Page 1 of 1
Ogrodowe sprawy

Posted:
17 Nov 2015, 22:51
by leon54
Nie dawno wynająłem domek ze sporym ogrodem. Na jednym z drzewek owocowych jest mnóstwo jabłek.
Nigdy nie miałem ogrodu ani owoców więc nie bardzo wiem czy mam je oberwać czy zostawić jeszcze na drzewku ?
Jabłka są zdrowe i na pewno ,,zimówki,,. Liście opadły a gałęzie pełne jabłek. Co robić ? :cry:
Re: Ogrodowe sprawy

Posted:
18 Nov 2015, 06:55
by inga1974
Witam! Mozna zrobic pyszne dzemiki

Posted:
18 Nov 2015, 10:34
by Thomas
Żeby mieć pełno jabłek w przyszłym roku to musisz przyciąć na wiosnę drzewko
1/3 wszystkich odrostow każdej gałęzi, staraj się ciąg prze paczkiem skierowanym w dół.
Cięcie powinno być pod sosem możliwie największym.
Re: Ogrodowe sprawy

Posted:
18 Nov 2015, 11:49
by kygan
Pora do zebrania.
Re: Ogrodowe sprawy

Posted:
18 Nov 2015, 19:48
by AdamBoltryk
leon54 wrote: Co robić ? :cry:
Cider :D:D:D:D
Re: Ogrodowe sprawy

Posted:
18 Nov 2015, 21:34
by VA
leon54 wrote:Liście opadły a gałęzie pełne jabłek. Co robić ? :cry:
Najlepiej to zerwij jedno, skosztuj i będziesz wiedział czy gotowe. Już koniec listopada, więc na pewno są dojrzałe. W Polsce byłoby ryzykowne zostawiać owoce na drzewach o tej porze roku, bo zmarzną. Tutaj możesz się martwić, że zgniją od deszczu.
Re: Ogrodowe sprawy

Posted:
19 Nov 2015, 09:25
by leon54
Jabłka są nie duże ale słodkie i bardzo smaczne. Niektóre same spadają na ziemię i te są najlepsze. Poczekam jeszcze kilka dni i zerwę wszystkie.
Potem obetnę gałązki (dzięki Thomas )
Tylko muszę gdzieś kupić słoiki na mus jabłkowy.
Dzięki za poradę.
Re: Ogrodowe sprawy

Posted:
30 Nov 2015, 14:04
by IgaBor
Zbieraj te jabłka, które spadną i możesz robić kompoty, dżemy, musy z własnych owoców!! To niezastąpione. Ale nie zostawiaj ich zbyt długo na drzewie, bo będą się psuć i gnić. A szkoda zmarnować taki rarytas :D
Re: Ogrodowe sprawy

Posted:
30 Nov 2015, 22:02
by Thomas
leon54 wrote:Tylko muszę gdzieś kupić słoiki na mus jabłkowy.
Zrobilbym jeden na probe. Nie wszystkie gatunki nadaja sie na przetwory.
Moze sie okazac ze podczas gotowania rozwala sie na miazge...
Najbezpieczniej bedzie zrobic wino lub cidera ;-)