Jak powinnam wypełnić HC1?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by lipcowa » 14 May 2013, 16:14 Jak powinnam wypełnić HC1?

HC1 to nazwa wniosku o pomoc w pokryciu kosztów opieki zdrowotnej.
We wniosku jest formuła do wypełnienia na temat pracy.

Pracuję w sklepie ale nie podpisywałam żadnej umowy z pracodawcą aczkolwiek payslipy otrzymuje. Uczę się nadal, jest to praca na part time więc nie muszę płacić podatku (tylko raz przekroczyłam limit godzin i mi odciągnęli 5.15 funa <płacze>). Wszystkim pracownikom odciągany jest podatek i są zapewniani że otrzymają zwrot. Zastanawiam się czy to jest jakkolwiek możliwe żeby nie mieć umowy a płacić podatki? Moim zdaniem to jeden wielki kit ze strony pracodawcy. Nie raz słyszałam że to złodziej i oszust. Postanowiłam jednak zapytać tutaj, bo nie znam się na takich sprawach i to moja pierwsza praca w życiu.

Generalnie chodzi mi o to, czy mogę troszkę okłamać i nie wpisywać, że pracuję?
Jakieś pierdoły podpisywałam, obowiązki, zasady, ale na pewno nie umowę o pracę.

ps: jak ktoś jest zainteresowany pomocą :) to mogę przesłać zdjęcie payslipków i może rozpozna czy to podróby.
lipcowa
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 14 May 2013, 18:22 Re: Jak powinnam wypełnić HC1?

Musisz wpisac ze pracujesz I ze sie uczysz

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

MalePostNapisane by relentless » 14 May 2013, 19:34 Re: Jak powinnam wypełnić HC1?

Nie wazne czy pracujesz part-time i ile godzin, zakladajac ze pracujesz w systemie PAYE i zarobisz powyzej Twojego personal allowance (podstawowe na ten rok podatkowy to 9440£) to wtedy od zarobkow powyzej tej kwoty dopiero placisz podatek. Jesli zarobisz tyle albo mniej to na pewno dostaniesz zwrot i na podstawie ilosci godzin pracy i stawki za godzine nie powinnas miec klopotow chyba z oszacowaniem ile mozesz zarobic w danym roku podatkowym. To ze sie uczysz nie zwalnia Cie automatycznie od placenia podatkow. Musisz miec umowe o prace. Jesli bedziesz w przyszlosci chciala cos zalatwiac gdzie wymagane od Ciebie bedzie potwierdzenie czasu pracy to tej pracy w to nie wliczysz jesli nie masz takich dokumentow jak np P60 (ktore powinnas dostac zawsze na koniec roku podatkowego, nie zaleznie od tego ile zarobilas) i P45 (wydawane na zakonczenie pracy). Nie rozumiem jak mozesz nie wiedziec co podpisywalas a praca bez umowy to tak jak praca na czarno wiec jesli wpiszesz ze nie pracujesz to w tym przypadku nie powinno byc to klamstem bo prawdopodobnie pracujesz nie legalnie (wiec z prawnego punktu widzenia nie pracujesz :) ) - moze jednak podpisywalas umowe? Radzilbym sie dowiedziec. A jak juz sie dowiesz i okaze sie ze jednak masz umowe itp (a Twoj pracodawca jest wiarygodny i jest w stanie Ci wystaic P60 na koniec roku podatkowego) to musisz wpisac prawde ze pracujesz.
relentless
Rozeznany

Reputation point: 44
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by malenkagdz » 14 May 2013, 21:45 Re: Jak powinnam wypełnić HC1?

ale raczej ktos to pracuje tzw na czarno nie dostaje payslipow. a pracujac na part time i tak nie zarabia nie wiadomo ile i dostanie te hc2 bo to w sumie jest hc2 a nie hc1 jak na aplikacji widnieje.

malenkagdz
Zaangażowany

Reputation point: 47
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 15 May 2013, 07:58 Re: Jak powinnam wypełnić HC1?

Nawet jesli nie podpisywalas umowy o prace nie oznacza to, ze jestes zatrudniona nielegalnie.
W swietle prawa ustna umowa ma taka sama moc jak ta papierowa.

W HC1 wpisz wszystko zgodnie ze stanem faktycznym.

ktosienka
Stały Bywalec

Reputation point: 65
Poczciwy
0

MalePostNapisane by relentless » 15 May 2013, 09:04 Re: Jak powinnam wypełnić HC1?

Nie napisalem ze musi to byc od razu praca na czarno ale tez nie wykluczone ze moze a raczej poradzilem zeby zasiegnela wiecej informacji odnosnie umowy i warunkow pracy od swojego pracodawcy jak ma jakies podejrzenia. Tym bardziej nie napisalem niczego ze nie dostanie hc2. A jesli ktos nie wie jakie rzeczy podpisuje i do tego sie zupelnie w niczym nie orientuje i moze byc taka sytuacja ze ktos moze dostac payslip zupelnie sobie wymyslony razem z kasa do reki i nadal nie bedzie sie przejmowal niczym. Bardzo latwo jest sprawdzic wiarygodnosc pracodawcy ale jest wiele osob ktore caly czas moga byc oszukiwane (co nie oznacza ze w tym przypadku musi byc jakies oszustwo - tego nie powiedzialem). Jesli umowa nawet jest slowna to nadal musza gdzies byc wypisane warunki zatrudnienia.
relentless
Rozeznany

Reputation point: 44
Pokojowy
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI