Obywatelstwo

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by hanoka77 » 6 Aug 2009, 17:59 Re: Obywatelstwo

Mylisz sie kolego alojzy :mrgreen: anglicy nie potrzebuja wizy na wjazd do USA.W zeszlym roku bylam w Orlando ze znajomymi anglikami i jedyna osoba ktora musiala miec wize bylam ja :roll:
hanoka77
Stały Bywalec

Reputation point: 20
Pokojowy
0

PostNapisane by alojzy » 6 Aug 2009, 18:20 Re: Obywatelstwo

Nie wiem czy ja pisze nie wyraznie czy macie problemy ze zrozumieniem
!!!!!!!!!!!!!!!!Nigdzie nie napisałem ze anglik musi mieć wizę!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak ktoś(anglik), nie ma wizy to potrzebuje ESTA - Electronic System for Travel Authorization , które kosztuje 20 GBP jednorazowo. i trzeba mieć do tego nowy paszport

można wyrobnic tu
https://www.esta-online.co.uk/esta-secu ... asp?AFID=4

Wszyscy pasażerowie podróżujący w ramach Programu Bezwizowego zobowiązani są uzyskać pozwolenie na wjazd do Stanów Zjednoczonych przed rozpoczęciem podróży drogą powietrzną lub morską. Wymaga się, aby nawet niemowlęta nieposiadające biletu uzyskały pozwolenie na wjazd do Stanów Zjednoczonych, jeśli nie posiadają wizy. Wniosek może być złożony przez pełnomocnika w imieniu osoby podróżującej w ramach Programu Bezwizowego. Jeśli Pana/Pani elektroniczne pozwolenie na wjazd zostało zatwierdzone oznacza to, że jest Pan/Pani uprawniony/a do wjazdu do Stanów Zjednoczonych w ramach Programu Bezwizowego, co nie gwarantuje jednak uzyskania zezwolenia na przekroczenie granicy. Po wjeździe do Stanów Zjednoczonych, przejdzie Pan/Pani kontrolę przez urzędnika Urzędu Ceł i Ochrony Granic w punkcie przekroczenia granicy, który może odmówić Panu/Pani zezwolenia na przekroczenie granicy w ramach Programu Bezwizowego lub z dowolnej innej przyczyny zgodnej z prawem Stanów Zjednoczonych.

alojzy

0

PostNapisane by KA i PE » 6 Aug 2009, 20:15 Re: Obywatelstwo

i mamy olejny temat obciekajacy miloscia blizniego do blizniego. pytanie bylo o sznownych panstwa dosiadczenia w uzyskiwaniu obywatelstwa tego pieknego kraju nad tamiza. nie interesowalo pytanta czy ktos czuje sie polakiem w tak dopelnionym stopniu ze zadne inne mu sie obywatelstwo juz nie zmiesci (bardzo trafna uwaga kolego plaziu) czy tez czy z obywatelstwem bedzie mu latwiej kupic auto na raty czy nie (swoja droga wspomniana kolezanka nie dostala kredytu poniewaz albo nie posiadala zdolnosci kredytowej albo potwierdzonego adresu i rachunkow na swoje nazwisko, na przyklad podnajmowala od kogos pokoj na krzywy ryj a nie dla tego ze nie miala obywatelstwa.) w sprawie pozyczki hipotecznej tez nie widze zwiazku. my dostalismy po 8 miesiacach w anglii, przed uzyskaniem statusu rezydenta a ka nawet nie wymienila jeszcze wtedy prawa jazdy i do potrzeb hipoteki kserowali jej polskie. generalnie az mi sie cos w srodku zacisnelo z lekka czytajac czesc z powyzszych wypowiedzi. czy na prawde ludzie bywaja az tak naiwni? tak nieswiadomi jak to wszystko dziala? niedobrze w takim razie! w sprawie wizy anglicy jej nie potrzebuja, faktycznie zalatwiaja sprawe przez neta i leca sobie na floryde (zazwyczaj) w sprawie podwojnego obywatelstwa wiekszosc mojej rodziny ma takowe i nigdy panstwo polskie nie czynilo wstretow przy odswiezaniu polskich paszportow, najpierw konsularnych (ach! to byly czasy) a teraz normalnych. kolego pytancie, jak ustalisz empirycznie ja to wyglada, opisz prosze ze szczegolami. niebawem mam nadzieje bedziemy ubiegac sie o przywilej poddanstwa krolowej i kazda rada sie przyda. a jesli chodzi o przywilej posiadania drugiego (a tez i trzeciego i kazdego nastepnego) paszportu to moim zdaniem jest to cos co nie przeszkadza a czasmi moze pomoc. sa miejsca na ziemi gdzie lepiej byc polakiem a sa takie gdzie latwiej byc anglikiem, a poza tym jakie to robi wrazenie w barze w mońkach (na przyklad, nie mam nic przeciwko mońkom) albo innym pcimiu.

pozdrawiam

pe

KA i PE

0

MalePostNapisane by DD » 7 Aug 2009, 00:09 hmm

vanilko, ad Twojego pkt 5. >> Możesz bez problemu kupic nowe auto z salonu, bo wiem jakie teraz problemy robia jak nie masz tu zameldowania.

spiesze Ci wyjasnic, ze nie ma najmniejszego problemu z zakupem nowego samochodu w UK. po 10 miesiacach pobytu pojechalismy do B'ham Audi, pokazalismy paszporty, prawka angielskie, pozniej z gorki: wybor samochodu, credit check, kluczyki, kwiaty dla malzonki i po 4 dniach wyjechalismy nowym wozkiem. po 14 miesiacach pojechalismy do VW, taka sama procedura tyle, ze na samochod czekalismy nieco dluzej bo realizacja zamowienia trwala 3 miesiace.

wiec niesluchaj wiecej tych, ktorzy Ci taka informacje opchneli.

DD
Stały Bywalec

Reputation point: 4
Neutralny
0

Previous

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI