Reputation point: 6
Neutralny
0

MalePostNapisane by VA » 1 Jul 2010, 22:10 Re: Paszport w Polsce

Przecież w paszporcie nie ma adresu zameldowania czy zamieszkania.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by ewula » 2 Jul 2010, 10:49 Re: Paszport w Polsce

:mrgreen: POLSKA TO BYC DZIWNY KRAJ...NIE CHCĄ NAS TAM PO PROSTU ;)

ewula
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 2 Jul 2010, 22:42 Re: Paszport w Polsce

W paszporcie nie ma adresu, ale musisz go podać na wniosku.
Osoba dostająca paszport musi być identyfikowalna, a adres zamieszkania jest jednym z elementów identyfikacji.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Luiza » 3 Jul 2010, 08:01 Re: Paszport w Polsce

W Polsce nie da się załatwić żadnego dokumentu bez podania adresu zameldowania.
Meldunki są jeszcze obowiązkowe.
Luiza
Wtajemniczony

Reputation point: 71
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by andzia1303 » 8 Jul 2010, 19:44 Re: Paszport w Polsce

Wlasnie tydzien temu wrocilam z PL i tam zalatwialam paszporty dla siebie i rodziny.
Nie ma zadnego problemu z zalatwieniem ,nie musze w konsulacie :wink:

a co do adresu zameldowania ,to jesli ktos nie ma ZADNEGO adresu,jest bezdomnym zawsze podaje sie swoj ostatni adres zameldowania w Polsce oczywiscie
Paszport wydaje wojewoda właściwy ze względu na stałe miejsce pobytu osoby. Natomiast
w przypadku braku stałego miejsca pobytu osoby ubiegającej się o paszport, dokument będzie wydawany przez organ właściwy według ostatniego stałego miejsca pobytu tej osoby.

Osobom, które nigdy nie posiadały stałego zameldowania na terytorium kraju, paszporty będą wydawane przez wojewodę właściwego według ostatniego miejsca pobytu.

Tylko teraz jest problem z odebraniem,poniewaz obydwoje z mezem musimy odebrac swoje paszporty,poniewaz sa biometryczne juz,dobrze ze dzieci nie musza leciec po odbior ,bo maja ponizej 13 lat
Wynik taki ,ze nie oplaca sie juz latac po paszporty do PL przeliczajac koszty na podroz taniej wychodzi w UK

andzia1303
Przyczajony

Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 15 Jul 2010, 02:21 Re: Paszport w Polsce

Po jakim czasie najpozniej mozna odebrac taki czekajacy w pl paszport?

Guest

0

FemalePostNapisane by andzia1303 » 15 Jul 2010, 15:08 Re: Paszport w Polsce

Po miesiacu albo i krocej ,zalezy od regiony i ilosci ludzi ocZekujacych :-)

andzia1303
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 15 Jul 2010, 17:31 Re: Paszport w Polsce

Andzia - draco pytał o najpóźniejszy termin, nie najszybszy/najwcześniejszy. Czyli jak długo paszport leży i czeka na odebranie.
Ja niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie.

Pozdrawiam

edit:
znalazłem tutaj coś takiego
Datę wydania paszportu określa organ wydający dokument. Przeciętnie czas oczekiwania nie przekracza 30 dni.
Paszport można odebrać przez cały okres jego ważności.

Ale, ze to nie zadna oficjalna strona informacja, więc nie wiem co z wiarygodnością informacji

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

Return to SZUKAM INFORMACJI