Co po Maternity Allownce

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by MałaMi » 26 Apr 2012, 16:36 Co po Maternity Allownce

Witam niedługo mi się kończy maternity allowance do pracy nie mogę wrócić bo nie mam z kim dziecka zostawić i jest jeszcze malutkie tylko 7 mies czy ktoś wie co dalej czy należy mi się jakiś benefit?
Z góry dzięki z informację.
MałaMi
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by lori28 » 26 Apr 2012, 16:58 Re: Co po Maternity Allownce

A to zalezy. Jesli masz partnera, ktory pracuje, mozecie starac sie o working i child tax credit, jesli jestes sama muszisz pracowac minimum 16h tygodniowo, zeby sie o to ubiegac.
No i rodzinne 20f tygodniowo, ktore pewnie juz pobierasz.
lori28
Rozeznany

Reputation point: 2
Neutralny
0

FemalePostNapisane by MałaMi » 26 Apr 2012, 17:14 Re: Co po Maternity Allownce

czy jeśli pobieramy working tax to należy się też się nam child tax czy tylko jeden z nich?
MałaMi
Początkujący

Neutralny
0

PostNapisane by EWELINASTG2 » 26 Apr 2012, 17:40 Re: Co po Maternity Allownce

nalezy ci sie child tax credit,working tax credit i child benefit,oraz talony na mleko i darmowe witaminy

EWELINASTG2

0

FemalePostNapisane by agg » 26 Apr 2012, 18:41 Re: Co po Maternity Allownce

EWELINASTG2 wrote:nalezy ci sie child tax credit,working tax credit i child benefit,oraz talony na mleko i darmowe witaminy

a skad wiesz co jej sie nalezy skoro nie znasz jej sytuacji :roll:

napisz cos wiecej o swojej sytuacji, albo po prostu odwiedz strone http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/index.htm
i wg kryteriow sprawdz na jaka pomoc mozesz liczyc od panstwa.
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by lori28 » 26 Apr 2012, 20:17 Re: Co po Maternity Allownce

MalaMi working tax credit i child tax credit zazwyczaj sa wyplacane razem (ale sa wyjatki), tak jak Aqq napisala, wszystko zalezy od Twojej sytuacji, musisz po prostu zlozyc wniosek do Revenue i czekac na decyzje inaczej sie na 100% nie dowiesz.
lori28
Rozeznany

Reputation point: 2
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Ewelajna1111 » 26 Apr 2012, 20:42 Re: Co po Maternity Allownce

a czy jak ja teraz dostaje child tax credit,working tax credit i child benefit a jestem w ciazy z 2gim malenstwem.to czy w trakcie przejscia na maternity odrazu podniosa mi benefity jak zglosze ze urodzilam 2gie dziecko??? wystarczy ze tylko zadzwionie do nich czy na nowo musze skladac papiery uwzgledniajac 2gie dziecko??

Ewelajna1111
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by ktosienka » 27 Apr 2012, 12:07 Re: Co po Maternity Allownce

Jeśli macie istniejące konto w Tax Credits (nie ma tu znaczenia czy dotyczy on tylko Child Tax Credits, tylko Working Tax Credits czy tez obu) to nie ma potrzeby ponownego aplikowania.
Jesteście natomiast zobowiązani informować urząd o wszystkich zmianach w Waszej sytuacji życiowo - finansowej, takich jak:
- Zmiana pracy
-zmiana ilości przepracowtwanych godzin
-Zmiana adresu
-zmiany w obrebie niepełnosprawności
- zmiany w gospodarstwie domowym: rozstanie się partnerów, bądź zamieszkanie z nowym partnerem, narodziny lub smierć , przyjęcie pod opiekę dziecka
-zmiany dotyczące opieki nad dzieckiem, przedszkola, swietlicy itp (koszty, zmiana opiekuna)
-zmiany w zakresie dochodu, zarówno z pracy jaki i innych form, inne zasiłki i inne formy dochodu)

Urząd po otrzymaniu informacji o zmianie w Twojej sytuacji życiowej ( w tym wypadku nardzinach dziecka) sam przeliczy należne Ci Tax Credits i zacznie wypłacać nowe kwoty.
Sugeruje skontaktować się z Hmrc jak najszybciej po narodzinach dziecka. Ważne aby pełne imię( włączając w to drugie imię jeśli takowe planujecie ) było Wam znane, gdyż Hmrc wymaga podania danych dokładnie w takiej formie w jakiej bedą na akcie urodzenia.
Child Benefit wymaga oddzielnego zgłoszenia i przesłania im aktu urodzenia. Tutaj będziecie potrzebować Child Benefit Reference Number który używacie otrzymując zasiłek na Wasze pierwsze dziecko.

ktosienka
Stały Bywalec

Reputation point: 65
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 27 Apr 2012, 17:58 Re: Co po Maternity Allownce

MałaMi wrote:do pracy nie mogę wrócić bo nie mam z kim dziecka zostawić

Powinnas raczej napisac "do pracy nie chce wrocic bo nie chce mojego dziecka zostawic".
Sa zlozbki i childminder na ktore jesli pojdziesz do pracy dostaniesz dofinansowanie i to calkiem spore skoro jak piszesz masz Working Tax Credit. Ja np WTC ani CHTC nie dostaje bo przekraczamy dochod ale za childminder nam zwracaja 2/3 kosztow
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI