ciasta

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

FemalePostNapisane by Anastazja » 28 Feb 2011, 17:19 Re: ciasta

Podajcie jakis sprawdzony przepis na pyszne paczki :) Tlusty czwartek sie zbliza,a moje paczki ostatnio to jakies sklejki wyszly :P
Andzia
Image
User avatar
Anastazja
Zadomowiony
 
 
Posts: 820
Joined: 1 Jan 2007, 15:59
Location: Birmingham
Reputation point: 27
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 28 Feb 2011, 18:41 Re: ciasta

Anastazja, http://slodkieimpresje.blox.pl/html/131 ... tml?577301
tu sa genialne przepisy :)
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
User avatar
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2785
Age: 38
Joined: 21 Nov 2007, 23:55
Location: Solihull
Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
Top
0

FemalePostNapisane by Gaba76 » 22 Apr 2012, 18:24 Re: ciasta

witam
chcialabym sie podzielic przepisem na muffinki z mikrofali, ktore wlasnie przed chwila odkrylam i wyprobowalam ;)
caly proces trwa doslownie 5 minut
potrzebne jest:
kubek, 4 lyzki maki, 6 lyzeczek cukru, 2 lyzki kakao, 1 jajko, 4 lyzki mleka, 3 lyzki oleju, 0.5 lyzeczki proszku do pieczenia... wszystko mieszamy w kubku i wstawiamy do mikrofali na 3-4 minuty na max 1000W
smacznego :)
Gaba i czasami Rafii ;)

"Hate something? Change something... Make something better."
User avatar
Gaba76
Stały Bywalec
 
 
Posts: 339
Age: 47
Joined: 1 Sep 2011, 21:33
Location: Tipton
Reputation point: 49
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by vanilia » 19 Nov 2012, 15:12 Re: ciasta

Ciasto marchewkowe

Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach
• 1 szklanka oleju
• 4 jajka
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g czekolady deserowej
• 125 g masła (pół kostki)
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać olej, marchew i mąkę wymieszaną z resztą składników.
Piec na blaszce o wymiarach 20 x 35 cm przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto.
* ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć dowolnym kremem, np. budyniowym

Naprawdę polecam ciasto rewelacja, mój Kochany od razu zjadł połowę :).

Zawsze miałam problem z ciastem drożdżowym. Teraz mam niezawodny przepis. Robię z niego ciasto lub bułeczki z jagodami albo z jabłkami i cynamonem. Pycha. Ciasto wychodzi naprawdę puszyste i delikatne.

Ciasto drożdżowe teściowej :

3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera
2 łyżki stołowe oleju
60dkg mąki tylko Luksusowa z Lubelli inaczej ciasto wychodzi suche
cukier waniliowy - całe opakowanie
pół kostki masła
1 szklanka mleka
olejek śmietankowy, waniliowy albo pomarańczowy według uznania

3 jabłka pokrojone w pół księżyce

Kruszonka:
200g mąki
pół kostki roztopionego masła
120g cukru
cynamon ok 2 małe czubate łyżeczki

Całe jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać, masło roztopić. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto będzie "klejące" nie takie twarde jak to zwykle bywa. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok godziny). Przełożyć do blachy (w moim przypadku 25 na 35) wyłożonej papierem do pieczenia, uformować i znów odstawić na 30 min lub na godzinę. W między czasie połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać. Następnie ułożyć jabłka na cieście lekko je wciskając, na to wyłożyć kruszonkę. Ciasto przeżegnać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 45-50min, najlepiej włączyć termoobieg

Mój ulubiony przepis na sernik
http://www.mojewypieki.com/przepis/sern ... e-brownies

Polecam stronę www.mojewypieki.com - to dosłownie strona dla opornych :) w pieczeniu. Z każdego przepisu wychodzi cudowne ciasto. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakieś mi nie wyszło.
"Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość."- Vincent Van Gogh
User avatar
vanilia
Zadomowiony
 
 
Posts: 684
Joined: 24 May 2007, 12:04
Location: Sheldon
Reputation point: 47
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by MagdaRR » 13 Aug 2013, 17:17 Re: ciasta

Fajna ta szarlotka!!

MagdaRR
Przyczajony
 
 
Posts: 2
Joined: 12 Aug 2013, 18:58
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Paga » 7 Oct 2013, 19:15 Re: ciasta

Moze ja tak z choinki sie urywam , ale mam wielkiego smaka na sernik , a sama nie umiem go wykonac :-/ Chcialabym sie dowiedziec gdzie moglabym zakupic moze jakis gotowy w sklepie , polecacie dobry jakis sklep z wyrobami ciastowymi ?
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
User avatar
Paga
Raczkujący
 
 
Posts: 94
Joined: 31 May 2012, 21:36
Location: Walsall .
Reputation point: 12
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Ela Eriska » 7 Oct 2013, 21:18 Re: ciasta

Paga, zostało mi jeszcze pól blachy po urodzinkach Maciejki,wyborny w smaku.Mogę się podzielić :P
Gdy wyliczam
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...

Ela Eriska
Rozeznany
 
 
Posts: 255
Age: 47
Joined: 13 May 2011, 16:05
Reputation point: 31
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by Paga » 8 Oct 2013, 17:30 Re: ciasta

O pyyycha :D Chetnie sie pisze,choc juz dzis odpada , prosze o kontakt nastepnym razem a sie pojawie o opedzluje pol blaszki ,z przyjemnoscia rowniez poprosze na wynosik do domku ,oczywiscie place ! :) ♥ Jestes wielka :-*
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
User avatar
Paga
Raczkujący
 
 
Posts: 94
Joined: 31 May 2012, 21:36
Location: Walsall .
Reputation point: 12
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Luiza » 11 Oct 2013, 09:50 Re: ciasta

Całkiem smaczne wyroby ma piekarnia Mazowsze. Ich ciasta są dostępne w większości polskich sklepów.

Ale gdybyś jednak zebrała się na odwagę i chciała spróbować zrobić własny serniczek, podaję banalnie prosty przepis na "dietetyczny" i pyszny serniczek.

Sernik
Spód:
200g pokruszonych herbatników
ponad ½ szkl zmielonych orzechów (moje ulubione to laskowe)
100g roztopionego masła

Masa:
500g tłustego białego sera
100g cukru pudru
5 jajek
sok z ½ cytryny
wanilia

Dekoracja:
Gorący sernik posypać startą na tarce czekoladą mleczna lub deserową (wg uznania)

Wykonanie:
Wymieszać herbatniki z orzechami I masłem.
Wylepić dokładnie średniej wielkości tortownice (ok. 24cm średnicy);

Zmielony ser utrzeć na puszysta masę dodając stopniowo żółtka, cukier, sok z cyt, wanilie.

Z białek ubić piane. Delikatnie wymieszać z masą.
Wyłożyć na przygotowany spod. piec 40 min. w 190*C.

Smacznego!
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
User avatar
Luiza
Wtajemniczony
 
 
Posts: 1911
Age: 42
Joined: 14 Mar 2008, 23:27
Reputation point: 71
Poczciwy
Top
1

FemalePostNapisane by Paga » 11 Oct 2013, 10:56 Re: ciasta

Luiza, Bardzo dziekuje za przepis :)
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
User avatar
Paga
Raczkujący
 
 
Posts: 94
Joined: 31 May 2012, 21:36
Location: Walsall .
Reputation point: 12
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by moniagab » 7 Mar 2014, 12:57 Re: ciasta

Podam przepis na pyszne ciasto marchewkowe



225g maki
175g cukru brazowego
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 llyzeczka imbiru w praszku
60g rodzynek
25g tartego swiezego imbiru
marchew tarta na malych oczakach 300-350g
2 cale jajka
3 lyzki oleju
sok z 1 wycisnietej pomaranczy ( mozna zastapic sokiem z kartonu)

Wszystkie skladniki wkladam do miski mieszam mikserem czy tez lyzka na jednolita mase wylewewam do foremki i pieke okolo 1h w temp 160s.

Na wierzch robie mase z serka soft lub philadelfia dodaje 2 lyzczeki cukru waniliowego i 2 lyzeczki cukru pudru mieszam i smaruje wierzch ostudzonego ciasta marchewkowego . Posypuje startym kandyzowanym imbirem jak sie nie ma takiego mozna posypac imbirem w proszku .
Może nie jestem idealna , ale idealnie sobie z tym radzę:-)
User avatar
moniagab
Początkujący
 
 
Posts: 49
Joined: 4 Apr 2008, 08:18
Reputation point: 6
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Ena21 » 8 Mar 2014, 19:07 Re: ciasta

a czy ktos z was piekl juz uzywająć maki tej samorosnącej? czy faktycznie nie trzeba już dodawac do niej proszu do pieczenia?
User avatar
Ena21
Raczkujący
 
 
Posts: 59
Age: 34
Joined: 25 Nov 2012, 23:00
Reputation point: 7
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by lesny69 » 8 Mar 2014, 20:13 Re: ciasta

Ena ja kiedyś pokusiłem się o zrobienie pizzy na tej mące z myślą, że wyjdzie grubsze ciasto i d..pa wyszło tak samo jak na zwykłej
User avatar
lesny69
Rozeznany
 
 
Posts: 125
Age: 35
Joined: 27 Aug 2012, 06:47
Location: Quinton
Reputation point: 43
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by karolinapl » 8 Mar 2014, 20:35 Re: ciasta

Ja tylko używam tej angielskiej samo rosnącej mąki i jestem bardzo zadowolona, ale jeżeli w przepisie jest napisane dodaj proszek do pieczenia to go dodaje i jest wszystko ok. :D

karolinapl
Przyczajony
 
 
Posts: 2
Joined: 17 Dec 2012, 12:49
Reputation point: -2
Neutralny
Top
0

Previous

Return to KUCHNIA