KUCHNIA POLSKA i nie tylko

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

FemalePostNapisane by olivka » 9 Dec 2007, 22:30 KUCHNIA POLSKA i nie tylko

zakladam watek dla smakoszy,kucharzy...
mozna sie tu podzielic swoimi/babcinymi/mamusimi przepisami
kucharzysz w domku? to napisz jak zrobic to co lubisz
lubisz jesc? to wpadaj tu i korzystaj z przepisow!!

pozdrawiam :-D
Celuj w księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.....
User avatar
olivka
Zadomowiony
 
 
Posts: 804
Age: 114
Joined: 25 Jul 2007, 09:08
Location: z Ksiezyca...
Reputation point: 6
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by Mlody » 9 Dec 2007, 22:56 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

hehe dobry temacik, ciekawe jak sie przyjmie :>

Danie na szybko, plaster schabu i karkowki, przygotowujemy soute, czyli rozbijamy jak na kotlet opruszamy sola, pieprzem i smazymy na rumiany kolor, jak juz sie zrumieni przekladamy na blache, kladziemy kolo siebie i na to pol plastra ananasa, na calosc kladziemy plaster zoltego sera i wkladamy do piekarnika na kilka chwil zeby ser sie rospuscil. Podajemy z frytkami i surowka np. swieza marchewka z chrzanem.
Tak na szybko jak sie niechce za duzo robic a chcemy zablysnac :D
Diabeł jest optymistą, o ile sądzi, że można ludzi uczynić gorszymi.

Mlody
Rozeznany
 
 
Posts: 238
Age: 45
Joined: 22 Jun 2007, 18:40
Location: West Midlands :>
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by olivka » 10 Dec 2007, 09:13 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

Mlody, no i jest pierwszy przepis! temat sie musi przyjac, wkoncu kazdy lubi cos wszamac, czy to tluste miecho czy dietetyczna zupke.
ide i ja na sniadanko. moze jakis omlecik z warzywkami zapodam...hm.. will see.
pozdr
Celuj w księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.....
User avatar
olivka
Zadomowiony
 
 
Posts: 804
Age: 114
Joined: 25 Jul 2007, 09:08
Location: z Ksiezyca...
Reputation point: 6
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by Bartsun » 10 Dec 2007, 11:42 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

Mlody a robiles juz to?

bo wiesz... wlasnie wstalem i jestem glodny ;)
User avatar
Bartsun
Stały Bywalec
 
 
Posts: 589
Joined: 27 Sep 2006, 22:26
Reputation point: 1
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by Mlody » 10 Dec 2007, 13:10 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

kilka razy dziennie w hotelu jak pracowalem :> dowcipnisiu z dolu :D
Diabeł jest optymistą, o ile sądzi, że można ludzi uczynić gorszymi.

Mlody
Rozeznany
 
 
Posts: 238
Age: 45
Joined: 22 Jun 2007, 18:40
Location: West Midlands :>
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Ana :) » 11 Dec 2007, 12:59 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

Mlody ida swieta ,moze zapodasz cos niezbyt tlustego z duza porcja wazywek :roll: ? i przedewszystkim cos co nie spowoduje u nas ogólnego lenistwa :mrgreen: :mrgreen:

Ana :)
Rozeznany
 
 
Posts: 288
Joined: 27 Aug 2007, 14:28
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

MalePostNapisane by Wiciu » 11 Dec 2007, 20:51 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

Mam cos ciekawego czym mozna zaskoczyc wiec co mi tam :)

1.pokroic poledwiczke wieprzowa w kawalki ok 5-6 cm, nastepnie od pionu wbic z gory noz tak, zeby powstalo ciecie X (uwazac na scianki) w ten oto sposob robi nam sie kieszonka.
1a. Mozna rownie dobrze rozklepac troszke mieso i zrobic z tego roladke. Wg. gustu
2. faszerujemy poledwiczke grzybami (moga, byc suszone tylko trzeba pamietac, zeby je wczesniej wymoczyc)
3. Nastepnie kroimy boczek w plastry i owijamy mieso tak, zeby mialo to ksztalt walca (czyli scianka zaslonieta boczkiem a gora i dol nie) pomoc sobie wykalaczka bo boczek sie nie utrzyma ;)
4. nastepnie nalezy gore i dol (tam gdzie nie ma boczku) delikatnie obsmazyc (najlepiej na patelni grillowej, na zwyklej z minimalna iloscia tluszczu)
5. po wstepnym obsmazeniu wrzucamy to w piekarnik nawet na 250 st. piec okolo............... i tu nie wiem ile to dokladnie trwa bo zawsze robilem to na oko. Gdzie okolo 5 - 10 minut. Moze byc tez dluzej. Po prostu trzeba uwarzac zeby mieso za bardzo nie stwardnialo. :)
6. W miedzyczasie jak to nam sie piecze nalezaloby do tego zakrecic sos. Bardzo dobrze smakuje z sosem zurawinowym, albo malinowym. Smak do wyboru. Najszybsza metoda na sos: Smietanka do zup i sosow + syrop zurawinowy, malinowy itp. wlewamy syrop do smietanki i gotujemy na wolnym ogniu az zgestnieje.
Dalej juz kazdy powinien wiedziec co z tym zrobic.
Podawac mozna z ryzem, ziemniakami pod kazda postacia. Jesli chodzi o sos jest to bardziej kuchnia Fusion, jednak mozna podawac z roznymi sosami, wg gustu np. mysliwski, grzybowy.................kto co lubi.
Jesli chodzi o mieso mozna oczywiscie poszalec i zrobic to z poledwicy wolowej, ale nie probowalem tego ze slodkim sosem ;)
Jesli chcecie na to jakas nazwe to moge podac przykladowa:) aNo to niech bedzie........

