Pytanie do kierowców.

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by chmiel » 23 Nov 2012, 06:26 Pytanie do kierowców.

Witam,

jestem kierowcą HGV, prawie codziennie pokonuję dystans z Birmingham do Londynu (138mil w jedną stronę, to jest 2h45min jazdy), z Birmingham do Manchester itd.Pracuję min, 10 h wliczając w to 1-godzinną przerwę.Czy należy mi się zwrot za wydane pieniądze na obiad lub artykuły spożywcze , z których przygotowuję posiłki? Czy są na to jakieś przepisy, do których można się odnieść?

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Żądny wiedzy-HGV driver

chmiel
Rozeznany

Reputation point: 13
Neutralny
0

MalePostNapisane by Hunteros30 » 23 Nov 2012, 11:46 Re: Pytanie do kierowców.

Zależy co masz w kontrakcie lub umowie o prace.chyba ze jestes self employer to mozesz sobiebtroszku poodliczac
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputation point: 42
Pokojowy
0

MalePostNapisane by eric27 » 23 Nov 2012, 19:12 Re: Pytanie do kierowców.

Z tego co się orientuje to należy się dodatek za spanie w kabinie, czasami firmy oferują też meal allowance ale to zależy chyba od kontraktu.

Pozdrowionka i szerokości :D

eric27
Stały Bywalec

Reputation point: 18
Neutralny
3

MalePostNapisane by chmiel » 23 Nov 2012, 21:18 Re: Pytanie do kierowców.

Nie mam nic w kontrakcie, wiem tylko, że coś takiego istnieje, jestem PAYE, zapytam o meal allowance. Dzięki chłopaki.

chmiel
Rozeznany

Reputation point: 13
Neutralny
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 24 Nov 2012, 12:44 Re: Pytanie do kierowców.

Nie jestem chlopakiem, prowadze jedynie auto osobowe, wiec do mnie bylo Twoje pytanie adresowane. Niemniej zaryzykuje i odpowiem na Twoje pytanie....

Pracodawca nie ma obowiazku subsydowania posilkow w czasie podrozy sluzbowych, niemniej niektorzy pracodawcy wyplacaja tzw dodatki placowe "Employment Benefit". Jesli taki dodatek otrzymujesz, to na koniec roku podatkowego pracodawca powinien poza P60 wystawic P9d lub P11D (zaleznie od wysokosci dodatku placowego). W takiej sytuacji Twoj kod podatkowy bedzie zmieniony. Dodatki do pensji, traktowane sa jako zrodlo dochodu, ktore rowniez podlegaja opodatkowaniu. Opodatkowanie dodatkow polega zwykle na zmianie kodu podatkowego.

Jesli sa to podroze sluzbowe, a nie dojazdy do pracy to mozna ubiegac sie o ulge podatkowa zwana meal allowance.
Warunkiem ubieagania sie o nia jest nie otrzymywanie dodatku do pensji od pracodawcy.
Mozemy ubiegac sie o ulgi za maxymalnie trzy lata podatkowe wstecz.
Uwaga- ulga nie polega na zwrocie poniesionych kosztow na posilki, a jedynie odjeciu tych kosztow od dochodu, ktory podlega opodatkowaniu.

Jest maxymalna kwota, o krora mozna sie ubiegac z tytulu posilkow w czasie podrozy sluzbowych, Nie jestem pewna jaka to kwota i w tej chwili na predce nie umiem jej znalezc.
Jesli wystapisz o wyzsza kwote i tak zostanie przyznana ulga w wysokosci tej maxymalnej.

Zeby ubiegac sie o ulgi podatkowe (ponizej £2500 rocznie ) mozna:
-zadzwonic do urzedu i podac dane przez telefon
-napisac list w ktorym trzeba opisac za ktore lata podatkowe o ulge chcemy sie ubiegac, ile i z jakiego tytulu
- wypelnic formularz P87
- albo wypelnic formularz P810
Zwykle jesli ubiegamy sie o ulge, dostajemy ja „na stale”, nasz kod podatkowy bedzie zmieniony rowniez i w pozniejszych latach.
Oznacza to, ze jesli zmienimy prace, lub stracimy prawo do ubiegania sie ulge powinnismy urzad o tym poinformowac.

Jesli ulga, o ktora chcemy sie ubiegac przekracza £2500 musimy o nia ubiegac sie przez self assesment.

Zrodla
http://www.hmrc.gov.uk/briefs/income-tax/brief2409.htm
http://www.hmrc.gov.uk/incometax/tax-allow-ees.htm

ktosienka
Stały Bywalec

Reputation point: 65
Poczciwy
3

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI