Nie jestem chlopakiem, prowadze jedynie auto osobowe, wiec do mnie bylo Twoje pytanie adresowane. Niemniej zaryzykuje i odpowiem na Twoje pytanie....
Pracodawca nie ma obowiazku subsydowania posilkow w czasie podrozy sluzbowych, niemniej niektorzy pracodawcy wyplacaja tzw dodatki placowe "Employment Benefit". Jesli taki dodatek otrzymujesz, to na koniec roku podatkowego pracodawca powinien poza P60 wystawic P9d lub P11D (zaleznie od wysokosci dodatku placowego). W takiej sytuacji Twoj kod podatkowy bedzie zmieniony. Dodatki do pensji, traktowane sa jako zrodlo dochodu, ktore rowniez podlegaja opodatkowaniu. Opodatkowanie dodatkow polega zwykle na zmianie kodu podatkowego.
Jesli sa to podroze sluzbowe, a nie dojazdy do pracy to mozna ubiegac sie o ulge podatkowa zwana meal allowance.
Warunkiem ubieagania sie o nia jest nie otrzymywanie dodatku do pensji od pracodawcy.
Mozemy ubiegac sie o ulgi za maxymalnie trzy lata podatkowe wstecz.
Uwaga- ulga nie polega na zwrocie poniesionych kosztow na posilki, a jedynie odjeciu tych kosztow od dochodu, ktory podlega opodatkowaniu.
Jest maxymalna kwota, o krora mozna sie ubiegac z tytulu posilkow w czasie podrozy sluzbowych, Nie jestem pewna jaka to kwota i w tej chwili na predce nie umiem jej znalezc.
Jesli wystapisz o wyzsza kwote i tak zostanie przyznana ulga w wysokosci tej maxymalnej.
Zeby ubiegac sie o ulgi podatkowe (
ponizej £2500 rocznie ) mozna:
-zadzwonic do urzedu i podac dane przez telefon
-napisac list w ktorym trzeba opisac za ktore lata podatkowe o ulge chcemy sie ubiegac, ile i z jakiego tytulu
- wypelnic formularz P87
- albo wypelnic formularz P810
Zwykle jesli ubiegamy sie o ulge, dostajemy ja „na stale”, nasz kod podatkowy bedzie zmieniony rowniez i w pozniejszych latach.
Oznacza to, ze jesli zmienimy prace, lub stracimy prawo do ubiegania sie ulge powinnismy urzad o tym poinformowac.
Jesli ulga, o ktora chcemy sie ubiegac
przekracza £2500 musimy o nia ubiegac sie przez self assesment.
Zrodla
http://www.hmrc.gov.uk/briefs/income-tax/brief2409.htmhttp://www.hmrc.gov.uk/incometax/tax-allow-ees.htm