1 Faszerowana (badz 1a. Roladka) poledwiczka wieprzowa, opasana boczkiem, pod zurawinowa pierzynka.

Mysle ze to chyba wszystko, takze nie pozostaje mi nic innego tylko zyczyc wszystkim

BON APPETIT

Wiciu
Przyczajony
 
 
Posts: 10
Joined: 4 Dec 2007, 14:29
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by mar3cia3 » 12 Dec 2007, 21:46 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

moze juz to znacie ,ale to moja jedna z przodujacych salateczek:
2 zupki chinskie
1 ogorek zielony,lub konserwowy {jak kto woli}
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka,20 dag.wedlinki
makaron zalac 1 szkl.wody,jak juz napecznieje dodac kukurydze,wedline pokroic w drobne paseczki,papryke w kosteczke,i ogorek-tez pokroic,wszystko razem wymieszac,dodac majonez -w takej ilosci zeby saladka nie byla sucha.
Mi smakuje -mam nadzieje ze Wam rowniez bedzie :smile:
pozdrawiam :-)

[ Dodano: Sro Gru 12, 2007 21:48 ]
aha mozna dodac warzywka jakie sie lubi-eksperymenowanie-najlepszym nauczycielem
Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

mar3cia3
Rozeznany
 
 
Posts: 120
Age: 42
Joined: 3 Sep 2007, 15:31
Location: polska
Reputation point: 5
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by olivka » 13 Dec 2007, 17:43 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

ah tego z makaronem od zupek to nigdy nie jadalam..
sprobuje sie ;)
Celuj w księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.....
User avatar
olivka
Zadomowiony
 
 
Posts: 804
Age: 114
Joined: 25 Jul 2007, 09:08
Location: z Ksiezyca...
Reputation point: 6
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by Anek » 13 Dec 2007, 21:41 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

Nie chce specjalnie zakładać nowego watka, gdyż będzie on powiązany z kuchnia polska również. :wink: Napiszcie proszę co znajduje się na waszym stole wigilijnym. Powinno być 12 potraw. Czy jest to nadal przestrzegane? Ja od 4 lat nie robiłam takiej tradycyjnej wigilii. Natomiast kiedy byłam jeszcze z rodzicami to zwykle jadłam to samo. Czyli pierogi, uszka z barszczem i kutie, nie lubię karpia. ;)
Aby oszukać kobietę, potrzebny był wąż, ale aby oszukać męzczyznę, wystarczyła kobieta.
http://maybebaby.bloog.pl
Moje okolice: http://pl.youtube.com/watch?v=9MNBS_pHPyA
User avatar
Anek
Wtajemniczony
 
 
Posts: 1682
Age: 43
Joined: 15 Aug 2006, 19:58
Location: Sutton Coldfield
Reputation point: 27
Pokojowy
Top
0

FemalePostNapisane by mar3cia3 » 13 Dec 2007, 22:21 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

bigos z grzybkami,
sledzik w occie
rybka po grecku
salatka wielowarzywna
barszczyk z uszkami,
pierogi z kapusta i grzybami
karp w galarecie
kutia
racuszki
kapot z suszonych owocow

[ Dodano: Czw Gru 13, 2007 22:30 ]
i jeszcze kasza gryczana z sosem
Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

mar3cia3
Rozeznany
 
 
Posts: 120
Age: 42
Joined: 3 Sep 2007, 15:31
Location: polska
Reputation point: 5
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by bebus » 18 Dec 2007, 12:19 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

zupa grzybowa
rosół po żydowsku
pierogi z kapusta i grzybami
ryba po grecku
karp pieczony
karp w galarecie
makaron z makiem
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pychotka
Zapraszam osoby zainteresowane haftem krzyżykowym
www.zloteraczki.fora.pl
User avatar
bebus
Początkujący
 
 
Posts: 42
Joined: 11 Oct 2007, 07:52
Reputation point: 0
Neutralny
Top
0

FemalePostNapisane by olivka » 5 Jan 2008, 08:20 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Celuj w księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.....
User avatar
olivka
Zadomowiony
 
 
Posts: 804
Age: 114
Joined: 25 Jul 2007, 09:08
Location: z Ksiezyca...
Reputation point: 6
Neutralny
Top
0


  • Similar topics
    Replies
    Last post
Return to RODZINA I DZIECKO