ciasta

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

FemalePostNapisane by marzencia2333 » 30 Oct 2010, 21:16 ciasta

Dzisiaj poraz pierwszy w UK zrobilam ciasto i moja rodzinka bardzo je polubila. Przepis znalazlam na internecie i jest bardzo proste do zrobienia.

Szarlotka z serkiem

Skaldniki:
-3 szklanki maki do pieczenia (ja kupilam w lidlu)
-1 opakowanie serka waniliowego (400g) ja kupilam 3 serki danio
-1,5 kostki margaryny do pieczenia
-cukier wanliowy (duza porcja)
-3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
-wiorki kokosowe lub bulka tarta do posypania ciasta przed pieczeniam (ja sypalam brytfanke bulka tarta)
-1,5 kg jablek (ja dalam mniej wzaleznosci od rozmaiaru brytfanki)
-cynamon i cukier waniliowy do posypania jablek
-cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu lub lukier do polania ciasta


Przepis:
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac serek, margaryne, cukier waniliowy (mozna dodac troszke wiecje cukru zwyklego w zaleznosc czy ktos lubi bardziej slodkie)
i zagniesc ciasto. Podzielic na dwie czesci na spod: 2/3 ciasta, na wierzch: 1/3.

Na blache wylozona papierem lub obsypana bulka tarta lub kokosami wylozyc wieksza czesc ciaasta. Nastepnie ulozyc polowki lub cwiartki obranych jablek, posypac sukrem waniliowym i cynamonem. Przelozyc pozostala czesc ciasta. Piec 50 -60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Po upieczeniu szarlotke obficie posypac cukrem pudrem lub polac lukrem.

Ciasto bez uzycia jajek.
Zyj szybko, kochaj mocno i nie umieraj :P
User avatar
marzencia2333
Stały Bywalec
 
 
Posts: 463
Age: 39
Joined: 11 Oct 2007, 17:55
Location: Tipton
Reputation point: 8
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Madlen84 » 31 Oct 2010, 19:39 :)

Uwielbiam szarlotke ale w takiej postaci jeszcze nie jadlam chyba sie skusze i tez zrobie :)

Madlen84
Początkujący
 
 
Posts: 15
Joined: 22 Jun 2010, 12:49
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 1 Nov 2010, 11:13 Re: ciasta

robie podobie tylko, ze to ciasto z wierzchu ukladam w taka kratke :]

jesli juz przy szarlotkach jestesmy to czy macie jakis ulubiony gatunek jablek, tu w UK, do szarlotki. ja juz kilku probowalam, ale zadne mi nie pasowaly. nie pamietam niestety jakich dokladnie.... :oops:
The main stumbling block in the way of any progress is and always has been unimpeachable tradition.

pinsleepe
Rozeznany
 
 
Posts: 204
Age: 40
Joined: 6 Nov 2007, 19:55
Location: Manchester
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by kamix1234 » 1 Nov 2010, 22:11 Re: ciasta

Pinsleepe ja uzywam jablek z polskiego sklepu,takich kwasnych,sa najlepsze na szarlotke.Kazde co kupuje angielskie to nie chca mi sie udusic,tylko robia sie takie gumowate :evil:
A to moj przepis na SZARLOTKE,moze nie jest taki latwy ale nie da sie go sp.... i jest przepyszna.
2,5 szkl maki
kostka margaryny,
5 jajek,
cukier waniliowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru
kisiel(najlepiej cytrynowy,duza porcja)
Ugniesc ciasto z maki,zoltek,margaryny,pr.do piecz. i cukru waniliowego.
2/3 ciasta rozlozyc na natluszczona blaszke(to porcja na polska,duza blache,ja robie w 2 tortownicach).Pozostala czesc ciasta wlozyc do zamrazarki.
Na ciasto,w blaszce wylozyc jablka-ilosc-wg uznania.Na to wylozyc ubita piane z bialek i szkl cukru i kislu(nie gotowac-wsypac proszek).A na piane zetrzec na tarce o grubych oczkach pozostala czesc ciasta.Nie wem na jaka temp,ja zawsze ustawiam na moim piecyku tak na ok 3-4
smacznego :-P

kamix1234
Raczkujący
 
 
Posts: 70
Joined: 16 Aug 2009, 21:48
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 2 Nov 2010, 10:53 Re: ciasta

kamix1234 wrote:robia sie takie gumowate :evil:


dokladnie ten sam problem :]

namierzam sie teraz na sernik (proba generalna przed swietami). macie jakies rady czy przepisy 'for dummies'? mi zawsze wychodzi malo slodki i za suchy :roll:
The main stumbling block in the way of any progress is and always has been unimpeachable tradition.

pinsleepe
Rozeznany
 
 
Posts: 204
Age: 40
Joined: 6 Nov 2007, 19:55
Location: Manchester
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by kamix1234 » 2 Nov 2010, 17:45 Re: ciasta

moim tajnym sposobem na sernik :wink: jest dodanie ugotowanego ziemniaka,no i ja zawsze robie z sera mielonego.Jak cos to podam przepis

kamix1234
Raczkujący
 
 
Posts: 70
Joined: 16 Aug 2009, 21:48
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by marcellcortes » 3 Nov 2010, 02:37 Re: ciasta

a ja dzis wypilem pare piwek i pogralem w pilke na ekranie.poza tym zachmurzenie umiarkowane,miejscami do duzego
Attachments
sawa.JPG
User avatar
marcellcortes
Raczkujący
 
 
Posts: 76
Age: 42
Joined: 28 Apr 2006, 13:56
Location: Szczecin / Solihull
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by pinsleepe » 3 Nov 2010, 08:46 Re: ciasta

marcellcortes wrote:a ja dzis wypilem pare piwek i pogralem w pilke na ekranie.poza tym zachmurzenie umiarkowane,miejscami do duzego


czyli znowu sie nacpales? :-P
The main stumbling block in the way of any progress is and always has been unimpeachable tradition.

pinsleepe
Rozeznany
 
 
Posts: 204
Age: 40
Joined: 6 Nov 2007, 19:55
Location: Manchester
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Luiza » 3 Nov 2010, 17:38 Re: ciasta

kamix1234 wrote:Kazde co kupuje angielskie to nie chca mi sie udusic,tylko robia sie takie gumowate :evil:

A ja jeszcze nigdy nie robiłam szarlotki z duszonych jabłek. Moja babcia i moja mama też.

Jabłka kroimy w cienkie plasterki, posypujemy cukrem i cynamonem, można dodać jeszcze rodzynki jak ktoś lubi, i zabieramy się za ciasto. W czasie przygotowywania ciasta, jabłka przemacerują sie i puszczą sok. Potem te jabłka odcedzamy od soku i wykładamy na ciasto. Jak byłam dzieckiem to ten powstały sok zawsze wypijałam. Reszta jak przy normalnej szarlotce.
Zapewniam, że jabłka w szarlotce się ugotują podczas pieczenia i nie będą w żadnym wypadku twarde.
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
User avatar
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posts: 1911
Age: 42
Joined: 14 Mar 2008, 23:27
Reputation point: 71
Poczciwy
Top
0

FemalePostNapisane by kamix1234 » 3 Nov 2010, 22:09 Re: ciasta

Luiza mi chodzilo o to ze ja jablka przed polozeniem na ciasto ,kroje je w prasterki,posypuje cukrem i prażę w garnku.wole wlasnej roboty niz gotowe,kupione w sloiku.

kamix1234
Raczkujący
 
 
Posts: 70
Joined: 16 Aug 2009, 21:48
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by marzencia2333 » 8 Nov 2010, 15:18 Re: ciasta

Znalazlam jeszcze jeden przepis na racuchy. Moje dzieciaczki sie zajadaly.

