Powrót do Polski

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by becin » 7 Feb 2013, 20:55 Powrót do Polski

Witam, za tydzień wracam do Polski na stałe (oby). Proszę o poradę w sprawie HM Revenue.Chodzi mi o lata pracy w UK - czy są wliczone do ogólnego stażu pracy i będą to w Polsce honorować? I kolejne pytanie - czy należy mi się w PL jakiś zasiłek, skoro pracowałem tu nieprzerwanie od 2007? I wogóle co powinienem zrobić i gdzie iść, żeby "legalnie" stąd wyjechać :) Szukałem na forum, ale nie znalazłem. Dzięki za ew. pomoc

becin
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by mam37 » 8 Feb 2013, 08:18 Re: Powrót do Polski

becin, tak lata przepracowane tu wliczają Ci się do stażu pracy jak najbardziej
co do zasiłku to również Ci się należy pozdrawiam i powodzenia w pl

mam37
Stały Bywalec

Reputation point: 45
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 8 Feb 2013, 10:27 Re: Powrót do Polski

dostaniesz w polsce zasiłek dla bezrobotnych na okres 6 ciu miesiecy około 560 złotych...zaszalej

musisz zadzwonic do wszystkich instytucji w jakich sa twoje dane..reveniu banki internet dvla jesli masz samochod council woda prad gaz wszedzoie trzeba sie wyrejestrowac i obawiam sie ze tydzien ci nie wystarczy na zalatwienie tego wszystkiego
pozdrawiam

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputation point: 40
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 8 Feb 2013, 10:40 Re: Powrót do Polski

Ivoneczka23, Jak się spręży to w jeden dzień wszystko załatwi, większość można on-line zrobić , reszta telefon. Powodzenia na nowej drodze życia :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by plazermen » 8 Feb 2013, 10:50 Re: Powrót do Polski

Dostaniesz albo i nie: mi w Poznaniu najpierw przez rok sprawdzali czy wszystko jest okej, potem powiedzieli że "moje główne interesy życiowe" były w Anglii więc zasiłku nie będzie :]
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by Ivoneczka23 » 8 Feb 2013, 10:59 Re: Powrót do Polski

opieram dostanie zasilku na przykladzie mojej kolezanki która rok pracowala w Holandii i zaraz po zjechaniu czekala 2 miesiace na przyznanie zasilku dla bezrobotnyvh..a komentarzach w UP pt ..co tak pani zle było ze jednak pani zjechała..juz nie chce nawet wspominac hehe ;)

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputation point: 40
Pokojowy
0

MalePostNapisane by grzegor1 » 8 Feb 2013, 12:29 Re: Powrót do Polski

jesli planujesz wrocic do polski a posiadasz ewwntualne prawo do zasolku dla bezrobotnych tu w uk to mozesz w polsce otrzymywac uk zasilek w tej wysokosci. Musisz jednak tu sie zarejestrowac i otrzymac prawo do zasilku i dopiero poinformowac ze wyjezdzasz do polski w celu poszukiwania pracy i nadal bede ci przez 3 miesiace (potem mozna przedluzyc o nastepne 3 miesiace ) przysylac zasilek brytyjski to taki fajny zastrzyk gotowki na powrot do polski ktory moze okazac sie trudny czasem ale powodzenia , Tam wazne sa terminy wiec uwazaj na daty

grzegor1
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by aguniauk11 » 9 Feb 2013, 17:03 Re: Powrót do Polski

Witam
Jeżeli chcesz zasiłek w Polsce to potrzebny jest z I Reveniu druk E301.Możesz go załatwić w biurze pracy w Polsce,ale to trochę trwa.

aguniauk11
Początkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by grzegor1 » 9 Feb 2013, 17:07 Re: Powrót do Polski

sa dwa rodzaje zasolkow jeden tzw transfer gdy masz tu prawo do zasilku i "jedziesz do polski na 3 mies w poszukiwaniu pracy" i tzw z zaliczeniem pracy w EU roznia sie tylko wysokoscia :)

grzegor1
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by becin » 9 Feb 2013, 20:51 Re: Powrót do Polski

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nigdy ŻADNYCH zasiłków w UK nie pobierałem, więc jestem zupełnie zielony. Czyli jeśli dobrze rozumiem mam dwie opcje: druczek E301 i z tym do polskiego pośredniaka. Lub też transfer angielskiego zasiłku, no ale nie wiem jak się nabywa do niego prawo, bo praktycznie całe 6 lat pracowałem. Jakieś sugestie ?:)

becin
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by grzegor1 » 10 Feb 2013, 16:10 Re: Powrót do Polski

normalnie idziesz do JC i rejestrujesz sie jako osoba ktora stracila prace i czekasz i czekasz i dostajesz zasilek jak dostaniesz decyzje idziesz do jc i mowisz z e jedziesz do polski na 3 mies w celu poszukiwania tam pracy oni ci daja informacje ze musisz sie w ciagu 14 dni zarejestr w polsce w up i to jest transfer . jak chcesz zwykly polski zasilek po pracy za granica nie potrzebujesz nic z wyjatkiem pay slipow lub umowy czegos co potwierdzi okresy zaliczane tu w uk i z tym sie rejestrujesz w pup i czekasz po jakims czasie dostajesz normalny zasilek polski jak masz jakies pytania to smialo

grzegor1
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by becin » 10 Feb 2013, 17:29 Re: Powrót do Polski

dzięki grzegor1 za jasną i zrozumiałą odpowiedź. Niestety pracuję do końca pobytu praktycznie, a wyjeżdżam już w sobotę, więc nie uda mi się załatwić wszystkiego w job centre. Pozostaje więc głodowy zasiłek w Tuskmenistanie :/

becin
Przyczajony

Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI