Sklep z ekologicznymi przetworami
Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.
Czy ktoś podpowie gdzie można kupić przetwory z warzyw z ekologicznych upraw???
-
-
Ka_eR
- Początkujący
-
-
- Posts: 13
- Joined: 22 May 2012, 09:34
- Reputation point: 0
-
Na farmie Sandwell Valley (Miedzy west Bromwich a Great Barr) jest sklep.
Nie wiem jaka jest definicja eko, ale niektore z przetworow robionych na tej farmie sa slodzone syropem glukozowym, co wydaje mi sie bardzo nie eko... Tak czy siak, kilka razy po przestudiowaniu skladow dokonalismy tam, zakupow. Maja tez jaja z wolnego chowu , jablka, dzemy, konfitury, miod.
Przetwory z wazyw tez tam sa, ale my octowych rzeczy nie jadamy, wiec nie testowalismy.
Podejzewam, ze inne farmy prowadza podobna dzialalnosc.
Fajny pomysl na spedzenie wolnego popoludnia, spacer po farmie plus zakupy.
Mialam gdzies adres farmy, na ktorej mozna samemu sobie zbierac wazywa i owoce, poleconej przez znajomych. Jesli ktos jest zaintersowany to moge odkopac ten adres, wydaje mi sie ze bylo to jakas 1h jazdy autem z Birmingham.
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posts: 498
- Joined: 22 Oct 2006, 13:06
- Reputation point: 65
-
Essington Farm - to ta na której można samemu zbierać owoce i warzywa. Jest tez tam sklep w którym można kupić przetwory, mięso od lokalnych rzeźników. Tutaj jest wyjaśnione jak tam dojechać
http://www.essingtonfarm.co.uk/how_to_f ... n_farm.asp
-
-
Hannaaa
- Przyczajony
-
-
- Posts: 6
- Joined: 15 Apr 2014, 09:22
- Reputation point: 2
-
Znajomi zarekomendowali nam ta farme:
Dunnington Court Farm, Broom Lane
Postcode: B49 5NU
Dunnington, Alcester (Warwickshire)
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posts: 498
- Joined: 22 Oct 2006, 13:06
- Reputation point: 65
-
Zwykle farmy maja swoje godziny otwarcia.
A garnek ...kupisz tam gdzie (prawie) wszystko mozna znalezc, czyli na ebayu
http://www.ebay.co.uk/sch/Cookware-Dini ... w=clay+pot
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posts: 498
- Joined: 22 Oct 2006, 13:06
- Reputation point: 65
-
hankas1 wrote:Wie ktos gdzie dostane gliniany garnek do kiszenia ogorkow???
Do kiszenia ogórków lepiej nadaje się kamienny.
Pozdrawiam
-
-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Posts: 2527
- Joined: 6 Dec 2008, 12:19
- Reputation point: 183
-
Kamionkowy , a nie kamienny...
Kamionka to ceramika.
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posts: 498
- Joined: 22 Oct 2006, 13:06
- Reputation point: 65
-
Kamienny - taki mielismy w domu, najpierw u Babci a potem u nas.
Ciężki jak cholera, ale ogórki super
A że kamiennych garnlków/garnców juz nikt od dawna nie robi to zastąpiono go dużo tańszym w produkcji kamionkowym. Wyparte później przez glinę i zwykłe szkło.
Kamienny garnek wyróżnia się tym, że nie ma uszu do trzymania (taka typowa baryłka Kubusia Puchatka
), ma grube ściany (podobne do tych w moździerzach marmurowych i ścianki na krawędzi są tego samego koloru co ścianka. Te co sa białe znaczy że są kamionkowe z politurą na wierzchu. Nasz był jak najbardziej pospolicie szary. A może jest? Nie wiem, dawno go nie widziałem.
Pozdrawiam
-
-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Posts: 2527
- Joined: 6 Dec 2008, 12:19
- Reputation point: 183
-
Ciekawa sprawa z tym kamiennym garnkiem!
Najbardziej naturalne i najprostrze rozwiazania sa zwykle najlepsze.
Mi w przedemigracyjnym zyciu zdazylo sie zrobic bardzo udane ogorki w bardziej konwencjonalnych pojemnikach: stalowych garnkach oraz szklanych i ceramicznych miskach. Ze znakomitym efektem zreszta.
Pewno reszta tez ma znaczenie: woda, niejodowana sol i w miare mozliwosci pozbawione chemii ogorki i przyprawy.
-
-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Posts: 498
- Joined: 22 Oct 2006, 13:06
- Reputation point: 65
-
Return to KUCHNIA