Prawo jazdy odebrane w Polsce a odzyskane w UK HELP

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
A to przepraszam, osobiscie nie sledze tego tematu, nie wiedzialam ze weszly nowe przepisy :) Ja niedawno zdalam prawo jazdy (po raz pierwszy) i mam nadzieje ze nie bede musiala sie tym tematem nigdy interesowac ;) Swoja droga tez mnie to dziwilo, ze jest (a raczej byla) taka mozliwosc w ogole, ale coz, nie ja sie prawem zajmuje :) Pozdrawiam

Kibob
Początkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

Tak jak anirad napisał , od stycznia ujednolicono pewne kwestie dotyczące utraty/uzyskiwania/wymany prawa jazdy. Wprowadzono egzamin dla osób spoza UE , gdy chcą prawko na UK wymienić, obowiązkowe badanie wzroku dla kierowców którzy ukończyli 45 rok życia . Sporo firm tez takie badanie robi już w tej chwili bo to zalecenia DVLA , szczególnie wtedy gdy aplikujemy w sprawie pracy.

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy
0

rmazurek wrote:Wyraznie jest napisane, ze kuzyn moze wymienic swoja polska licencje na angielska.
Niestety kuzyn polskiej licencji nie posiada wiec nie moze jej wymienic.

Prawo w uk jest inne jesli chodzi o odzyskanie prawka po np DUI - nie trzeba zdawac zadnych egzaminow ponownie - wystarczy badanie lekarskie.

Nie zrozumieliscie sie dobrze bo pani w dvla najprawdopodobniej zalozyla, ze kuzyn polskie prawojazdy odzyskal.

Kuzyn nie aplikowal o ponowny egzamin w PL wiec prawa jazdy nie posiada. Jak juz pisalem nie moze uzyskac angielskiego prawka przez wymiane.

W PL aby odzyskac prawo jazdy zabrane na dluzej niz rok nalezy zdac platny egzamin i przejsc psychologiczne badania lekarskie (to tak na szybko znalezione w necie)

O odzyskiwaniu prawa jazdy w uk:

https://www.gov.uk/reapply-licence-revoked

Pozdrawiam

Pani z DVLA tez wyraznie poprosila: Please contact the Polish Driving Licence Authorities and obtain a letter of entitlement, showing that you did have a Polish licence.

Aby zalatwic papier potwierdzajacy ze MIAL uprawnienia, a nie ze ma. Warto zadzwonic i dopytac sie jeszcze raz, ale ja dostrzegam niewielka roznice pomiedzy DID HAVE, a tym, ze majac prawko w reku nic takiego w ogole nie potrzeba.

DjXeed
Rozeznany

Reputation point: 3
Neutralny
0

no i ruszyla slynna kwestia "did have" czy "had". hehehehehe...DjXeed - wg wiekszosci moich angoli w biurze "did have" oznacza ze cos miales i nadal masz( pamietaj ze mozna stracic/utracic prawo jazdy fizycznie ( papierek) ale nadal posiadac uprawnienia do kierowania pojazdami) . Mysle ze gdyby kobieta w DVLA zrozumiala ze uprawnienia byly ale ich nie ma to uzylaby "had". A ona pewnie myslala tylko o prawku jako papierku...
anirad
Stały Bywalec

Reputation point: 76
Poczciwy
0

Na stronie https://www.gov.uk/reapply-licence-revoked jest napisane że,
"Non-GB licence holders
DVLA will return your licence when your disqualification period ends."
z tego wynikałoby, że można prawo jazdy odzyskać po okresie zakazu prowadzenia bez zdawania egzaminów.

elixer1982
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

Ale temat dotyczy utracenia prawa jazdy w pl i nie zrobienia testu ponownie by Te prawo jazdy otrzymac nie w uk

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

Previous

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI