Studia czy wyjazd?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by jaryt » 18 Jul 2012, 11:23 Studia czy wyjazd?

Zastanawiam się czy skończyć studia (jestem po pierwszym roku informatyki oraz technikum) czy wyjechać do pracy w Anglii? Proszę o poradę

jaryt
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by silmariena » 18 Jul 2012, 12:31 Re: Studia czy wyjazd?

studiuj a na wakacje szukaj pracy...

trochę mało napisałeś o warunkach jakie masz, dla samego widzi-misie posiadania dodatkowej kasy studiów bym nie rzucała

silmariena
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 18 Jul 2012, 12:59 Re: Studia czy wyjazd?

Może przyjedź tutaj i zacznij studia tu?
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by silmariena » 18 Jul 2012, 13:13 Re: Studia czy wyjazd?

tutaj z vanilia musze sie zgodzić, ja byłam na erasmusie zaledwie 4,5 miesiaca, a był to moj najlepszy okres studiowania, dlatego wracam do Wolver :)

silmariena
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by jaryt » 18 Jul 2012, 18:32 Re: Studia czy wyjazd?

Mój angielski nie jest na takim poziomie żeby tam studiować :) Słyszałem ze w Anglii wykształcenie wyższe z polski nie jest aż tak bardzo brane pod uwagę ?

jaryt
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 18 Jul 2012, 20:37 Re: Studia czy wyjazd?

Jeśli planujesz swoje życie za granicą to daj sobie spokój ze studiami w Pl. Może uda Ci dię znaleźć pracodawcę który uwzględni polskie studia ale nie liczyłabym na cud. Proponuję zapisać się na lekcje angielskiego np tu w jakimś collegu i znaleźć sobie pracę a potem zacząć studia.

Dodano: -- 18 lip 2012, o 20:38 --

Jeśli planujesz swoje życie za granicą to daj sobie spokój ze studiami w Pl. Może uda Ci dię znaleźć pracodawcę który uwzględni polskie studia ale nie liczyłabym na cud. Proponuję zapisać się na lekcje angielskiego np tu w jakimś collegu i znaleźć sobie pracę a potem zacząć studia.
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

MalePostNapisane by PavloKr » 18 Jul 2012, 22:18 Re: Studia czy wyjazd?

Ja bym na twoim miejscu nie przerywał studiów, przyjechałbym na twoim miejscu żeby sobie tylko coś zarobić, nic więcej i kończył bym studia na spokojnie.. A jeśli chodzi o uczelnie polskie to Angole akceptują te konkretne uczelnie, np UJ , SGH, AGH.. itp. A poziom na ich uczelniach jest tak niski że szkoda gadać..Ale któs musi pracować na nich;) Większość ludzi co ma tutaj studia pokończone, to mogą sobie z tym papierkiem wiesz co zrobić:) Tutaj liczy się język, tym lepiej znasz tym większe horyzonty przed sobą..

PavloKr
Początkujący

Reputation point: 6
Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 19 Jul 2012, 05:21 Re: Studia czy wyjazd?

Zawsze możesz skończyć w PL szkołę posiadającą akredytację Equis.
Sam taką siekłem i papiry są uznawane na całym Świecie bez problemu.

W Anglii z kolei możesz sobie pracować (czyt. mieć własną kasę) i weekendowo/wieczorowo np. trzaskać te kursy CISCO, co w/g mnie jest lepszym pomysłem niż tracenie czasu w polskiej fabryce magistrów.

Aczkolwiek znam tez takich ludzi którzy zaczęli studiować w PL i w trakcie stwierdzili że szkoda im czasu na pierdoły. Rzucili, ale to co studiowali robią nadal z pasją i są w tym zajebiaści, bo na własną rękę zajęli się tematem.

Kwestia co Tobie bardziej odpowiada: życie studenckie i potem papiry mgr czy może raczej chęć nauczenia się czegoś i zdobycia dobrego zawodu.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

PostNapisane by Guest » 19 Jul 2012, 21:15 Re: Studia czy wyjazd?

Ja na Twoim miejscu przyjechal bym tutaj i ewentualnie robil jakas szkole w Angli jesli masz chec nauczenia sie czegos i zdobycia dobrego zawodu tak jak napisal to Plazermen. Anglia to taki kraj gdzie na Twoje papiery raczej nikt nie bedzie patrzyl, a licza sie umiejetnosci i lata praktyki w zawodzie w ostatecznosci jak juz bedziesz mial doswiatczenie w danym zawodzie to wtedy zrobic papiery to juz nie problem (jesli ktos bedzie od Ciebie tego wymagal). Pamietaj jeszcze o tym, ze w Polsce poza papierami magistra itd.... licza sie uklady i zwykly szary czlowiek bez znajomosci ma marne szanse przebicia sie.Uwazam, ze warto jest inwestowac w siebie i rozwijac swoje umiejetnosci ale w Polsce to nie ma sesu. Jednak to tylko moje zdanie kazdy moze miec inne, a decyzja nalezy do Ciebie to Ty poniesiesz jej konsekfencje.

Guest

0

MalePostNapisane by jaryt » 20 Jul 2012, 07:52 Re: Studia czy wyjazd?

Dzięki za pomoc, zdania są podzielone.. ale chciałbym wyjechać tylko muszę jeszcze popytać znajomych o pracę :)

Dodano: -- 20 lip 2012, 10:47 --

I czy w Anglii mogę szukać pracy jako technik informatyk? Posiadam certyfikat europass anglieski z zawodem.

jaryt
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 20 Jul 2012, 13:24 Re: Studia czy wyjazd?

jaryt wrote:Słyszałem ze w Anglii wykształcenie wyższe z polski nie jest aż tak bardzo brane pod uwagę ?

to zalezy od firmy. ja pracuje dla miedzynarodowej firmy, w ktorej sa ludzie z calej Europy z magistrami i doktoratami. podczas rozmowy kwalifikacyjnej zwrocili uwage, ze mam mgr inz.
ja tez uwazam, ze poziom nauczania na polskich uczelniach jest wyzszy niz tutaj, ale z drugiej strony na tutejszych uczelniach jest wiecej tzw. "hands on", a to jednak sie przydaje. tutaj uczelnie blisko wspolpracuja z przemyslem, a w Polsce nie zawsze.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputation point: 22
Pokojowy
0

MalePostNapisane by Hunteros30 » 20 Jul 2012, 15:15 Re: Studia czy wyjazd?

jaryt wrote:Dzięki za pomoc, zdania są podzielone.. ale chciałbym wyjechać tylko muszę jeszcze popytać znajomych o pracę :)

Dodano: -- 20 lip 2012, 10:47 --

I czy w Anglii mogę szukać pracy jako technik informatyk? Posiadam certyfikat europass anglieski z zawodem.

Powiedział bym Ci chłopie rzuć studia i jedź ale druga prawda jest taka że przyjeżdżając do uk bardzo ważne jest doświadczenie. Jeśli chcesz szukać pracy w zawodzie informatyka to lepiej mieć już skończone studia lub więcej kursów i przynajmniej trochę popracować w zawodzie. Mogę się mylić ale tutaj bez doświadczenia lub wykształcenia świeżo po studiach raczej nie ma co liczyć na zbyt wiele. mogę się mylić ale wiem z autopsji że pracodawcy poszukują raczej doświadczonych ludzi.Sytuacja podobna jak w PL gdzie bez koneksji i wiedzy idącej w parze z doświadczeniem nie ma na co liczyć. Nie chcę Cię dołować ale to życiowa decyzja
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputation point: 42
Pokojowy
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI