Paszport dla dzieci gdy byly maz nie wyraza zgody?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
Witam. Jak w temacie. Jestem po rozwodzie. Przyjechalam niedawno do UK,dzieci zostaly z dziadkami. Byly maz nie wyraza zgody na paszporty dla dzieci. Nie robilam jeszcze nic w tej sprawie,jedynie oficjalnym pismem powiadomilam go o wyjezdzie. Dodam,ze oboje mamy jednakowe,nieograniczone prawa do dzieci. Bardzo prosze o pomoc,zalezy mi,aby sciagnac dzieci na Wyspy..

Patik
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

A po co paszport? wystarczy dowod. Natomiast maz jesli niema ograniczonych praw moze stanowczo zabronic wyjazdu dziecka za granice. W zasadzie bez jego zgody mozna wywiezc dzieci jedynie w przypadku kiedy jest calkowicie pozbawiony praw rodzicielskich.

BATORY
Początkujący

Reputation point: 3
Neutralny
0

Nie wiem od kiedy ten przepis wchodzi,ale teraz kazde dziecko musi miec swoj paszport nie moze byc wpisane do dowodu rodzica,no tak moze miec dowod tymczasowy,ale tu tez potrzebna jest zgoda obojga rodzicow. Patik, Trudna sprawa jesli nie dogadasz sie z mezem,to jedynie przez sad rodzinny bedziesz mogla to rozwiazac.Zycze powodzenia.
Dalijka
Rozeznany

Reputation point: 27
Pokojowy
0

Juz od dawna dziecko musi miec swoj dowod/paszport by wyjechac za granice i nie moze byc wpisane do rodzica. Odkad Polska weszla do UE albo i jeszcze wczesniej. Natomiast jezeli chcesz wyjechac a byly mąż nie wyraza zgody musisz zlozyc wniosek do sądu rodzinnego w Polsce o wydanie zgody na paszporty. Oplata za zlozenie wniosku (o ile nic sie nie zmienilo) wynosi 40zl. Z tym ze wyrobienie paszportu to dopiero poczatek. Zakladam ze w wyroku rozwodowym masz notke ze "miejscem zamieszkania dzieci jest kazde miejsce zamieszkania matki" lub podobnie. Teoretycznie wiec przeprowadzasz sie do UK i dzieci przeprowadzaja sie z Toba zgodnie z wyrokiem sądu. Problem jednak pojawia sie w kwestii kontaktow dzieci z ojcem. Tutaj musisz mocno sie zastanowic jak rozwiazac ten problem gdyz to jednak duza odleglosc a dzieci MUSZA miec kontakt z ojcem i w sądzie prawdopodobnie zostaniesz zapytana jak zamierzasz rozwiazac ta kwestie
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

ewela119, Ten przepis o ktorym pisalam wszedl w czerwcu tego roku,tu podaje linka:
http://komunikaty.gk.zhp.pl/node/81
Dalijka
Rozeznany

Pokojowy
0

Dobra doszukalam:

"Od 26 czerwca 2012 r. dzieci, które dotychczas przekraczały granice na podstawie wpisu w paszporcie rodzica, będą musiały mieć własny dokument podróży. Zmiana dotyczy tylko dzieci, które zostały wpisane do paszportów swoich rodziców przed 28 sierpnia 2006 r. Od sierpnia 2006 r. stosowana jest bowiem zasada „jedna osoba, jeden paszport” i nie ma już możliwości wpisania dziecka do paszportu rodzica."

Takze wychodzi na to ze obie mialysmy racje. Dalijka w kwestii tego ze weszly takie przepisy a ja w kwestii tego ze od dawna juz nie da sie czegos takiego zrobic :)
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

ewela119, :wink:
Dalijka
Rozeznany

Pokojowy
0

Hej.
Dzieki,dziewczyny,za info. I za kciuki tez,przydzadza sie,bo pewnie mnie przeprawa niezla czeka..
Co do kwestii odwiedzin,zakladam,ze jak zaczne tu godziwie zarabiac,bede mogla nawet dzieci do Polski wozic,zeby widzialy ojca,zreszta on jest tam baardzo zamozny i przylot tu nie przekracza jego mozliwosci finansowych:)
Co do paszportu,nas to nie dotyczy,moje jeszcze go nie maja:)

Patik
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI