Router do sieci 3

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MalePostNapisane by abic660 » 29 Jan 2013, 07:09 Router do sieci 3

Witam posiadam modem (stick) dongle huawei e367. Chcialbym rozdzieli sygnal poprzez jakis router, wiem ze w sklepie maja niby cos jak mifi ale mi chodzi o zwykly router. czy ktos moze orientuje sie jaki router pasowal by do tego modemu i czy bedzie obslugiwal ta siec. Czy trzeba jakos specjalnie konfigurowac router prosze o podpowiedz dziekuje pozdrawiam

abic660
Początkujący
 
 
Posts: 15
Joined: 12 Feb 2012, 14:18
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by Hunteros30 » 29 Jan 2013, 13:05 Re: Router do sieci 3

A w jakiej sieci działa dongiel?
Nikt nie mówił że będzie łatwo :)
User avatar
Hunteros30
Stały Bywalec
 
 
Posts: 451
Age: 41
Joined: 10 Nov 2011, 00:38
Location: walsall
Reputation point: 42
Pokojowy
Top
0

MalePostNapisane by Fok@ » 29 Jan 2013, 15:26 Re: Re: Router do sieci 3

Hunteros30 wrote:A w jakiej sieci działa dongiel?

Tytul watku wskazuje ze 3 (three)

sent from galaxy note 2
User avatar
Fok@
Rozeznany
 
 
Posts: 196
Joined: 11 May 2006, 09:46
Location: Birmingham
Reputation point: 29
Pokojowy
Top
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 29 Jan 2013, 17:41 Re: Router do sieci 3

abic660 a nie lepiej kupić router z modemem? Zawsze to jedno urządzenie niej ;).
I tak i tak musisz wszytko ustawiać.
No i zgłosić do providera zmianę sprzętu, coby sobie w bazach pozmieniali i puścili. Bez kontaktu z providerem raczej nie ustawisz modemu. A z drugiej strony router może odmówić współpracy z modemem. Tym bardziej, że jako stick działa na USB, a nie Ethernecie.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2527
Joined: 6 Dec 2008, 12:19
Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
Top
0

MalePostNapisane by plazermen » 29 Jan 2013, 19:02 Re: Router do sieci 3

Luknij po forach dla sieciowcow. Sa przeca routery z wejściami usb i na linuxie jak chociażby asus. Jeżeli producent nie przewidział możliwości wetknięcia tam dongla WAN to bankowo forumowe mądrale już jakiegoś patcha pod to napisali.
User avatar
plazermen
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2076
Age: 41
Joined: 10 Jun 2006, 20:52
Location: że znowu
Reputation point: 92
Poczciwy
Top
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 30 Jan 2013, 17:30 Re: Router do sieci 3

plazermen wrote:Luknij po forach dla sieciowcow. Sa przeca routery z wejściami usb(...)

...tylko wiekszość z nich posiada takowe do podpięcia drukarki, a nie modemu. Przynajmniej jak się interesowałem tematem. No, ale Panta rhei, jak mawiał mędrzec :)
A nawet jak podepnie ten modem to i tak musi skonfigurować router.
Wszystko da się zrobić, kwestia czasu, umiejętności funduszy :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2527
Joined: 6 Dec 2008, 12:19
Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
Top
0

MalePostNapisane by plazermen » 30 Jan 2013, 18:10 Re: Router do sieci 3

no toż w dalszej części mojego posta piszę, że jak nie pod WAN usb to na forach bankowo już coś mają na te bolączkę
Image
User avatar
plazermen
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2076
Age: 41
Joined: 10 Jun 2006, 20:52
Location: że znowu
Reputation point: 92
Poczciwy
Top
0

MalePostNapisane by abic660 » 30 Jan 2013, 18:38 Re: Router do sieci 3

Dziekuje koledzy za podpowiedz pytalem o router bo mam juz modem dongle. A widzialem ze w pl polsac oferuje podobny modem z routerm wiec ciekawi mnie czy jest taka opcja tez w uk w sieci three (3)

abic660
Początkujący
 
 
Posts: 15
Joined: 12 Feb 2012, 14:18
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by allertec » 30 Jan 2013, 19:22 Re: Router do sieci 3

abic600, zrób poniższe ( sam chciałem opisać, ale jak zobaczyłem ten prosty opis to postanowiłem podać linka ):
http://www.trochetechniki.pl/Windows-7- ... ,1507.html

A następnie kup sobie repeater:
http://www.amazon.co.uk/Repeater-amplif ... B006CKWZT6

Lub coś co będzie odnawiało sygnał. Nie mowię, żębyś kupował to z Amazona, ale warto się zapoznać.

To chyba najprostszy sposób jak sobie poradzić w tej sytuacji jeżeli nie dostaniesz routera takiego jakiego byś chciał.

allertec
Przyczajony
 
 
Posts: 10
Joined: 18 Jul 2012, 12:45
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by ooizdas » 30 Jan 2013, 21:26 Re: Router do sieci 3

Proszę, oto lista routerów firmy tplink obsługująca 3g/4g:
http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=202

A oto lista modemów i sieci uk, które obsługują te routery (na przykładzie jednego z nich):
http://uk.tp-link.com/support/3g-comp-l ... =TL-MR3420
Jak widać znajduje się na niej modem huawei e367 w sieci 3 :)

Oczywiście poza tplinkiem są zapewne inne firmy, które oferują podobny sprzęt. Jednak po przebojach z linksysem i innymi cudami poleciłbym chyba tą firmę na chwilę obecną.

Co do konfiguracji to raczej standardowa, automatyczna konfiguracja wystarczy.

ooizdas
Przyczajony
 
 
Posts: 1
Joined: 30 Jan 2013, 20:27
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by xerdox » 30 Jan 2013, 22:43 Re: Router do sieci 3

Router w bardzo prosty sposób można zrobić z komputera. Lepszym rozwiązaniem bedzie kupno routera z wejściem na kartę sim. W trójce nie trzeba zgłaszać żadnej zmiany urządzenia sam wyciągam kartę z ipada i wkładam do laptopa jak potrzeba coś ściągnąć. Ustawienia typu login i hasło które potrzeba w niektórych sieciach powinny sie załadować automatycznie z sieci przynajmniej w trójce nie ma problemu z tym. Jak byś potrzebował jakiejś pomocy przy ustawieniu napisz na priv to ci podpowiem co i jak

xerdox
Rozeznany
 
 
Posts: 131
Age: 28
Joined: 14 Jul 2010, 19:44
Location: Wolverhampton
Reputation point: 5
Neutralny
Top
0

PostNapisane by Guest » 20 Oct 2016, 14:34 Re: Router do sieci 3

Hej nie będę zakładał nowego tematu. Jest on pośrednio powiązany z siecią telefonów komórkowych "3".
Mam podpisany roczny kontrakt, według, którego mam do wykorzystania 4GB internetu miesięcznie. Czy ktoś z użytkowników tej sieci wie jak to wygląda gdy kończy się mój limit czy sieć mnie o tym poinformuje? Czy będą liczyć na to, że przekroczę wyznaczony limit, a oni dopiszą mi do rachunku kilka funtów więcej?

Guest
 
 
Top
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 20 Oct 2016, 16:31 Re: Router do sieci 3

Nie słyszałem, żeby ktokolwiek był informowany o przekroczeniu limitu.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony
 
 
Posts: 2527
Joined: 6 Dec 2008, 12:19
Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
Top
0

MalePostNapisane by edmun » 20 Dec 2016, 17:07 Re: Router do sieci 3

xxxx wrote:Czy ktoś z użytkowników tej sieci wie jak to wygląda gdy kończy się mój limit czy sieć mnie o tym poinformuje? Czy będą liczyć na to, że przekroczę wyznaczony limit, a oni dopiszą mi do rachunku kilka funtów więcej?

Zazwyczaj jestes informowany smsem do karty SIM ktora jest w donglu. Zazwyczaj takie dongle maja swoje aplikacje i wyswietla Ci takiego sms'a. Czasami apki te maja wlasne powiadomienia typu push od uslugodawcy ze konczy Ci sie dostepny transfer. Transfer mozesz zawsze dokupic, czesto online nawet po przekroczeniu limitu (na oficjalnej stronie trojki).

Jesli nie uzywasz dongla z apka a karta poszla np. w router z wejsciem na karte SIM (sporo takich uzywalem), to oczywiscie smsa nie dostaniesz ani tez nie dostaniesz powiadomienia.

Jesli masz dongle na przedplate - to po osiagnieciu limitu, internet sie wylaczy i koniec.
Jesli masz pay-monthly, zalezy od umowy, zazwyczaj rowniez sie konczy i czeka na Twoja decyzje co robisz jak juz nie masz "transferu"
User avatar
edmun
Stały Bywalec
 
 
Posts: 444
Joined: 27 Oct 2011, 19:06
Reputation point: 48
Pokojowy
Top
0


  • Similar topics
    Replies
    Last post
Return to KOMPUTERY I ELEKTRONIKA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users
cron