Lotnisko Birmingham
Napisane by Tetelina » 6 Aug 2012, 12:33 Lotnisko Birmingham
bardzo prosze o pomoc/porade :)
W czwartek (09.08.2012r) wczesnie rano (godz.4:30) wyladuje na lotnisku w Birmingham.
Problem w tym,ze pierwszy raz bede w UK i kompletnie nie wiem co mam dalej poczac:)
Planuje wziasc taxi do miejscowosci Burton-on Trent .
Czy ktos moze mi pomoc i udzielic informacji odnosnie przyblizonej oplaty za taxi/oraz ewentualnie nr telefonu po owy transport? A moze znajde je na lotnisku?
Bede wdzieczna za pomoc :)
i pytanie nr 2:
kilka dni pozniej planuje znow wyjazd z Burton-on Trent do Birmingham.
Jesli pojade pociagiem z Burton on trent to jak latwo dostac sie ze stacji kolejowej na przystanek autobusowy w Birmingham o nazwie "BIRMINGHAM (Coach Station)
BIRMINGHAM, Coach Stn, Mill Lane, Digbeth" ? Czy to jest daleko? Moze znowu taxi?
Bede wdzieczna za wszelka pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Tetelina
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by Hunteros30 » 6 Aug 2012, 14:47 Re: Lotnisko Birmingham
-
- Hunteros30
- Stały Bywalec
- Reputation point: 42
Napisane by Thesignerka » 6 Aug 2012, 16:23 Re: Lotnisko Birmingham
za okolo 2 mile w coventry placilam okolo 5£, wiec policz sobie.
tu masz stronke do zamaiwania taxy i wyliczenie w przyblizeniu.
http://www.taxisbirmingham.co.uk/
za busa zaplacisz pewnie okolo 2-4 funa w jedna strone.
Po wyjsciuz lotniska jest sporo przystankow w roznych kierunkach + pociag (kawalek dalej na NEC-u) mozna podjechac darmowym autobusikiem szynowym do samej stacji kolejowej - jakies 3 min.
Autobusy rzadko sa punktualnie. Chyba tylko rano :D
pozdrawiam
Dodano: -- 6 sie 2012, o 16:30 --
Z busami nie widze zebys cos miala, ale masz pociag z Birmingham International (na NEC kolo lotniska) -> Birmingham New Street, tam przesiadka na inny peron :arrow: do Burton-on Trent (pociag do Nothingam) , koszt zalezny od pory dnia pewnie ale okolo 10-12 funa mi pokazuje. Bilet kupujesz od razu na cala trase. Masz pociag o 6 dopiero ale to nie jest naprawde zle, wyjdziesz z samolotu okolo 5, zanim sie ogarniesz, podjedziesz do NEC, kupisz bilety i bedzie 6 (nie ma tu komunikacji nocnej niestety)
http://www.londonmidland.com
New street jest stacja w centrum miasta, wiekszosc polaczen jest do tego wlasnie punktu, mozliwosci przesiadek cala masa bo stacja very busy. A i pilnuj juzna new street tego ze poczatek danego peronu to np 4A a koniec 4b i rozne pociagi stamtad odchodza :D. Trzeba lookac na to co jest na ciuchci.
Pozdrowka
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Reputation point: 67
Napisane by Tetelina » 6 Aug 2012, 18:32 Re: Lotnisko Birmingham
w ramach podsumowan:
-prosze podaj mi nazwe przystanku autobusowego,z ktorego odjezdza bezposredni autobus/bus/pociag do Burton on trent.
jesli z lotniska wezme taxi na stacje kolejowa/przystanek autobusowy to juz spokojnie moge dojechac.
Myslisz,ze bedzie sie to oplacalo?
Bede wdzieczna za pomoc,gdyz jestem kompletnie "zielona " w tej kwestii:)
Pozdrawiam.
-
- Tetelina
- Przyczajony
Napisane by Gaba76 » 6 Aug 2012, 19:51 Re: Lotnisko Birmingham
jak bedziesz juz na lotnisku rozejzyj sie za znakami z napisem "train" i idz w tamtym kierunku.. dojdziesz do takiej malej kolejki szynowej o ktorej juz pisala Thesignerka, ona zabierze Cie prosto na stacje kolejowa... stamtad kup bilet do Birmingham New Street a jak juz bedziesz na New Street to do Burton... chociaz nie wiem czy na stacji na lotnisku nie warto juz zapytac o bilet do Burton to moze nie bedziesz juz sie musiala martwic o kupowanie biletu na New Street tylko bedziesz mogla od razu isc na odpowiedni peron (patrz na kierunek do Nothingham)
powodzenia :)
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Reputation point: 49
Napisane by Tetelina » 6 Aug 2012, 20:17 Re: Lotnisko Birmingham
Teraz juz wiem co powinnam robic :)
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Tetelina
- Przyczajony
Napisane by Thesignerka » 7 Aug 2012, 00:29 Re: Lotnisko Birmingham
NA lotnisku poszukaj znaczkow TRAIN - NEC
dodam ze jak wyjdziesz przed budynek i staniesz twarza do niego -> zobaczysz po swojej skrajnie prawej ten autobusik (na szynach nad budynkiem :D ) - wiec jak nie bedziesz pewna jak isc - wyjdz przed budynek i idz na jego prawy koniec. :D
wejscie do autobusiku jest na pietrze, on jedzie tylko do NEC/ train i jest automatem i zapierdziela co 3 min chyba :D
bilet kup od razu na cala trase na NEC/International -> Burton-on Trent -> podjezdzasz 1 przystanek do Birmingham New Street, wysiadasz, nie krazysz po dworcu wielkim jak stodola, tylko wchodzisz na pasaz peronowy z peronu po schodkach do gory i tam szukasz ciuchci do Burton-on ( Te co jada przez Notthingam- ale sprawdz na tablicach).
DO burton okolo godzinki drogi od NEC jest razem z przesiadka.
Powodzenia :)
-
- Thesignerka
- Rozeznany
Napisane by Tetelina » 7 Aug 2012, 04:07 Re: Lotnisko Birmingham
A moze jeszcze doradza mi Panstwo co z droga powrotna?
Mianowicie z Burton on Trent wroce do Birmingham i zapewne znowu na stacje kolejowa.(chyba ze istnieje autobus z Burton i zatrzymuje sie niedaleko?) Jak sie najlatwiej dostac na przystanek autobusowy "BIRMINGHAM (Coach Station)
BIRMINGHAM, Coach Stn, Mill Lane, Digbeth"?
Z gory dziekuje za wszystko :) Jestescie bardzo pomocni :)
-
- Tetelina
- Przyczajony
Napisane by Thesignerka » 7 Aug 2012, 09:20 Re: Lotnisko Birmingham
Wszystkie wieksze dzielnie Bhamomwa sa polaczone koleja, wiec z NEw Street dostaniesz sie w wiekszosc dzielnic. Jesli nie z samego New Street to z drugiej stacji pare krokow dalej - Moore Street lub Snow Hill. Zobacz sobie na mapie google i najlepiej wydrukuj z zaznaczeniem stacji na ktore chcesz sie dostac. Polaczenia mozesz sprawdzic na stronce ktorj linkap odalam wczesniej. Google maps + ta stronka sa niezastapione. Pozniej ci napisze jak sprawdzac busy z google maps.
Autobusy tez sa oczywiscie, ale ja nie mieszkam w Bham to za duzo nie powiem, bo poruszlama sie glownie w centrum i Yardley :)
-
- Thesignerka
- Rozeznany
Napisane by akrupa2 » 8 Aug 2012, 19:22 Re: Lotnisko Birmingham
-
- akrupa2
- Początkujący
- Reputation point: -3
Napisane by Tetelina » 9 Aug 2012, 22:47 Re: Lotnisko Birmingham
Teraz tylko chcialabym uzyskac jakas porade z ktorej stacji kolejowej bedzie najlatwiej dostac sie na catch station(idealnie byloby wziasc taxi bo mam ciezki bagaz) .Bede wdzieczna jeszcze raz za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Tetelina
- Przyczajony
Napisane by marcin_swierzy » 25 Sep 2012, 12:36 Re: Lotnisko Birmingham
czy ktoś może orientuje się jak dostać się z lotniska w Birmingham do Smethwick?
Przyjadę do Bham w przyszłym tygodniu i dobrze jakbym wiedział, jak się tam dostać.
z góry dzięki za jakiekolwiek info.
-
- marcin_swierzy
- Przyczajony
Napisane by piotroslaw » 26 Sep 2012, 16:09 Re: Lotnisko Birmingham
Skoro temat jest o lotnisku, to również chciałbym się zapytać o możliwe połączenie :) Pierwszy raz będę w UK w sobotę 29-ego, no i od razu na dłuższy czas (doktorat). Tyle, że niezbyt mam pojęcie jak się dostać do mojego miejsca zakwaterowania. Jeśli bylibyście tak mili i powiedzieli mi w jaki sposób mogę dostać się z lotniska z B'ham do Wesley International House (52 Oakfield Road) - to jest gdzieś blisko na południe od kampusu University of Birmingham. Wiem że taksówka załatwiłaby wszystko, ale wolałbym jednak coś tańszego :) Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki :)
- Piotrek
-
- piotroslaw
- Przyczajony
Napisane by asia.z » 26 Sep 2012, 17:45 Re: Lotnisko Birmingham
-
- asia.z
- Raczkujący
- Reputation point: 2
-
- Similar topics