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego mozna dodac jeszcze troche zwyklego cukru. Naj lepiej sprobowac troszeczke na palcu.
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
i ze 2 jablka pokrojone w kostke (ja starkowalam)
cukier puder do posypania

Składniki dokładnie wymieszać w misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka obrać i drobno pokroić. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Racuchy smażyć na złocisty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego :P
Zyj szybko, kochaj mocno i nie umieraj :P
User avatar
marzencia2333
Stały Bywalec
 
 
Posts: 463
Age: 39
Joined: 11 Oct 2007, 17:55
Location: Tipton
Reputation point: 8
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Luiza » 8 Nov 2010, 17:26 Re: ciasta

kamix1234 wrote:Luiza mi chodzilo o to ze ja jablka przed polozeniem na ciasto ,kroje je w prasterki,posypuje cukrem i prażę w garnku.wole wlasnej roboty niz gotowe,kupione w sloiku.
Ja dobrze wiem o co ci chodziło :wink:
A ja kładę surowe jabłaka na ciasto. Nie duszę ich.
Wiem ze wielu ludzi dusia jabłka do szarlotki, a u mnie w domu od pokoleń kładzie sie surowe jabłka. Tylko sugeruje, jeśli ktoś chciałby spróbować tego sposobu. Wychodzą rewelacyjnie i nie widzę celu w duszeniu. Ale każdy robi jak lubi.
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
User avatar
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posts: 1911
Age: 42
Joined: 14 Mar 2008, 23:27
Reputation point: 71
Poczciwy
Top
0

FemalePostNapisane by Kitka » 16 Dec 2010, 09:39 Re: ciasta

Na święta zrobie to ciacho. Jadłam u koleżanki i jest przepyszne :grin:

SERNIK GOTOWANY
7 paczek herbatników
6 całych jaj
1kg sera białego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3/4 szklanki mleka
1 kostka masła

Ser najlepiej taki bardzo twardy 2 razy zmielić przez maszynkę, (jak się kupi taki mielony nie gwarantuję że sernik nie będzie za miękki). Wymiksować całe jaja + cukier+cukier waniliowy, dodać do tego zmielony ser i wymieszać na gładką masę. Masło rozpuścić na ogniu w garnku, do masła wylać urobioną masę i doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować chwilę ok 3 min. Wcześniej przygotować budyń tzn rozpuścić w mleku i dodać do przegotowanej masy lejąc powoli i ciągle intensywnie mieszając gotować ok 3 min. Wylać na bardzo ściśle poukładane herbatniki na prostokątnej blasze, rozsmarować równo i na masę poukładać ściśle herbatniki. Zalać polewą czekoladową od razu lub poczekać aż ostygnie i zalać galaretką jak kto lubi.

POLEWA
6 łyżek wody wlać do garnka i zagotować, dodać 18 łyżek cukru i dobrze rozpuścić. Zestawić z ognia i wsypać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Postawić na ogień i dodać 1/4 kostki masła. Zagotować aż powstanie gładka masa. Wylać na herbatniki i równomiernie rozsmarować.

do sernika można dodawać co się lubi np rodzynki
Miłość zaczyna się wtedy, kiedy szczęście drugiej osoby staje się ważniejsze niż twoje.
User avatar
Kitka
Zadomowiony
 
 
Posts: 702
Joined: 6 Dec 2006, 23:12
Location: Birmingham/Sheldon
Reputation point: 41
Pokojowy
Top
0

MalePostNapisane by stefan1965 » 28 Feb 2011, 13:38 Re: ciasta

Kumpel podesłał mi przepis na ciasto:

Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe
Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky
jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą
miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno
whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedna
szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe.

Powtórz operacje.

Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą
masę, dodaj lyzeszke sukru i ubjaj dalej.

W miedzyszasie zprawdz czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jezli czeba.
Wszus do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je
mikserem. Spraws jakoz wiski zepy pootem gosie nie mufili sze
jest trojnoca. Wszus do miszki szyska sul jaka masz w domu czy so
tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so
fszusisz ! Fypij skok sytrynnmowy.

Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudz
monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na
plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij zwiszki.
Spraws jakos fiski sostanej ot pieszenia siasta i is spas.
two beer or not two beer

stefan1965
Raczkujący
 
 
Posts: 96
Joined: 10 Jan 2009, 17:10
Reputation point: -3
Neutralny
Top
1

FemalePostNapisane by bogini8 » 28 Feb 2011, 15:19 Re: ciasta

stefan1965, dobre hihih ;))
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Age: 38
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

Next

Return to KUCHNIA